Kuvanje pod nebom
Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje “Kulinarski kup Vojvodine” biće održano 8. i 9. septembra u Limanskom parku. Pomenuto takmičenje je deo dvodnevnog festivala gastronomije „Ukusi Vojvodine 2018”, a organizatori nadmetanja su Interfest i „Horeka asocijacija” Kragujevac.
Majstori kuvarskog zanata takmičiće se na otvorenom prostoru, što će, kako organizatori navode, predstavljati najveću gastronomsku manifestaciju pod vedrim nebom na tlu Vojvodine. Učešće je najavilo više od 100 kuvara iz 15 udruženja iz zemlje i inostranstva, a među njima su i članovi Svetskog “Glavni kuvar” udruženja („MasterChef”) iz Londona. Kako je najavljeno jela će ocenjivati žiri međunarodnih sudija, sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja okuplja 12 miliona članova, a predsednik žirija Geri Filbi je potpredsednik tog udruženja.
Tokom tog vikenda najbolji kuvari pokazaće u Limanskom parku svoje umeće u spremanju jela od namirnica iz Vojvodine, i to u nekoliko kategorija: u pripremanju modernog jela na vovođanski način, spremanju paste i rečne ribe, u pripremi restoranskog dezerta... U kategoriji najbolji kuvar festivala učesnici će od zadatih namirnica, koje će neposredno pre takmičenja dobiti, u roku od 50 minuta morati da pripreme jelo koje će stručni žiri oceniti.
J. V.