Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kitarović i Vučić na Velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća

13.02.2018. 17:44 18:33
Piše:
Izvor: Tanjug

ZAGREB: U zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski” je večeras održana Velika skupština Srpskog narodnog vijeća, treća po redu, uz prisustvo predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović. 

Na početku su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV Milorad Pupovac.

On je poručio da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren. 



Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na Skupštini.



Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine Vučić i Grabar Kitarović zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.



"Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarović da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima”, poručio je Pupovac.



Kako kaže, ljudi iz naših zemalja odlaze ne samo zbog teškog života već i zbog loše atmosfere.



To nije kritika nego briga i obaveza, naznačio je uz ocenu da svi treba da učinimo da u atmosferi u Hrvatskoj nema mesta za govor mržnje i netoleranciju.



Pupovac je Vučiću i Grabar Kitarović poručio:



"Vas doživljavamo kao podršku onome što mi podržavamo kod vas, a to je dijalog bez opstrukcija i želimo da pokažemo koliko želimo da se on nastavi i da ga uprkos pokušajima ne pokvarimo.”


Vučić: Hvala što čuvate svoje srpsko ime i prezime 

Vučić je istakao da ovaj region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda, kao i da ne postoji preči i važniji interes, i zato će Srbija uložiti sve napore da čuva mir sa hrvatskim narodom, da ulaže u stabiilnost, ali i očuvanje svog identiteta.



Vučić je  svoje obraćanje počeo zahvalnosti Srbima u Hrvatskoj na očuvanju svojih ognjišta, porodica, svog srpskog imena i prezimena.



Srbi u Hrvatskoj, kako je nastavio, su narod sa bogatom istorijom koji je dao viševekovni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na području današnje Hrvatske.



„Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata“, istakao je Vučić.


Mitropolit Porfirije izrazio je zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u zagreb i Hrvatsku. 



"Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća", rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu. 



"Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja" rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarovicvh sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.



"Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni.Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati”, poručio je on.



Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.



Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.



“Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo ona pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je onda moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi”,, pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet.



“Znam da se plašite, možda ima puno objektivnih razloga, ali možda ima i subjektivnih - možda je tako lakše”, konstatuje Porfirije.



Počnimo od sebe i ne prebacujmo krivicu na druge, poručuje on.



“Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća”, dodao je on.



Skupštini su prisustvovali i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori. 



Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj. 



SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata. 

Dnevnik, agencije

 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić u Vrginmostu: Da s ponosom nosite svoje srpsko ime...

Vučić u Vrginmostu: Da s ponosom nosite svoje srpsko ime...

13.02.2018. 09:09 16:17