Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vojvođanska izletišta položila prvomajski ispit

04.05.2018. 08:44 08:51
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Praznik rada ove godine lepo se naslonio na vikend, pa je više neradnih dana, uz izuzetno lepo vreme bila prilika da se „testiraju” poznata i neka nova mesta za uživanje u prirodi za predstojeću sezonu.

Lokalne samouprave potrudile su se da tretiraju komarce i krpelje, pokose travu, izgrade nove staze…

Belocrkvani su se dobro pripremili da tokom minulih praznika dočekaju goste u privatnom smeštaju i kampovima. Uz uređene obale jezera, posetiocima je na raspolaganju biciklistička staza, pešačka staza oko jezera, teniski i brojni drugi tereni. Turistima će i ove sezone biti zanimljiva Stara Palanka na obali Dunava, kao i gat na reci Karaš i prelepe obale sa nekoliko sportskih terena. Sporedni prilazni putevi jezeru su pošljunčani, put koji vodi do reke Nere u dobrom je stanju. Obale su pokošene, voda u jezerima dostigla je 22 Celzijusa, ali sezona kupanja još uvek nije počela, pa nije bilo ni spasilačke službe. U nedelji pre praznika obavljeno je prskanje protiv larvi komaraca i krpelja. Iz JKP „Belocrkvanski komunalac” i JP „Belocrkvanska jezera” čiji su radnici vredno pripremali prostor za goste, apelovano je da se vatre na otvorenom pale dalje od niskog rastinja uz izuzetan oprez.

Priobalje Tise i Velikog bačkog kanala kod Bečeja su i ove godine bile najpristupačnije destinacije za izletnike. Bilo je i onih koji su skoknuli do voćnjaka u Medenjači ili uz Novobečesjki put, zatim do ribnjaka ili u park prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, pa i do Čika u Bačkom Petrovom Selu. Ipak, prava invazija posetilaca bila je u okolini dvorca Bogdana Dunđerskog, hotela „Fantast”. Prvog majskog dana na parkingu pre ulaska u kompleks mesto je našlo oko 1200 automobila.

Najveća atrakcija za posetioce bila je ergela PIK Bečej. U ograđeni prostor pušteno je četrdesetak konja, a u izdvojenom delu sedam kobila s isto toliko ždrebadi, koje uskoro očekuje ceremonijal krštenja. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u jahanju uz pomoć ljude iz ergele. Zbog velike gužve nije bilo vožnje fijakerom niti penjanja na kulu, ali sezona tek počinje, pa se očekuje da turisti i izletnici koji su ovaj put propustili takvu atrakciju, vrate u narednim mesecima. Park oko dvorca domaćini su perfektno uredili, a pobrinuli su se i za komarce. Velika većina gostiju je roštiljala u sopstvenoj režiji izvan ograđenog prostora dvorca, pogotovo u bagremari gde su mnogi kampovali par dana.

Žitelji bačkopalanačke opštine izašli su za praznike na više omiljenih lokacija. Pored Uranka koji su u Karađorđevu organizovali Ministarstvo odbrane i Opština Bačka Palanka, roštiljalo se, zabavljalo i odmaralo u obližnjoj šumi Bagremara, ali i priobalju Dunava. Na samo 10-tak minuta pešačenja od centra varoši, na obali Dunava i zalivnog jezera Tikvara par hiljada ljudi je po tradiciji, priredilo sebi divan doživljaj. Dok su se najmlađi igrali, vozili bicikl, stariji su uživali u dobroj hrani, dimilo se na sve strane... Toplo vreme izmamilo je i prve kupače, a jezerom su zaplovili i čamci.

Zelena oaza unutar Deliblatske peščare dozvala je i minulih praznika hiljade izletnika. Poslovično loše vreme za prvomajske praznike, ovaj put nije se potvrdilo, a izletnici su mogli maksimalno da uživaju jer su organizatori Uranka na Devojačkom bunaru pokosili travu, potkresali rastinje, očistili smeće. Svi sportski tereni i trim staze vrveli su od rekreativaca. Na letnjoj pozornici smenjivali su se folklori iz Alibunara, Nikolinaca, Banatskog Karlovca, za decu je bilo klackalica, pokretnih autića, vrteški igraonica, a mala crkva brvnara prepuna vernika tokom celog dana… Izletnici su bili puni lepih utisaka. Julijana i Zvonimir Stojković iz Beograda su ovde prvi put, peščara je za njih baš neobična, nigde golih dina peska, sva je zelena, prelepa je, tako je blizu, ali i daleko od Beograda. Rekoše, dugo su šetali, jeli domaću hranu i odmarali se u hladovini. Zemljoradnik Roman Dimitrijev iz Banatskog Novog Sela reče završio je setvu, uživa u odmoru, ali priželjkuje kišu. I u okolnim mestima kraj kanala DTD  bilo je puno šetača i pecaroša, koji su se pohvalili da riba dobro grize.

Vršački komunalci i volonteri su očistili Vršaki breg, uredili šumske staze. Izletnici su autobusima stizali do Planinarskog doma, a zatim pešice nastavljali dalje. Bilo je uređenih mesta za šetnje, mesta za roštilje, proplanaka za sportove.

Temerinska opština okrenuta je ka jedinom vodotoku, Jegričkoj, pa je počela izgradnja pešačke staze od naselja do Info-centra Jegrička, u dužini od skoro četiri kilometra. U posao je ušla zrenjaninska „Eko gradnja”, a vrednost radova dostiže 38 miliona dinara. Sredstva su dobijena na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Staza prolazi kraj restorana, vinarije, salaša, čarde, a cilj je da se njome olakša pristup što većem broju posetilaca i omogući uživanje u zaštićenom prostoru prirode.

Šuma Lipovača kod Berkasova i vojno lovište u Moroviću, tradicionalno su mesta za izlete. Opojni miris tek pokošene trave dočekao je posetioce koji je za ovaj praznik bilo i dvostruko više nego ranijih godina. Na samom ulazu u Lipovaču je novosagrađena staza zdravlja, koja je ujedno poslužila kao osa oko koje su se razmestili izletnici. S obe strane razmešteni su ringišpili, tobogani za decu, tu su poniji za male jahače, brojne tezge s raznovrsnom robom. Novosagrađena staza zdravlja prolazi kroz Lipovaču i proteže se do manastira u Privinoj glavi, a odatle vodi do Česminog dola u Bačincima. Nekad čuveni hotel u šumi Lipovača, odavno je zakatančen. Lokalna samouprava ne nalazi načina da ga upotrebi u turističke svrhe.

Ceo prostor vojnog lovišta u Moroviću je izuzetno čist, trava pokošena, grančice pokupljene, a na mestima gde je dozvoljeno loženje vatre, domaćin je obezbedio i drva za loženje. Centralno mesto zauzima hotel sa izvrsnim menijem, na kojem su i lovački specijaliteti, poput lovačkog paprikaša, čija mala porcija košta oko 350 dinara. Tu je i Titova vila a u produžetku su bungalovi za dve, četiri ili više osoba. Nekad su ovde pristup imala samo vojna lica, danas je ovaj prostor pristupačan za sve putnike namernike, izletnike ili kolektivne proslave. Vojno lovište u Moroviću je u srcu hrastovih šuma ispresecanih s mnogo pešačkih asfaltiranih staza.

Ekipa „Dnevnikovih” dopisnika

Autor:
Pošaljite komentar