Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srednje škole severne Bačke predstavile se u Kanjiži

29.03.2018. 11:01 11:06
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

KANJIŽA: Sedmi put održana je Berza srednjih škola u organizaciji Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” iz Kanjiže. Učenicima sedmih i osmih razreda predstavljene su mogućnosti za nastavak školovanja za razna usmerenja i zanimanja u 16 srednjih škola sa područja severne Bačke i Potisja.

Na jednom mestu osnovci su mogli da se upoznaju sa školama iz Sente, Ade, Čoke, Novog Kneževca, Bačke Topole, Subotice i Kanjiže, u kojima imaju veliki izbor da odaberu budući poziv, ili da im to bude odskočna daska za dalje obrazovanje. Pored više opštih gimnazija, tu su i one za talente u Senti i Subotici za đake na mađarskom jeziku, kao i srednjoškolski centri za obrazovanje medicinskih tehničara, zatim usmerenja poljoprivredne, mašinske i drugih struka, te za razna zanimanja sa trogodišnjim školovanjem.

Profesorka Livia Vereš Balaž iz objašnjava da se sa učenicima završnih razreda o nastavku školovanja i njihovoj profesionalnoj orijentaciji razgovara na časovima odeljenskih zajednica, i druge aktivnosti korisne za decu za odabir budućeg poziva. Zahvaljujući podršci lokalne samouprave opštine Kanjiža za decu iz Horgoša, Totovog Sela, Martonoša i drugih okolnih sela obezbeđen je autobuski prevoz za posetu berzi, na koju dolaze i mnogi roditelji.

Profesor Arpad Kasa i Agneš Nikolić iz Hemijsko prehrambene srednje škole iz Čoke preporučuju mladima upis u ovu školu jer smatraju da je jako dobro opremljena i ima sve neophodne uslove. Za trogodišnje školovanje na raspolaganju su smerovi za ženske frizere, pekare, mesare i livac-topioničar gvožđa i čelika, a za četvorogodišnje školovanje za tehničare industrijskog farmaceuta i zaštite životne sredine.

- Za frizere uvek je veliko interesovanje, isto i za pekare i mesare, jer mladi po završetku školovanja mogu da nađu posao ili osnovati sopstvenu radnju. Prvi put otvara se odeljenje za livce topioničare gvožđa i čelika u okviru sistema dualnog obrazovanja. Uslovi za rad u školi su odlični, imamo projektore, računare i pametne table u svakoj učionici, dobro opremljenu laboratoriju – ističe profesor ekonomije i zaštite životne sredine Arpad Kasa. Čokanska škola za sve učenike koji upišu prvi razred obezbeđuje besplatne uybenike!

Srednja škola „Dositej Obradović” iz Novog Kneževca uvek privlači posebnu pažnju jer za prikazivanje i degustaciju učenici pripreme veliki izbor poslastica. Zanimanja poslasičara i kuvara atraktivna su za mlade, a takođe i za ona iz područje saobraćaja za tehničare drumskog saobraćaja i trogodišnje školovanje za vozače motornih vozila.

Direktorka Milica Gajin konstatuje da je tako već godinama tako da ono što se pokazuje kao privlačno za mlade neće menjati i za narednu školsku godinu. Ona dodaje da je ponosna što sve ide uzlaznom linijom koju nastoje da prate što boljim opremanjem škole, otvorena je mogućnost i za specijalizaciju u ovim zanimanjima na petom stepenu, a ima mogućnost za dokvalifikaciju. Oni koji imaju srednjoškolsku diplomu za specijalizaciju moraju da ispune uslov da tri godine rade u struci.


Internati povoljniji

Za one koji odaberu škole do kojih zbog udaljenosti nije zgodno da svakodnevno putuju, internat ima Gimnazija za talente na mađarskom jeziku „Boljai” u Senti. Oni koji se priključuju fudbalskoj akademiji u Totovom Selu a pohađaju neke od škola u Kanjiži ili Senti smeštaj imaju u internatu u tom mestu.

Dom učenika srednjih škola u Subotici u 120 soba raspolaže sa 464 ležaja. Pedagog u Domu učenika srednjih škola Subotica Hermina Trajkovski objašnjava da je školski uspeh najbitniji da bi se obezbedilo mesto u ovoj ustanovi, jer nosi 90 odsto bodova kod rangiranja. Troškovi smeštaja u Domu od 5.350 dinara znatno su niži od privatnog stanovanja i ishrane. Zagarantovana je bezbednost učenika i profesionalna podrška od svih zaposlenih u ustanovi.


- U toku su pripreme za izmeštanje i uređenje nove kuhinje, jer imamo zaista jako puno opreme koju više ne može da podnese postojeća električna instalacija. Mi održavamo veze sa našim učenicima i po završetku školovanja. Zapošljavaju se u ugostiteljsko turističkim objektima od obližnje Banje Kanjiže, do Srebrnog jezera, Crne Gore pa do mnogih evropskih zemalja. Evo, Subotici nedostaju poslastičari pa traže da naši učenici tamo odrađuju praksu. Bivši učenik nam se javio sa jezera Balaton iz Mađarske, gde ima tri restorana, za letnju sezonu traži 12 učenika da tamo budu na stručnoj praksi u toku letnjeg raspusta – kaže direktorka Gajin.

M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar