Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad udvostručio broj zaposlenih u hotelima

17.02.2018. 09:27 09:33
Piše:
Izvor: Dnevnik (Aleksandra Erski)

NOVI SAD: Savremen, brz način života, drugačije radno vreme u odnosu na desetak godina unazad, sve više turističkih manifestacija i, naravno, dolazaka turista, doprinelo je razvoju turizma i ugostiteljstva u Srbiji, otvaranju većeg broja restorana, hotela, turističkih objekata.

To je doprinelo i da se poveća broj zaposlenih u ovom sektoru, a očekuje se da će se ulaganje u razvoj turizma u Srbiji nastaviti i da će se broj zaposlenih u ovoj delatnosti povećavati.

Prema poslednjim podacima turistički sektor u Srbiji učestvuje s oko šest odsto u ukupnoj zaposlenosti, a u okviru delatnosti usluge smeštaja i ishrane u Srbiji je zaposleno oko 67.900 radnika.

Promene u ovoj delatnosti vidljive su i u Novom Sadu, pošto je pre deset godina na posao u restorane i hotele dolazilo oko 1.200 radnika, da bi se njihov broj 2015. godine približio cifri od 2.000.

Broj onih koji sada rade u restoranima i hotelima u Novom Sadu je, u odnosu na dve godine ranije, za više od dva puta veći jer je po rečima predsednika Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimira Gvozdenovića, u Novom Sadu u ovom sektoru zaposleno oko 4.700 radnika.

Naravno, reč je o legalno zaposlenim radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma, ali je sigurno i da ih u ovoj delatnosti radi više, jer je rad na crno rasprostranjen, pa se zato i ne zna precizno koliko radnika radi u ugositeljskim objektima, kaže Gvozdenović.

Činjenica je da je u Novom sadu ugostiteljskih objekata sve više, a to se može videti ne samo u centru grada, gde je praktično je cela jedna ulica, u kojoj su nekad bile privatne kuće i tek po koja zanatska radnja, odavno prepuna restorana, kafića... već i na perifirijama.

Uz to, u Novom Sadu je poslednjih nekoliko godina otvoreno nekoliko hotela, neki  će se uskoro otvoriti, otvaraju se novi restorani i izvesno je da će se povećavati potreba za kadrovima ove struke.

Sve veća potreba za kadrovima ugotiteljske struke pokazuje da se nešto izbiljno mora menjati jer postoji neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama poslodavaca, a neretko stručnost i obučenost onih koji su se školovali za ova zanimanja ne odgovara tražnji. Pojedina zanimanja veoma su tražena i kadar nedostaje, ali je isto tako vidljivo i da nema dovoljno novih radnih mesta u hotelijerstvu ili da poslodavci traže ne samo odgovarajuću struku i stručnost, već i iskustvo u radu, koje mnogima nedostaje, kaže Gvozdenović.


Malo visokostručnih kadrova radi

U pogledu stručne spreme zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, pokazatelji za Srbiju govore da najviše radnika sa srednjom stručnom spremom - oko 35,76 odsto i kvalifikovanih ugostiteljskih radnika - 24,28 odsto što čini oko 60 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovom sektoru.

Istovremeno, svega 4,33 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovoj delatnosti ima visoku stručnu spremu.


To je, nesumnjivo, i razlog što se u ovom sektoru zapošljavaju i oni koji za to nisu stručni, a tome doprinosi i  veoma je visok sezonski uticaj rada u ovoj delatnosti, posebno leti kada su, recimo, konobari veoma traženi.

Ipak, plate zaposlenih u ugostiteljstvu nisu visoke i veoma je teško zadržati kvalitetne, obučene i iskusne kadrove, koji, baš zbog snažnog sezonskog uticaja odlaze da rade u okolne zemlje. 

Položaj zaposlenih u ugostiteljstvu zavisi od toga da li su legalno prijavljeni ili ne, a zarade i od dužine staža, visine satnice. U mnogo boljem položaju su zaposleni koji imaju zaključene kolektivne ugovore kojima su, između ostalog definisani i elementi zarada, stimulacije i beneficije, dužina godišnjeg odmora, pravo na bolovanje... Oni koji rade na crno su u mnogo goroj situaciji, zarada im se najčešće utvrđuje u procentu od ostvarenog prometa, često rade bez dana nedeljnog odmora, kaže Gvozdenović.

Po njegovim rečima, niske zarade u ovoj delatnosti su tradicija. Prema zvaničnim podacima, u četvrtom kvartalu 2017. godine prosečna  zarada u uslugama smeštaja iznosila je 37.851 dinar, dok su zaposleni u ugostiteljstvu u proseku primili 27.632 dinara.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Unovčiti poljoprivredu, turizam i energetiku u 2018. godini

Unovčiti poljoprivredu, turizam i energetiku u 2018. godini

21.12.2017. 10:23 10:30
Turizam u Srbiju unese 1,4 milijardu evra, a iznese 950 miliona

Turizam u Srbiju unese 1,4 milijardu evra, a iznese 950 miliona

06.10.2017. 08:03 08:10