Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Naše turiste najviše žuljaju prevoz, smeštaj i komarci

30.03.2018. 08:15 08:19
Piše:
Izvor: pixabay.com

NOVI SAD: Građani Srbije rado putuju, bilo u zemlji ili van nje. Kao i svake godine, najveći broj njih za putovanje se odlučuju tokom leta, a aranžmani za nastupajuću letnju sezonu godišnjih odmora već su odavno u ponudi.

Najveći broj domaćih turista se na destinaciji koju su odabrali dobro provede, ali ima i onih koji se s odmora vrate nezadovoljni. Istini za volju, situacije koje su se dešavale nekoliko godina ranije, kada su putnici, i pored plaćanja aranžmana, ostali kratkih rukava, sada gotovo da nema, a značajan deo prutužbi reši se u korist putnika/potrošača.

Ipak, pritužbi ima, a domaći turisti najčešće se žale na kvalitet prevoza i/ili smeštaja, česta zamerka je i udaljenost smeštaja od mora, ima žalbi vezanih za vodiče, kao i predstavnike agencija. Međutim, ima i žalbi koje uopšte ne zavise od agencije pa se neki putnici, recimo, žale zbog naplate parkinga, ili velikog broja komaraca, čak i nedovoljno slanog mora ili da plaža nije udobna.

Po rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandra Seničića, svaki putnik upoznat je s pravima i obavezama vezanim za putovanje. On ističe da je rešavanje žalbi predviđeno i Zakonom o turizmu i da je ta procedura vrlo jasna.

Pored osnovanih žalbi, koje se uglavnom i rešavaju u korist putnika/potrošača, veliki broj njih je neosnovan pa zato savetujemo putnicima da pre zaključivanja ugovora o putovanju dobro pročitaju sve uslove pod kojim uplaćuju neki aranžman, kaže Seničić i dodaje da JUTA ima i svoju arbitražu i po tome su jedinstveni u ovom delu Evrope.

Nakon upućivanja žalbe, veoma brzo, za najviše mesec – naravno, ako je žalba osnovana – problem se rešava, uz obavezu da agencije nadoknadi štetu putnicima, odnosno da putnik bude obeštećen u odgovarajućem procentu, a najviše pritužbi rešava se medijacijom, odnosno dogovorom, poručuje naš sagovornik.


Broj žalbi veoma mali

U odnosu na ukupan broj putnika, procenat žalbi domaćih turista manji je od jednog procenta, odnosno njihov broj izražava se u promilima, a to potvrđuju i podaci Evropske komisije za turizam.

To je mnogo manje nego u Evropskoj uniji, gde se procenat žalbi kreće između tri i pet odsto ukupnog broja putnika, kaže Aleksandar Seničić. 

On ističe da se o problemima s kojima se putnici suoče, a koji se reše pozitivno, nažalost, veoma malo zna i govori. Tako je, ukazuje Seničić, informacija da je 300 putnika koji su pre dve godine, i pored plaćenog aranžmana ostali uskraćeni za uslugu i bili obeštećeni za osam dana – prošla gotovo neprimetno.


Po njegovim rečima, zahvaljujući projektu „JUTA garancija putovanja” – oko 250 turističkih agencija, članica te asocijacije, obezbeđuje veoma kvalitetnu zaštitu putnika. Zahvaljujući „JUTA garanciji putovanja”, obezbeđen je povraćaj novca putnicima u najkraćem mogućem roku, besplatan smeštaj na destinaciji u slučaju kada ga turistička agencija nije obezbedila ili nije platila, besplatan povratak s destinacije, a u ponudi je i mogućnost obezbeđivanja alternativnih putovanja kada putnici nisu otputovali, te besplatna arbitraža za slučajeve delimičnog neispunjenja programa putovanja, kao i pravna pomoć korisnicima/putnicima i turističkim agencijama.

Turističke agencije, članice JUTA, na više od 300 destinacija imaju svoje predstavnike, a reč je o oko 700 ljudi, koji su na raspolaganju 24 sata i koji su spremni da reaguju odmah i reše problem. Takođe, putnicima je na raspologanju i kontakt preko društvenih mreža, ističe Seničić. 

Naš sagovornik ukazuje na to da putnici koji nisu zadovoljni određenom uslugom – a najčešće je reč o smeštaju – odmah treba da kontaktiraju s agencijom i upute žalbu.

To omogućava da se problem reši na licu mesta, i to se najčešće i uradi u veoma kratkom roku. Naša je preporuka da se prihvati alternativni smeštaj i da se po povrtaku ponovo podnese žalba i zahteva umanjenje cene. Veoma je važno prijaviti eventualni nedostatak odmah jer se tako na najbolji način obezbeđuje uvid u razliku između onoga što je uplaćeno i onoga što je kao alternativa obezbeđeno, kaže Seničić. 

On ističe da je cilj da putnici budu zadovoljni, a da je JUTA preduzela sve korake da obezbedi uslugu i uslove koja će to garantovati.

Pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Marko Dragić ukazuje na to da je sada potrošač/turista mnogo zaštićeniji nego ranije, da Turistička inspekcija aktivno radi i da je to rezultiralo time da se sve više žalbi rešava u korist potrošača. I on napominje da je, kada potrošač ima prigovor, potrebno da ga uloži predstavniku agencije odmah, na licu mesta. 

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
JUTA: Turisti nisu ugroženi, ne otkazuju letovanja

JUTA: Turisti nisu ugroženi, ne otkazuju letovanja

19.07.2017. 09:48 09:54