Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đukanović pobedio na predsedničkim izborima u Crnoj Gori

15.04.2018. 22:30 23:52
Piše:
Foto: Milo Đukanović, foto: Tanjug (AP Photo/Risto Bozovic)

PODGORICA: Milo Đukanović je pobedom na predsedničkim izborima u Crnoj Gori obezbedio sebi još pet godina vlasti, što će ga definitivno svrstati u red lidera sa najdužim stažom na najvišim državnim funkcijama.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova predsednički kandidat i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović osvojio je 53,8 odsto glasova birača, dok je njegov najveći rival na ovim izborima osvojio 33,5 odsto glasova, saopštio je CDT.

Draginja Vuksanović osvojila je 8,3, Marko Milačić – 2,7, Hazbija Kalač – 0,8, Vasilije Miličković – 0,4 i Dobrilo Dedeić – 0,4 odsto glasova, preneo je portal CdM.me.

Za Đukanovića je glasalo 181.000 glasača, a kako se navodi, on je na ovim izborima osvojio 2,6 odsto više glasova od Filipa Vujanovića 2013.godine.

Za Vujanovića je tada glasalo 161.940 građana.

Njegova pobeda na ovim izborima ni za koga nije iznenađenje, a veliki broj građana Crne Gore smatra ga najvećim Crnogorcem posle Kralja Nikole.

Đukanović je, naime, u sedam mandata bio premijer Crne Gore, a ovo će mu biti drug mandat na poziciji šefa države.

Hroničari su još davno zabeležili da je Đukanović relativizovao i svojevremenu opasku uglednog političara bivše SFRJ, Vladimira Bakarića, koji je rekao da nije dobro da bilo koji političar, osim Tita, na jednoj funciji bude duže od osam godina.

U nekoliko navrata Đukanović se povlačio sa funkcije i ostajao samo lider stranke (DPS), koja je neprestano na vlasti od njenog osnivanja 1990.

I na ove izbore je izašao samo kao lider DPS, mada analitičari smatraju da je “vlast uvek tamo gde je on". 

U kampanji je obećao bolji život građanima, ali i da će mu prioriteti biti identitet i suverenitet Crne Gore.

Iako su neretko neki mediji predviđali da njegova budućnost neće biti tako svetla, prognozirajući mu sudbinu nekadašnjeg hrvatskog premjera Iva Sanadera, drugi su smatrali da je samo dobar taktirčar.

Taktika ili ne, Đukanović je dobio još jedan petogodišnji mandat i definitivno postao neprekisnoveni crnogorski vladar.

Inače, poreklom je iz ugledne nikšićke porodice koja ima “vladarsku tradiciju”. 

Otac Radovan bio je sudija i istaknuti komunistički funkcioner, a predak Blažo, po kome je Milo nazvao svog sina, bio je u vreme Kraljevine Jugoslavije ban Zetske banovine, a tokom rata gospodar Crne Gore, Boke Kotorske i Sandžaka kao general četničkih snaga koje su se borile na tim prostorima.

Đukanović je studirao ekonomiju, ali upućeni tvrde da mu je u karijeri možda više pomoglo “neformalno obrazovanje” koje je stekao tokom studentskih dana dok je, noseći vreće s brašnom i fizikališući za džeparac, upoznavao mentalitet i zakone ulice.

Brz, okretan, vešt političar i još veštiji govornik, težak protivnik o kome su čak i strani ambasadori, izlazeći iz njegovog kabineta, priznavali da ih je “opio rečima”, uspeo je da se od 1996. godine nametne kao pouzdan partner SAD i NATO, ali i da istovremeno ostvari veliko bogatstvo sebi i porodici, što su potvrdile I neke Forbsove liste najbogatijih u zvestu.

Njegove zasluge za Crnu Goru su nesporne - uveo je državu u NATO u leto prošle godine, doveo je pred vrata EU, obnovio je državnost I sačuvao političku stabilnost.

Partnerstvo sa Vašingtonom ostvario je pred ulazak u obračun sa Slobodanom Miloševićem, kome je bio veran saveznik i zahvaljujući kome je 1991. prvi put postao premijer, najmlađi u Evropi (29 godina). 

Nije baš naklonjen medijima i ne voli nezgodna pitanja.

“Mrlja” u Đukanovićevoj karijeri je, smatraju analitičari, dubrovačko ratište tokom 1991. godine, a njegova odbrana je da on nije izdavao nikakva naređenja. 

