Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Podaci o svim teroristima sveta u nacionalnoj bazi Srbije

28.07.2018. 14:04 15:05
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Srbija će uskoro imati podatke o svim teroristima sveta. To će našoj državi biti omogućeno nakon usvajanja zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Rasprava o Nacrtu tog zakona počela je pre tri dana i trajaće do 15. avgusta, objavljeno je na sajtu Ministarstva pravde.

Tekst Nacrta zakona pri­premila je Radna grupa za uspostavljanje nacionalne baze podataka za borbu protiv terorizma, koja je obrazovana odlukom Vlade. Radna grupa je, između ostalog, imala zadatak da izradi predlog normativnog okvira koji predstavlja osnov za usposta-

vljanje nacionalne baze podataka za borbu protiv terorizma, koja će obezbediti efikasnu razmenu podataka i informacija između državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma u Republici Srbiji, navodi se u obrazloženju Nacrta.

Predviđeno je da se podaci čuvaju u elektronskoj formi i štite u skladu sa odredbama zakona koji uređuje zaštitu tajnih podataka i Zakona  o zaštiti podataka o ličnosti

Uspostavljanje te baze predstavlja planiranu aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i deo je opštih napora naše države na planu unapređenja sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Prevencija i borba protiv terorizma predstavlja značajno pitanje ostvarivanja ciljeva bezbednosne politike u nastojanju da se zaštiti nacionalna bezbednost, ali i ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u nastojanju da se obezbedi trajna globalna i regionalna stabilnost.

Univerzalni karakter terorizma, kao pretnje po osnovne vrednosti na kojima počivaju savremena demokratska društva, uslovio je neophodnost kontinuirane i široke saradnje država na globalnom i regionalnom planu radi uspostavljanja zajedničkog pristupa, koji se prioritetno realizuje kroz Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije. U okviru bezbednosne politike i suočavanja s aktuelnim bezbednosnim izazo-

vima, Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, preuzela je obavezu aktivnog doprinosa, učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, kao i na bilateralnom planu, uz poštovanje opšteprihvaćenih međunarodnih principa i standarda.


Razmena podataka između nadležnih organa

Ta jedinstvena baza će omogućavati pristup podacima i kontrolisanu i bezbednu razmenu podataka između nadležnih organa, odnosno ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, finansija, Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Nacrt zakona predviđa da će pristup nacionalnoj bazi imati i drugi državni organi ako je to neophodno u cilju izvršavanja zakonom uređenih poslova u oblasti sprečavanja i borbe protiv terorizma.


Donošenjem zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma uspostaviće se jedinstven pravni okvir baziran na komparativnim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u toj oblasti. Rešenja sadržana u tom zakonu imaju za cilj da, s jedne strane, na dovoljno jasan i precizan način urede procedure pohranjivanja podataka u bazu, njenu sadržinu, pristup podacima, njihovo korišćenje i zaštitu, s posebnim naglaskom na poštovanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda. S druge strane, ta rešenja imaju za cilj da obezbede efikasnu razmenu podataka između državnih organa nadle-

žnih za prevenciju i borbu protiv terorizma i time podignu sposobnost sistema bezbednosti u Republici Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na ovu pretnju.

U obrazloženju Nacrta zakona se navodi da je predviđeno da se zakonom uređuje uspostavljanje i sadržina jedinstvene nacionalne baze podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, pristup, korišćenje i zaštita podataka, nadzor i kontrola nad sprovođenjem zakona, kao i druga pitanja od značaja za njeno funkcionisanje i razvoj.

Dato je i ograničenje da se podaci iz nacionalne baze mogu obrađivati samo na način da bi se postigla svrha obrade za koju su podaci prikupljeni.

Nacrtom zakona je uređena i zaštita podataka sadržanih u nacionalnoj bazi. Takođe je predviđeno je da se podaci čuvaju u elektronskoj formi i štite u skladu s odredbama zakona koji uređuje zaštitu tajnih podataka, zatim Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i zakona koji uređuje informacionu bezbednost. Propisana je i obaveza nadležnih organa i administratora da preduzimaju opšte i posebne mere zaštite, ali i odgovornost nadležnih organa koji unose podatke u bazu, kao i  administratora baze.

Propisuje se da kontrolu primene mera zaštite podataka o ličnosti obavlja poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, a da kontrolu primene mera informacione bezbednosti sprovode nadležni organi u skladu s odredbama zakona koji uređuje informacionu bezbednost.

Nacionalna baza će se sastojati od osnovne platforme (hardvera i softvera) smeštene kod BIA, i pojedinačnih servisa (linkova i terminala) za pristup osnovnoj platformi.

        D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
SAD: Kalifat uništen, potera za teroristima se nastavlja

SAD: Kalifat uništen, potera za teroristima se nastavlja

26.07.2018. 18:33 18:36
Evropol: Veći broj terorističkih napada u EU nego 2016. 

Evropol: Veći broj terorističkih napada u EU nego 2016. 

20.06.2018. 18:16 18:20
Dvojica u pritvoru zbog pripremanja terorističkog napada

Dvojica u pritvoru zbog pripremanja terorističkog napada

09.06.2018. 08:15 08:17