Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obeležen Dan Vojske Republike Srbije u Novom Sadu

23.04.2018. 13:40 18:38
Piše:
Izvor: Obeležen Dan Vojske Republike Srbije u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić

Vojnim defileom i izložbom naoružanja u centru Novog Sada je svečano obeležen Dan Vojske Republike Srbije.

- Vi ste naša snaga i miran san. Vaš požrtvovan rad i rezultati koje poslednjih godina postižete u svim segmentima odbrane čini to da svaki građanin oseća sigurno i da mirno spava, a da naša Srbija bude stabilbnija, uglednija i poštovanija u svetu jer ima takvu vojsku - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Obraćajući se okupljenima sa bine podignute na Trgu slobode, u prisustvu starešina Vojske Srbije pokrajinskih institucija, crkve i drugih zvaničnika, novosadski gradonačelnik naglasio je da se 23. aprila sećamo hrabre srpske vojske koja je 1815. godine, na Cveti, u Takovu podigla Drugi srpski ustanak protiv Otomanske imperije.

- Iz Novog Sada šaljemo jasnu poruku da je taj datum trajno obeležen ne samo u istorijskim čitankama, već i u našem svakodnevnom životu – kao podstrek i nadahnuće, kao poruka da ne smemo da budemo ni lenji, ni slabi, kada je u pitanju budućnost naše otaybine - rekao je Vučević.

U godini smo velikih jubileja, jer će se obeležiti 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu(Miloš Vučević)

 

Novosadski gradonačelnik kazao je i da je ovo godina velikih jubileja, jer će se obeležiti 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu.

- Novosađani će se prisećati kako su u najtežim danima uz sebe uvek imali svoju vojsku, te časne uniforme, najveću pomoć i podršku i u ratu, kada se branila zemlja, i u miru, kada se gradilo i obnavljalo. Siguran sam da ćemo se, čvrstinom strojevog koraka naše vojske, i dalje kretati ka novim pobedama, za bolji život i bolji standard građana, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i u ime svih Novosađana čestitao praznik Vojsci Srbije.

Komandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Petrović istakao je da taj praznik čuva uspomenu na pobunu protiv tiranije i da podseća na konačno oslobođenje i formiranje nezavisne i moderne Srbije. On je naglasio da je ponosan što Vojska Srbije uživa najveće poverenje građana i da će ona nastaviti da ga opravdava, kroz uspešno izvršavanje svih zadataka koji se pred nju postave.

- Nije lako biti vojnik. To nikada nije bilo lako. Napori, odricanja, požrtvovanje to su karakteristike koje nosi ova profesija ali i snaga, izdržljivost, odgovornost i čast su odlike vojnika. Zato je to profesija vredna svakog poštovanja i poverenja. Biti vojnik za nas znači biti odgovoran precima i obavezan potomcima. Sa slavnom istorijom iza sebe i jasnom vizijom za budućnost. A ponosni na svoje rezultate, oslonjeni na bogastvo ljudima, spremno dočekujemo naredni zadatak - naglasio je Petrović, poručujući okupljenima da je sigurnost i bezbednost naroda u sigurnim rukama.

Ovaj praznik čuva uspomenu na pobunu protiv tiranije i da podseća na konačno oslobođenje i formiranje nezavisne i moderne Srbije(brigadni general Željko Petrović)

Brigadni general Petrović dodelio je i priznanja najistaknutijim pripadnicima Vojske, u vidu nagrada i zahvalnica, a posebne zahvalnice uručene su Matici srpskoj, Srpskom narodnom pozorištu i Radio-televiziji Vojvodine za emisiju „Postrojavanje“.

Nakon svečanog defilea jedinica i egzercira koji su izveli pripadnici Vojne akademije, usledilo je čitanje čestitki koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Program iz centra preselio se na Kej gde je održan defile brodova Rečne flotile Dunavom, a u dvorištu Doma Vojske na Beogradskom keju, obezbeđen je besplatan vojnički pasulj za sve građane.

Među zvanicama obeležavanju Dana Vojske Srbije prisustvovala je delegacija Pokrajinske vlade predvođena njenim potpredsednikom Đorđem Milićevićem, predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić, direktor SNP-a Zoran Đerić, episkop bački Srpske pravoslave crkve Irinej Bulović i mnogi drugi.

Na Trgu slobode izloženo je naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

A. Savanović

Foto: F. Bakić, B. Lučić

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Na hrvatski potez re­ci­pro­čan od­go­vor srp­ske Vla­de

Vučić: Na hrvatski potez re­ci­pro­čan od­go­vor srp­ske Vla­de

23.04.2018. 12:27 08:53
Vulin položio venac na Avali povodom Dana Vojske

Vulin položio venac na Avali povodom Dana Vojske

23.04.2018. 10:35 10:37