Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kocijas: U Atini će biti otvorena trgovačka kancelarija KiM

11.04.2018. 12:43 13:42
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD:  Ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kocijas, poručio je danas u Beogradu da njegova zemlja neće promeniti stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i dodao da trgovačka kancelarija, koja će biti otvorena u Atini, neće biti diplomatsko predstavništvo Prištine.

On je rekao da je još 2011. i 2014, u vreme tadašnje vlade Neodemokratije i PASOK, postojao dogovor da se otvori trgovinska kancelarija Kosova u grčkom glavnom gradu.



"Kada se otvori, a biće otvorena u nekom trenutku, ta kancelarija neće biti diplomatsko predstavništvo Kosova. Konzulat je dplomatsko predstavništvo, a tako nešto nije ni dgovoreno ni predviđeno", rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.



Istakao je da Grčka nije priznala kosovsku nezavisnot niti će to da učini.I srpski šef diplomatije Dačić je potvrdio da se o otvaranju trgovinske kancelarje Kosova u Atini razgovaralo pre nekoliko godina, kada je i pokrenuta inicijativa.



Nema, međutm, dogovora da to ima bilo kakve veze sa promenom stava Grčke u odnosu na kosovsku nezavisnost, kazao je Dačić.

Kocijas: Sporazumi da se ostvaruju u celini



 Sporazumi treba da se ostvaruju u celosti, rekao je danas šef diplomatije Grčke Nikos Kocijas na pitanje o stavu Grčke da li ZSO treba da se formira prema Briselskom sporazumu ili u skladu sa kosovskim zakonima.



"Sporazumi treba da se ostvaruju, ali ne jednostrano, već u celosti i to svi treba da imaju na umu", odgovorio je kratko Kocijas novinarima posle sastanka sa srpskim ministrom Ivicom Dačićem.



Dačić dodao je da ne treba od naših prijatelja iz Grčke očekivati da znaju sve detalje, ali da oni imaju razuvanja, jer ih mi informišemo o svemu.



Dodao je i da je Kocijasova ideja bila da se napravi i trilateala Srbije, Grčke i Španije.



Portarolka EK Maja Kocijančić je juče izjavila da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima, na šta je predsednik Srbije rekao da želi da vidi gde to u Briselskom sporazumu piše.



Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom.

Kocijas: Napravljen korak napred, potreban kompromis



Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je danas da je u pregovorima Grčke i Makedonije oko imena napravljen korak napred, a da je ključ za rešavanje problema "realizam, pragmatizam i shvatanje da treba napraviti kompromise".



"Potrebno je da napravimo kompromise, ali ne ''trule'' kompromise, već one kojima će dobiti obe strane. Kompromis znači da obe strane treba da shvate da ne mogu dobiti sve, ali da treba da imaju dobit", rekao je Kocijas nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.



Dodao je da se nada da će obe strane u pregovorima to shvatiti i da će biti pozitivnih rezultata.



Dačić je istakao da bi bilo najdelotvornije i najsvrsishodnije da se ti razgovori vode direktno i da se traže zajednički interesi u celom regionu, a interes jeste i rešenje tog pitanja.



"To je interes koji podrazumeva otklanjanje tih problema koji su duboki i, kao u slučaju Srbije, zadiru u prošlost, tradiciju i istoriju regiona", rekao je Dačić.



On je istakao da Srbija ima razumevanja za stav Grčke i ponovio svoj stav da je bila greška što je SRJ priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, te da je to bio "nepormišljen i pogrešan potez".



"Ponašanje Skoplja prema Srbiji i srpskom nacionalnom i državnom interesu nije bilo adekvatno. Oni su priznali jednostrane akte", rekao je Dačić.



Srbija želi da se pitanje imena Makedonije reši, rekao je Dačić i dodao da mi ne možemo mnogo da pomognemo osim da ponudimo da se ponekad sastanu ovde kod nas.

Autor:
Pošaljite komentar
Kocijas: Ime da razjašnjava da se ne radi o grčkoj Makedoniji

Kocijas: Ime da razjašnjava da se ne radi o grčkoj Makedoniji

28.03.2018. 16:13 16:17
Kocijas u Skoplje donosi pet predloga za novo ime Makedonije

Kocijas u Skoplje donosi pet predloga za novo ime Makedonije

20.03.2018. 23:45 23:45
Pretnje i metak u pismu za Nikosa Kocijasa

Pretnje i metak u pismu za Nikosa Kocijasa

17.03.2018. 14:57 14:59