Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Somborski Bunjevci Dužionicama obeležili kraj žetve

23.07.2018. 19:22 19:30
Piše:
Izvor: Predstavnici „Bunjevačkog kola” predaju gradonačelnici hleb od ovogodišnjeg žita Foto: Dnevnik.rs

Bunjevci koji sebe smatraju autohtonim narodom rimokatoličke vere i oni koji se doživljavaju isključivo kao deo hrvatskog nacionalnog korpusa zajedno uručili sombroskoj gradonačelnici Dušanki Golubović „kruv“ od brašna samlevenog od ovogodišnjeg „žutog zlata“

SOMBOR: Mada se ovdašnji paori, zbog više nego nestabilnih vremenskih prilika s proleća i početka leta ne mogu pohvaliti preterano dobrim prinosima i kvalitetom pšenice, ni ova godina nije prošla bez žetvenih svečanosti bačkih Bunjevaca, Dužionica. Blagodarenje na novom hlebnom zrnu i ove godine je obeleženo u „dve kolone“, odnosno svoje Dužionice su održali Bunjevci koji sebe smatraju autohtonim narodom rimokatoličke vere i oni koji se doživljavaju isključivo kao deo hrvatskog nacionalnog korpusa, ali to ih nije sprečilo da zajedno uruče sombroskoj gradonačelnici Dušanki Golubović „kruv“ od brašna samlevenog od ovogodišnjeg „žutog zlata“.

Kao što je pre nekoliko godina postignut dogovor, svečari okupljeni oko Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ i Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „Vladimir Nazor“ su na zajedničkoj misi u rimokatoličkom hramu Presvetog trojstva osveštali hleb od nove pšenice, da bi se nakon toga uputili ka zdanju Skupštine grada, Županiji. U velikoj svečanoj sali prvoj ženi somborske izvršne vlasti, gradonačelnici Golubović, „kruv“ su uručili Aleksandar Jonjić i Milica Mastilović, bandaš i bandašica UG „Bunjevačko kolo“, odnosno Milorad Stojnić i Sara Horvat, koji su ovim titulama ovenčani u okviru proslave HKUD „Vladimir Nazor“.

Zahvalivši se organizatorima koji su na sebe preuzeli i ove godine da na ovakav način obeleže žetvene svečanosti, gradonačelnica je istakla da ova manifestacija favorizuje sve one vrednosti koje se smatraju dobrim, korisnim i poželjnim u ovdašnjoj zajednici, čuvajući običaje Bunjevaca i Hrvata, ali pre svega Somboraca koji su u Panoniji živeli od zemlje gledajući u nebo.


Slavlje u Lemešu i Telečkoj

Novi rod pšenice slavio se i u somborskim selima, pa je tako dvodnevna Dužijanca održana prethodnog vikenda u Svetozar Miletiću, ili kako ga Somborci kolokvijalno nazivaju Lemešu, na kojoj su bandašom i bandašicom proglašeni Luka Vilić i Antonija Ileš. U Telečkoj, selu većinski naseljenom mađarskim življem, nije se pravio sličan događaj svojstven Bunjevcima, ali je zato jedna od najuglednijih ovdašnjih kompanija koja se bavi poljoprivredom, „Meteor Komerc“, za svoje kooperante organizovala „Žetalački dan“ i svečanu večeru u Vatrogasnom domu.


"Ova manifestacija nije samo zahvala za plodove koje nam daje zemlja, kako bi uživali u njima i preživeli do sledeće godine, već njom obeležavamo i to što su Somborci oduvek vezani za zemlju. Ovo je prilika da pevamo somborske pesme kako bismo afirmisali tradiciju i kulturu i Bunjevaca i Hrvata iz Sombora i u tom smislu gajili nešto što se zove tradicija, običaj, ali pre svega nešto što čini kulturu i kulturni identitet ovog kraja", istakla je Dušanka Golubović primajući hleb od bandaša i bandašica UG „Bunjevačkog kola“ i HKUD-a „Vladimir Nazor“.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine na čelu sa predsednicom dr Suzanom Kujundžić Ostojić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić sa članovima Hrvatskog nacionalnog veća i brojne druge uzvanice.

Posle predaje  „kruva“ članovi UG „Bunjevačko kolo“ organizovali su i defile fijakera i konjanika varoškim ulicama, nakon čega je za sve učesnike priređen risarski - žetalački ručak u restoranu „Kristal Luks“, dok su slavljenici okupljeni oko HKUD „Vladimir Nazor“ svoj i svečani ručak gostiju iz KUD „Širokopoljac“ iz istoimenog mesta u Hrvatskoj imali u prostorijama svog kulturno-umetničkog društva.

M. Mć

Projekat „Javni interes u Somboru“ realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Autor:
Pošaljite komentar
Somborsko „Zelenilo“ obnavlja i gradi seoska igrališta

Somborsko „Zelenilo“ obnavlja i gradi seoska igrališta

21.07.2018. 11:19 11:20
„Trening bezbedne vožnje za mopediste“ u Somboru

„Trening bezbedne vožnje za mopediste“ u Somboru

20.07.2018. 11:22 11:25
Najbolji somborski maturanti na letovanju na Balatonu

Najbolji somborski maturanti na letovanju na Balatonu

18.07.2018. 10:56 11:06