Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nina Kravic spustila zavesu na 18. izdanje Egzita

17.07.2018. 08:39 08:54
Piše:
Foto: Za četiri dana kroz Egzitove kapije protutnjalo je više od 200.000 posetilaca Foto: R. Hadžić

Poslednjeg dana Egzit festivala na Petrovaradniskoj tvrđavi đuskalo je više od 55.000 fanova. Za četiri dana kroz Egzitove kapije protutnjalo je više od  200.000 posetilaca, što je potvrda da je titula najboljeg velikog evropskog festivala otišla u prave ruke.

Egzit će ove godine ostati upamćen po izuzetnoj posećenosti, novinama kada je reč o zvuku i vizuelnom doživljaju, ali i novom festivalu „No sleep”, koji, da podsetimo, startuje u novembru u Beogradu.

Već prvog dana moglo se naslutiti da će ovogodišnje izdanje Egzit festivala, 18. po redu, premašiti očekivanja. Zvezde prve večeri bili su momci iz hip-hop sastava „Migos”, a sjajna atmosfera se mogla osetiti i na nastupima američke rokerke LP i ikone art-popa Karin Drejer, koja je na mejn stejy izašla sa sastavom „Fiver Rej”.

Petak, subotu i nedelju publiku su s glavne bine pozdravili rege kralj Zigi Marli, Frenč Montana, Džeks Džons, miljenik domaće publike Bajaga, Grejs Džouns, Alis Merton, Martin Gariks, Mahmut Orhan, te Dejvid Geta.

Dok su Petrovaradinci spavali, na Dens areni, jednom od najpopularnijh Egzitovih stejyeva, žurka je svakog dana trajala do jutra. Publika je imala prilike da se nezaboravno provede uz najpoznatije di-džejeve, poput Ameli Lens, Ričija Hotina, Marka Nastića, Karla Krega, Solomona i harizmatične Nine Kravic.

Poslednji dan festivala egzitaši će pamtiti po numerama mlade zvezde u usponu Alis Merton. Na prve taktove njenog najvećeg hita „No roots” nastala je glasna vriska, a reka ljudi potrčala je iz svih ćoškova Tvrđave ka glavnoj bini.

Nakon nje na binu se popeo najmlađi i dvostruki dobitniki nagrade za najboljeg svetskog di-džeja – Martin Gariks. Publika je uglas pevala hitove poput „Animals” i „So Far Away”. Nešto posle jedan čas iza ponoći njega je na bini zamenio neverovatni Mahmut Orhan.

Ipak najglasnije ovacije pokupio je, neki bi rekli „već domaći na Egzitu”, Dejvid Geta, čiji hitovi su počeli odzvanjati Petrovaradinom nešto posle tri časa iza ponoći.

Dens arena, najveća diskoteka na otvorenom, koja je svake večeri okupljala desetine hiljada fanova elektronske muzike, bila je popunjena još pre ponoći.

Feštu je otvorila Dana Ruh, nakon koje je sledio Kolš, a publika je prve zrake sunca dočekala uz di-džej duo „Tale of us”. Ipak, većina egzitaša željno je iščekivala da za di-yej pult stane Nina Kravic, koja je imala čast da spusti zavesu na 18. Egzit festival.

        S. Kovač

Avanturisti odložili povratak kući

Egzitov kamp na Štrandu ugostio je oko 4.000 posetilaca festivala, a prvi dan nakon njegovog zvaničnog završetka, većina kampera je krenula kući, dok su najveći avanturisti odlučili da ostanu dan duže. Peščani prostori potpuno su prazni, dok se egzitaši pred put odmaraju u hladu svojih šatora i na štandovima uz hranu i osveženje.

Ljubitelj elektronske muzike Matko Kvesić iz Brodskog Stupnika u Hrvatskoj drugi put je u Egzitovom kampu i kaže da  ne bi menjao takav vid smeštaja.– Već šest dana sam u kampu i uvek bih ga odabrao, tu sam najslobodniji, ne zavisim ni od koga – ubeđen je Kvesić.Gost iz Hrvatske prvi put je kampovao na Štrandu pre dve godine i tvrdi da je tada atmosfera bila opuštenija.

– Očekivao sam više slobode, a manje policije. Što se kampa tiče, nemam nikakve zamerke jer imamo ono najvažnije, a to je tekuća voda za kupanje i pranje čarapa, pitka voda, toalet i mesto za spavanje. Svi znamo da smo ovde došli zbog muzike i kakvi su uslovi za kampovanje, tako da je to što imamo ovde bilo sasvim dovoljno – kaže Kvesić, dodajući da je impresioniran Tvrđavom jer je svaki dolazak tamo kao prvi. – Putevi, staze, tuneli i stepenice uvek deluju kao novi i drugačiji.

Mladi Aleksandar Petrović iz Republike Srpske boravio je u kampu s vršnjacima iz Beograda. Slažu se u mišljenju da je Novi Sad savršen grad, nazivajući ga „Banjaluka dva”, a njihova jedina zamerka je, kao i gostu iz Hrvatske, previše policije, jer nisu mogli dovoljno da se opuste.

Volonterka Zvezdana Peković kaže da je boravila u kampu zajedno s ostalim posetiocima i u potpunosti je zadovoljna svim uslovima.– Moji poznanici i ja smo imali sve što nam je potrebno, a jedino što su kamperi tražili da im pomognem je da im nađem neko dobro mesto za spavanje ispod drveta – zadovoljna je volonterka Egzita.

Portparolka festivala Julia Mitrović zaključuje da se mnogo gostiju iz inostranstva odlučilo za kampovanje i da činjenica da je kapacitet popunjen gotovo do poslednjeg mesta govori o tome da su svake godine zadovoljni uslovima boravka u kampu.– Kada je u pitanju „Exit Village”, kako zovemo kamp festivala, on je najpopularniji izbor smeštaja naših gostiju, naročito stranaca – kaže ona.

S obzirom na to da festival raste iz godine u godinu, portparolka je naglasila da organizatori stalno uvode novine, naročito kada je u pitanju prateći sadržaj u okviru kampa, koji pomaže posetiocima da se zabave i kada ne idu do centra grada.– Ove godine smo imali zonu posvećenu fudbalu, gde se pratilo Svetsko prvenstvo. Jasno smo predvideli da će to biti nešto što će kamperi i, generalno, posetioci Egzita želeti da isprate, te smo im to omogućili. U tu zonu su mogli da uđu i posetioci festivala s narukvicom, koji nisu kamperi.

Kamp je raspoređen po takozvanim „čil zonama”, odnosno zonama za opuštanje. Svima su bili na raspolaganju tuševi, dovoljan broj toaleta, prostor za pranje veša i mesta za kupovinu hrane. Osim toga, lekarska ekipa i zaposleni u kampu dežurali su bez prestanka.

Organizatori festivala pozivaju kampere da im se obrate putem mejla ukoliko imaju kritike ili sugestije da bi mogli da poboljšaju njihov boravak za sledeću godinu.

M. Rašić

Autor:
Pošaljite komentar
EGZIT 2018 Bajaga i Grejs Džouns oduševili publiku

EGZIT 2018 Bajaga i Grejs Džouns oduševili publiku

16.07.2018. 11:32 11:48
Duo „Ofenbah” fasciniran tvrđavom i Egzitom

Duo „Ofenbah” fasciniran tvrđavom i Egzitom

15.07.2018. 22:30 22:34
Egzit: Kreativnost i ulična umetnost

Egzit: Kreativnost i ulična umetnost

15.07.2018. 22:23 22:25