Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pastor: Ovo je godina saradnje s Baden Virtembergom

07.06.2018. 12:01 12:04
Piše:
Izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

ŠTUTGART, NOVI SAD: Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je u Štutgartu da ova godina za Vojvodinu predstavlja godinu saradnje sa Baden - Virtembergom. 

Pastor se zajedno sa članovima skupštinskog Odbora za poljoprivredu i resornim pokrajinskim sekretarom u ovoj oblasti Vukom Radojevićem, nalazi u zvaničnoj poseti nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg.

U razgovoru sa Muhterem Aras, predsednicom Pokrajinskog parlamenta Baden-Virtemberga, Pastor je istakao da ključ uspešne institucionalne saradnje dve regije leži u iskrenom prijateljstvu i nameri da se to prijateljstvo permanentno gradi i učvršćuje.   

Za nas je ovo godina prijateljstva i saradnje sa Baden Virtembergom. Imajući u vidu da nakon ove naše posete, u oktobru očekujemo posetu predsednice Parlamenta Baden-Virtemberg, zatim i nedavnu posetu Vojvodini od strane delegacije Vlade ove pokrajine na čelu sa predsednikom Vinfridom Krečmanom, kao i sva međusobna iskustva i podršku, možemo slobodno da kažemo da je naša institucionalna saradnja uspešna zato što u njenoj osnovi leži iskreno prijateljstvo između nas, rekao je Pastor. 

Aras je izrazila zadovoljstvo što će uskoro da poseti Vojvodinu, navodeći da će to biti dobra prilika za nastavak započetih razgovora u Štutgartu, kao i za dijalog o različitim mogućnostima i oblicima institucionalno podržane saradnje koja povezuje dve regije.  

U fokusu zvanične posete bila je poljoprivreda, kao jedna od prioritetnih i najvažjnijih oblasti saradnje dve regije. Ovom posetom dat je dodatni impuls, a saradnja je postala sve intenzivnija, konstatovano je u razgovorima, navodi se u saopštenju vojvođanske skupštine.

Delegacija AP Vojvodine je u Štutgartu prisustvovala i Plenarnoj sednici Parlamenta Baden - Virtemberga. Tom prilikom, predsedavajuća parlamenta je na kratko prekinula diskusiju o dnevnom redu sednice i pozdravila delegaciju Vojvodine izražavajući zadovoljstvo posetom i razgovorima o daljoj saradnji, što govori o značaju, važnosti i potvrđenosti partnerstva.  

Nakon prisustva plenarnom zasedanju, dva resorna parlamentarna odbora, Odbor za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta Baden Virtemberga i Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine, održali su zajedničku sednicu na kojoj je bilo reči o daljim koracima u već postojećoj poljoprivrednoj saradnji. 

Predsednici odbora Martin Han i Nenad Borović su u kratkim crtama predstavili aktivnosti pomenutih skupštinskih radnih tela u proteklom periodu kao i aktuelnosti u oblasti poljoprivrede, nakon čega je akcenat stavljen na razmenu iskustava i dalje korake u zajedničkoj saradnji. 

Konstatovano je i da su se dosadašnje međusobne posete učenika iz poljoprivrednih i hemijskih srednjih škola pokazale kao korisne, te je predloženo i prihvaćeno da se takav vid saradnje proširi i na obavljanje stručne prakse i u jednoj i u drugoj regiji, na poljoprivrednim gazdinstvima.  

Nemačke kolege predstavile su delegaciji Vojvodine institucionalne i naučne potencijale, iskustva kao i konkretne primere dobre prakse u oblasti poljoprivrede. 

Delegacija je posetila Zavod za hemijsku i veterinarsku kontrolu u Štutgaratu, kao i nekoliko porodičnih poljoprivrednih gazdinstva, preduzeća i vinogradarskih zadruga, koje imaju dugu tradiciju u proizvodnji i plasmanu zdravstveno bezbedne i kvalitetne hrane i vina po kojima je ovaj kraj Nemačke poznat.  

Autor:
Pošaljite komentar
Pastor i Zobenica na zasedanju AER-a u Norveškoj

Pastor i Zobenica na zasedanju AER-a u Norveškoj

24.05.2018. 13:46 13:50
Odnosi Vojvodine i Baden-Virtemberga primer saradnje

Odnosi Vojvodine i Baden-Virtemberga primer saradnje

17.04.2018. 23:32 23:36