U svetu 3,9 milijardi ljudi pati od bolesti zuba
BEOGRAD: Od bolesti zuba pati 3,9 milijardi ljudi širom sveta, a više od 40 odsto globalne populacije se bori s posledicama nelečenog propadanja zuba, objavila je Svetska dentalna federacija.
Niz podataka koji govore o lošoj higijeni zuba na globalnom nivou federacija je iznela 20. marta povodom obeležavanja Svetskog dana posvećenog zdravlju zuba.
Iznoseći podatke, Federacija između ostalog piše da zubni karijes i dalje predstavlja zdravstveni problem koji je rasprostranjen u celom svetu.
Kvarenje zuba je posledica demineralizacije zubne gleđi usled pojačanog lučenja kiseline u ustima koja nastaje usled konzumiranja šećera i drugih ugljenih hidrata koje unosimo putem hrane i pića. Upravo zato se preterana konzumacija šećera dovodi u vezu sa zubnim karijesom, piše u analizi Svetske dentalne federacije.
Iz Federacije poručuju da “za razliku od ugljenih hidrata niskokalorijski zaslađivači se ne razlažu uz pomoć bakterija u ustima te nisu uzročnici karijesa i propadanja zuba”.
Zamena šećera nisko-kalorijskim zaslađivačima može da pomogne da ljudi nastave da uživaju u slatkom ukusu u okviru ishrane koja neće oštetiti zdravlje zuba. Evropska uprava za bezbednost hrane EFSA donela je zaključak u istraživanju iz 2011. godine u kome se ističe da zaslađivači održavaju mineralizaciju zuba time što umanjuju njihovu demineralizaciju kada se konzumiraju umesto šećera, navodi se u izveštaju Svetske dentalne federacije.
Preporuka Svetske dentalne federacije kreću se u okvirima uobičajne brige o kvalitetu zdravlja.
Kako biste svakodnevno održavali dobre navike oralne higijene, uz redovne kontrole kod stomatologa, potrebno je da redovno perete zube, hranite se zdravo i smanjite unos šećera, a umesto njih koristite nisko-kalorijske zaslađivače, kao i da se rešite loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola koji takođe utiču na propadanje zuba. Prevencija, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje pomoći će da duže održite zdrave zube, piše u izveštaju Svetske dentalne federacije.