Njegova vlada priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I Metohije, 9. oktobra 2008. godine, dan nakon što je u Generalnoj skupštini UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde. 

Tim potezom Đukanović je definitivno “dodao so na nezalečenu ranu” Srbiji stvorenu crnogorskim osamostaljenjem.

Odnosi Crne Gore i Srbije danas su uznapredovali i bolji su nego ikad od tada, a Đukanović ne krije svoj stav da je Srbija izgubila bitku za Kosovo. 

Đukanović: Izborna pobeda u korist Crne Gore

Milo Đukanović, novi predsednik Crne Gore, poručio je večeras da je došao trenutak da se kaže da su obećanja ispunjena i da je ostvarena izborna pobeda u korist Crne Gore.

Đukanović je saopštio da je osvojio oko 54 odsto glasova, nađačavši tako napore šest drugih kandidata.

“Ovaj rezultat razumem kao rešenost Crne Gore da nastavi putem dostizanja evropskog kvaliteta, punopravnog članstva u EU”, rekao je Đukanović u prepunoj sali, dok su ga prisutni prekidali uzvicima:”Milo”, “Pobeda”.

Đukanović je zahvalio svim biračima na poverenju, kao i izbornoj infrastrukturi DPS za koju je rekao da je to postala moćna mašina koja je obavila dobar posao i koja je, kako je rekao, puno svog entuzijazma i energije ugradila u uspeh.

Zahvalio je svim koalicionim partnerima koji su pokazali iskrenu privrženost Crnoj Gori. 

“Poslali smo poruku svima u Crnoj Gori I izvan Crne Gore da smo nepobediva koalicija”, rekao je Đukanović, inače, čovek sa najdužim političkom stažom u Crnoj Gori.

Rekao je da kao u kampanji, ni večeras ne želi da troši vreme na protivkandidate, ali je poruku uputio liderima opozicionih starnaka za koje je kazao da su stvarni protivnici njegove i politike njegovog DPS:

“Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prava prilika da preispitate ono što su vaša stanovišta. Ne može se ništa dobro napraviti sistematskim negiranjem dobrih ostvarenja do kojih je došla CG proteklih decenija, Ovo je prava prilika da se preispitate i shvatite da se ne može ništa dobro napraviti prkoseći demokratiji Crne Gore i negiranjem slobodne i demokratske volje građane."

Poručio je i da je “ruka ispružena".

"Želimo da objedinimo crnogorske potencijale da zajedno radimo na svim izazovima sa kojima se CG suočava i sa kojima će se suočavati na svom demokratskom razvoju”, dodao je on.

Ponovio je da će njegova ideja vodilja na dužnosti predsednika biti da nastavi predanu saradnju sa svim drzavnim organima, društvenom zajednicom da u tom sadejstvu doprinese željama, htenjima I snovima svakog crnogorskog građanina. 

Ukazao je da su pred Crnom Gorom još mnogi izazovi.

“Pred nama su mnoga iskušenja ekonomski razvoj, puna zaposlenost, rast standard, savladavanje podela. Imam čvrstu nameru i dobru volju da se te podele prevaziđu. Siguran sam da ćemo sa više snage savladavati problem koji stoje pred nama”, rekao je on.

Ocenio je i da je ova pobeda odlična odskočna daska za predstojeće lokalne izbore u mnogim gradovima i opštinama u Crnoj Gori.

DPS: Đukanović je novi predsednik, drugog kruga neće biti

Vladajuća Demokratska partija socijalista proglasila je večeras da je lider te stranke, Milo Đukanovć, novi predsednik Crne Gore.

Kako je novinarima u izbornom štabu Đukanovića rekao poslanik DPS Miloš Nikolić, njihov kandidat je pobednik u prvom krugu i drugog kruga neće biti.

Prema prvim preleminarnim podacima, Đukanović je osvojio 54,1 odsto, a njegov ključni protivkandidat, kojeg je podržala većina opozicionih stranaka, Mladen Bojanić je osvojio 33,3 odsto glasova.

Ovi podaci su zanovani na više od 80 odsto prebrojanih glasova.

Opozicija tvrdi: Mnoštvo neregularnosti na izborima

Opozicione partije i kandidati opozicionih stranaka tvrde da su predsednički izbori bili neregularni i da je bilo niz nepravilnosti - od kupovine glasova do paralelnih spiskova.

