Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić u Indiji održao predavanje, zadovoljan posetom, sutra u Nepalu

03.05.2018. 15:37 17:59
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD: Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je, tokom svoje zvanične posete Indiji, predavanje na uglednom Indijskom savetu za međunarodne poslove, na temu "Srbija u regionu, Evropi i svetu", koje je uživo prenošeno putem video linka.

Ministar Dačić je tom prilikom mnogobrojne ugledne predstavnike indijskih i stranih diplomatskih, akademskih i intelektualnih krugova upoznao sa aktuelnim trenutkom u regionu Zapadnog Balkana i regionalnom saradnjom, procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji, situacijom na Kosovu i Metohiji. 



U godini u kojoj obeležavamo 70 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Indijom, šef srpske diplomatije se osvrnuo na dugu tradiciju prijateljskih odnosa dve zemlje, koja vuče korene još iz osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ali i pre njihovog zvaničnog uspostavljanja, posetom velikom indijskog mislioca Rabindrant Tagorea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Beogradu, 1926. godine. 

Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo posetom i istakao da su odnosi Srbije i Indije tradicionalno dobri i da ih karakteriše visok nivo prijateljstva i saradnje. Ocenivši ovu posetu veoma uspešnom i važnom s obzirom na to da je Indija naš tradicionalni prijatelj i partner, Dačić rekao:

"Na žalost, ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije u poslednjih deset godina. Zapostavili smo veze sa našim tradicionalnim prijateljima i to je imalo velikog odraza na, za nas najvažnije pitanje, a to je pitanje Kosova".


Tražićemo da o Kosovu u SB UN bude po starom



Srbija će tražiti od svih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se poštuje Rezolucija 1244 i da se o Kosovu i Metohiji i ubuduće raspravlja na javnim sednicama SB UN, koje se ne smeju ukinuti, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.



Dačić je to rekao za Sputnjik povodom namere Velike Britanije da pokrene inicijativu da se sednice za KiM unutar SB UN zatvore za javnost ili čak ukinu.



"Tu inicijativu, ukoliko se pokrene, nećemo gledati skrštenih ruku. Srbija u SB UN ima partnere kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i nikako se ne sme dozvoliti da se ta tema skrajne ili ukine", rekao je Dačić.


Ministar je sa zadovoljstvom primetio da su poslednjih godina potpuno revitalizovani odnosi naše zemlje sa Indijom.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao premijer bio u poseti Indiji gde je učestvovao na poslovnoj konferenciji. Očekujemo posetu potpredsednika Indije u septembru. Moja poseta je uvod u još jače povezivanje naših zemalj", rekao je Dačić.

Indija je, kazao je, naš globalni politički partner, imajući u vidu njenu veličinu i snagu. 

"Zahvalni smo na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova. Podržavamo Indiju kada su u pitanju njene kandidature na spoljnopolitičkom planu", naveo je ministar i ocenio da se ekonomska saradnja razvija uspešno, ali i da naša trgovinska razmena, koja je prethodne godine iznosila 200 miliona dolara, može biti bolja, kao i radimo na unapređenju naših ekonomskih odnosa.

Dačić je rekao da veliki broj indijskih kompanija žele da dođu u Srbiju, postoje brojne oblasti u kojima možemo uspešno da sarađujemo kao što su automobilska industrija, poljoprivreda, IT i druge oblasti.

"Ukinuli smo vize za građane Indije, Indija je donela odluku o elektronskim vizama, što praktično znači da su i oni ukinuli vize za građane Srbije", podsetio je ministar i dodao da očekuje potpredsednika Indije, ministarku spoljnih poslova, kao i posetu unuke Mahatme Gandija - Tare Gandi sa kojom je juče razgovarao.

Istakao je veliki značaj podrške Indije Srbiji i za Ministarstvo spoljnih poslova ovo su veoma značajne posete jer, kako kaže, učvršćujemo saradnju sa zemljama koje su naši tradicionalni prijatelji.

Dačić je najavio da sutra nastavlja posetu Nepalu, a potom će poseti i Šri Lanku. 

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić se u Indiji sastao s unukom Mahatme Gandija

Dačić se u Indiji sastao s unukom Mahatme Gandija

02.05.2018. 18:49 18:58