Na Noćnom bazaru pazar i mezetluk do sitnih sati
Svojom energijom, šarolikošću i obiljem gastronomskih specijaliteta preksinoć je brojne posetioce privukao sedmi Novosadski noćni bazar, koji su na Ribljoj pijaci organizovali Udruženje „Putevima preduzetništva” i „Biznis kafe”, uz podršku Grada.
Na jednom mestu okupilo se 300 malih proizvođača i primenjenih umetnika. Ovog puta izlagači su došli iz više od 30 različitih mesta iz Srbije, naznačila je organizatorka Marija Radojčić.
– Posebno nam je drago što su ljudi spremni da prevale toliki put ne bi li se predstavili Novosađanima – rekla je Radojčićeva. – Prošli put je najudaljeniji bio Negotin, a ti isti izlagači su i sada tu. Ranije su nam dolazili iz BiH, Crne Gore, Slovenije, što znači da polako postajemo međunarodna manifestacija. Za poslednja dva-tri događaja ograničili smo broj na 300 izlagača kako bi svi imali dobru poziciju i bili zadovoljni, pa je bilo i razočaranih koji su se javili prekasno.
Vrhunski kolači od putera, belgijske čokolade, orašastih plodova, prirodnog ulja narandže i limuna, s naznakom „KedžBodž”, u pakovanjima od 150 grama mogli su se kupiti za 200 i 250 dinara, a odnedavno se mogu probati u kafeu „Pogon” u Dunavskoj 7.
– Razlika u odnosu na industrijski keks prema ceni nije velika, ali prema kvalitetu je ogromna – rekli su Mile i Slobodanka iz Beograda, koji za svoju manufakturu kažu da se tako dobro druži kao da je porodična. – Koristimo najkvalitetnije što se može naći na srpskom tržištu. Na Novosadskom noćnom bazaru smo bili i prethodni put, a nadam se da ćemo doći opet.
Njihov sugrađanin Aleksandar Arsenoski, 27-godišnji inženjer šumarstva, odličio je da nastavi tradiciju pravljenja pekarskih proizvoda, koju je započeo njegov pradeda 1930. godine, te da zanat malo proširi i unapredi. Tako je došao do vrlo zanimljivih proizvoda kakve današnje tržište traži, a poznati su po imenu „Zrno Ra”.
– Pravimo četiri vrste beskvasnog hleba, među kojima je i bezglutenski, ali i presne namaze od suncokreta i golice, koji odlično idu uz njih. Nesvakidašnje su, recimo, posne kore za lazanje sa kurkumom, a novitet kore od čiste spelte, kakve ne postoje na srpskom tržištu – naveo je Arsenoski. – Učešće na Novosadskom noćnom bazaru postalo nam je tradicija, pa ljudi već znaju da će nas naći na tezgi 99. Pošto nemamo prodaju u Novom Sadu, dođu pa uzmu malo više i čekaju sledeći bazar da bi se opet opskrbili.
Iako je Gojku Cvijetiću osnovna delatnost rasad povrća, posetiocima se ovog puta predstavio začinskim biljem, među kojem su se našle i vrste kakve se ne mogu videti na svakoj tezgi: mohito, limeta, stevija, pa i veoma dekorativne ali jestive ljubičaste papričice, za koje nam je otkrio da se zovu purpurni tigar.
– Rasadnik „Gojko” u Sremskoj Mitrovici ima reputaciju, pa mi po rasad dolaze čak iz Leskovca. Relativno malu proizvodnju od oko 10.000 sadnica obavljam po svim holandskim pravilima i propisima. Za nove stvari, nažalost, nema velikog interesovanja. Ovo radim iz ljubavi, radoznalosti, pa i dokonosti – rekao je uz osmeh Cvijetić. – Pruža mi mogućnost da putujem po celoj Srbiji i upoznajem dobre ljude.
S. Milačić