Recept dana: Tart s malinama
Tart je poslastica koje je inspirisana sezonom; leti se najčešće pravi s jagodama, kao i s malinama.
Sastojci (za 6 osoba):
- 1 jaje,
- 150 g šećera,
- 200 g putera,
- kesica vanil šećera,
- malo soli,
- 1/2 praška za pecivo,
- 4 kašike hladne vode,
- 350 g glatkog brašna,
- 600 g malina,
- 1 puding od vanile,
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
1. U činiju staviti brašno, jaje, puter iseckan na listiće, šećer, pola kesice praška za pecivo, prstohvat soli, vanil šećer i vodu, pa zamesiti testo što brže i što manje ga dodirujući da se ne bi previše grejalo rukama tokom mešenja.
2. Rastanjiti ga na veličinu desertnog tanjira, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena (ili zamesiti uveče, pa ostaviti preko noći).
3. Testo izvaditi iz frižidera, odvojiti jednu lopticu koju ćete malo kasnije razvući i vaditi modlom oblike.
4. Razvući testo oklagijom na pek papiru i tako ga preneti u pleh za tart. Napraviti rub testa uz stranice kalupa da fil ne bi iscurio.
5. Testo izbockati viljuškom, prethodno uključiti rernu na 180 stepeni, pa testo staviti na gornju rešetku da bi se površina testa blago zapekla. Peći nekih 10 minuta, pa izvaditi iz rerne i rasporediti fil od malina. Peci još dvadesetak minuta, dok lepo ne porumeni.
Fil od malina:
1. 600 g malina izmešati s 3 kašike sećera u prahu i kesicom pudinga od vanile.
2. Dobro izmešati kako bi se razbile grumuljice, pa preliti preko toplog tarta.
Od preostalog testa koje smo odvojili modlom vaditi oblike (zvezdice), pa ih poređati po filu i vratiti u rernu na 180 stepeni da se zapeče nekih 15-20 minuta.