„Novi pritisak na građane od državnog aparata zabeležen je u Bijelom Polju. Naime, policija je naredila privođenje aktivista DF-a koji su pokušali da spreče malverzacije i nezakonite radnje aktivista DPS-a“, saopštio je Demokratski front, koja je podržala kandidata Mladena Bojanića.

URA, koja je takođe podržala Bojanića takođe optužuju DPS za nepravilnosti na izborima.

Iz URA je saopšteno i da je na jednom biračkom mestu u Podgorici, članica iz biračkog odbora izgovara naglas imena građana koji dolaze na glasanje.

Bojanić: Da sam na mestu Đukanovića, stideo bih se

Kandidat predsednika na današnjim izborima u Crnoj Gori, Mladen Bojanić, izjavio je večeras da rezultati koji se saopštavaju nisu konačni, da lideru DPS, Milu Đukaoviću, neće čestitati pobedu jer da je, kako je rekao, na njegovom mestu on bi se stideo, a ne slavio.

Bojanić tvrdi da je Đukanović pobedio na osnovu ucena, pritisaka i poslušnika iz državne administracije.

"On zna kakav je to rezultat”, rekao je Bojanić novinarima u izbornom štabu.

Zahvalivši birčima koji su mu dali glas, Bojanić je rekao da su to glasovi “čistog srca i bez pritiska”.

“Sve je ovo još uvek na bazi uzoraka. Crna Gora je birala tako kako je birala. Ja sam ponosan na rezultat otvorene i iskrene kampanje”, rekao je Bojanić. 

Ponovio je da je Đukanović čovek koji je, kako kaže, zarobio državu, sve institucije i da su te institucije nakon današnjih izbora “ostale pod njegovim skutima”.

Bojanić je najavio da će nastaviti da se bori, a svojim biračima poručio da ove rezultate ne shvate kao poraz, već je to osnova za dalju borbu.

“Nastaviću borbu da oslobodim Crnu Goru od Đukanovića i njegove diktature”, rekao je.

Upitan da li priznaje pobedu Đukanovića, Bojanić je rekao da nema šta da prizna ili ne prizna, jer konačnih rezultata još nema.

On je opoziciji poručio da posle ovih izbora treba da razmisle kako da se postave prema svemu ovome.

“Neću im se mešati, verovatno će izvući pouku iz svega toga. Ja sam spreman da nastavim borbu a kakva će ona biti viećemo u narednim danima”, rekao je Bojanić i ponovio da ne namerva da osniva svoju partiju.

Vuksanović: Rezultati pokazatelj problema u opoziciji

Draginja Vuksanović, kandidatkinja za predsednicu Crne Gore, izjavila je da rezultat današnjih izbora pokazali očigledan problem u opoziciji, odnosno da za kandidata, Mladena Bojanića, nisu glasali ni oni koji su ga podržali.

Prema prvim preliminarnim i nepotpunim podacima, Vuksanovićeva je osvojila nešto više od osam odsto biračkih glasova.

Prva žena kandidat na predsedičkim izborima u Crnoj Gori je zahvalila svim svojim glasačima.

Rekla je da Đukanović ne zaslužuje njenu čestitku, zbog načina na koji je vodio kampanju.

Obrazložila je i zašto je Đukanović pobedio.

"Današnji rezultat je posledica dva faktora-imamo zarobljenu državu o kojoj je pisala i Evropska komisija, a sa druge strane je očigledan problem u opoziciji jer opozicija koja je predložila Mladena Bojanića imala je više glasova na parlamentarnim izbora, nego što je Bojanić dobio”, kazala je ona, prenose loklani mediji.

Vuksanovićeva je najavila da neće odustati od borbe za promene koje su, kako je rekla, Crnoj Gori neophodne.

CG mediji: Prva čestitka iz regiona Đjukanoviću od Tačija

Kosovski predsednik Hašim Tači prvi je večeras iz regiona čestitao lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, javljaju crnogorski mediji.

"Čestitam mom starom prijatelju Milu Đukanoviću na pobedi u Crnoj Gori. Ovo je pobeda za Crnu Goru, ali i za celi region koji teži NATO i EU integracijama", napisao je Tači na Tviteru.

Autor:
Pošaljite komentar
Đukanović uveren u pobedu na predsedničkim izborima

Đukanović uveren u pobedu na predsedničkim izborima

15.04.2018. 16:58 17:01
Crna Gora: Izlaznost bila 64 odsto, u toku prebrojavanje glasova

Crna Gora: Izlaznost bila 64 odsto, u toku prebrojavanje glasova

15.04.2018. 19:54 21:07