Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi pravilnik: Tehnički pregled oko pola sata, cena oko 4.000 dinara

04.07.2018. 08:41 08:47
Piše:
Izvor: pixabay.com

NOVI SAD: Od sutra, 5. jula, tehnički pregledi automobila biće znatno rigorozniji i trajaće pola sata za putničke automobile i biće obavezni i detaljni.

U to pola sata kontrolori će morati na prave pet fotografija vozila – prednje, zadnje, leve i desne strane i brzinometra, a na svakoj slici moraće da stoji datum i vreme, kao i čitka registarska oznaka vozila. Na drugoj slici mora stajati ime kontrolora koji je uradio tehnički pregled. Za tri godine biće obavezan i video-zapis tehničkog pregleda.

Kao i do sada, proveravaće se kočnice, trap, farovi, oprema, a novina je da će se identifikovati broj šasije, broj motora i kubikaža, a fotografije će biti dokaz da je vozilo zaista prošlo tehnički pregled. Auto-kuće koje rade tehničke preglede dobiće od MUP-a Srbije instrukcije o tome šta će se tolerisati, a šta ne, a očekuje se i da danas-sutra stigne jedinstveni cenovnik tehničkog pregleda u Srbiji.

Od sutra se neće tolerisati neispravni uređaji za zaustavljanje, za upravljanje, dubinska korozija, oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene, neispravni svetlosnosignalni uređaji i oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov upozorava na to da građani moraju znati da registracionu nalepnicu više ne mogu produžiti ukoliko ne obave tehnički pregled vozila po novim pravilima.

Zbog toga ne treba da nasedaju na priče raznih agencija za registraciju vozila o dobijanju isprave bez tehničkog pregleda, podvukao je Arsov. Kako je dodao, ako pokušaju da obave registraciju bez tehničkog pregleda, bilo sami ili preko neke agencije, saslušaćemo ih u krivičnom postupku kao učesnike ili saučesnike krivičnog dela falsifikovanja isprava.


Vežbali nova pravila ceo mesec

U Tehničkom pregledu „Moto-grad” u Novom Sadu su za „Dnevnik” objasnili da novine koje stupaju na snagu sutra njima neće znatnije uticati na rad jer su mnoge obaveze i do sada izvršavali.

Oni, naime, već mesec dana, pripremajući se za primenu novih propisa, rade tehničke preglede po novom, odnosno fotografišu i detaljno pregledaju vozila.

Od sutra će, kao novo, produžiti radno vreme da bi izašli u susret svojim klijentima. Novi cenovnik još nisu dobili, ali tvrde da će tehnički pregled biti skuplji. Čekaju obaveštenje o ceni tehničkog pregleda od MUP-a Srbije, kao i neke druge smernice o daljem radu.


Novina od sutra je i da će nakon završenog tehničkog pregleda svaki vlasnik čije je vozilo ispravno dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ukoliko je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju, u kojem će biti navedene sve neispavnosti. Ako vlasnik vozila dobije izveštaj o neispravnom vozilu, ima rok od tri dana da uradi sve popravke i ponovo dođe na tehnički pregled.

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov poručuje da će prva dva meseca primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila Saobraćajna policija na linije tehničkog pregleda poslati sve svoje inspektore, kojih trenutno ima više od 100, da bi pomogli agencijama za registraciju u nejasnoćama. Inače, tehnički pregled može se uraditi mesec dana pre registracije pa nema razloga da se stvaraju gužve u agencijama za registracije. Deo tih agencija u Novom Sadu juče još uvek nije mogao da kaže novu cenu tehničkih pregleda jer su čekali da im stigne zvanično obaveštenje iz MUP-a Srbije.

Sve auto-kuće su za „Dnevnik” rekle da je sasvim izvesno da će tehnički pregledi od sutra biti skuplji. Do sada su stajali između 1.200 i 1.700 dinara, a po nezvaničnim izvorima, nova cena će se kretati između 2.000 i 4.000 i trebalo bi da bude ista u celoj Srbiji.

Po novom Pravilniku, tehnički pregled putničkih automobila i kombija trajaće 30 minuta, motocikla i tricikla 15, traktora 20, vozila preko 3,5 tone s hidrauličnim kočnicama 35 i vozila preko 3,5 tone s pneumatskim kočnicama 45.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
Rebić: Od 5. jula fotografisanje vozila i duži tehnički pregled

Rebić: Od 5. jula fotografisanje vozila i duži tehnički pregled

24.05.2018. 11:42 11:47
Stefanović: Neće biti duplih tehničkih pregleda

Stefanović: Neće biti duplih tehničkih pregleda

15.05.2018. 09:55 10:03