Recept dana: Pileća supa s rezancima
Za mnoge, u pitanju je najbolje zimsko jelo. Supica s rezancima spada u grupu takozvanih „utešnih“ jela s brojnim zdravstvenim blagodetima, te se posebno preporučuje prehlađenim ili osobama imaju gripu.
Sastojci:
- pile teško oko kilograma,
- 4 velike šargarepe,
- 4 stabljike celera,
- veća glavica luka,
- voda,
- so i biber po ukusu,
- sveži peršun
Priprema:
1. U veliki lonac staviti čitavo pile i lonac napuniti hladnom vodom do samog vrha.
2. U lonac potom dodati polovine očišćene šargarepe, luka i celera.
3. Na umerenoj vatri kuvati sve zajedno dok se piletina ne skuva, odnosno dok meso ne počne da se odvaja od kosti. Za to je otprilike potrebno nekih 2,5 sata.
4. Tokom kuvanja, kašikom pokupiti višak pileće masnoće s vrha lonca.
5. Piletinu i povrće izvaditi iz supu, koju je zatim potrebno procediti.
6. Meso odvojiti od kostiju i iskidati na komadiće, a povrće iseckati na sitne komade.
7. Sve vratiti u supu, posoliti i pobiberiti po želji, dodati iseckani peršun, pa poslužiti toplo.