Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bjelić: Međuregionalna saradnja donosi investicije u Vojvodinu

28.01.2018. 08:37 08:50
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u proteklih godinu i po dana inicirao je i učestvovao u potpisivanju blizu 30 aktivnih međuregionalnih sporazuma sa različitim partnerima u različitim kategorijama saradnje.

Mnogi od tih međuregionalnih sporazuma podrazumevaju dominantno ekonomsku kooperaciju, što je posebno važno u uslovima kada Pokrajinska vlada najviše napora ulaže u izgrađivanje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje i otvaranje novih radnih mesta, izjavio je za “Dnevnik” Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

- Prethodne godine smo naročito bili aktivni u zaključivanju brojnih međuregionalnih aranžmana sa pojedinim kineskim provincijama, kao što su Guang-Dong, Hajnan, Hunan i Đi-Lin, ali i regionima iz Rusije i Kazahstana. Posebno bih istakao uspostavljenu saradnju sa Gradom Pekingom i gradonačelnikom Čen Điningom sredinom septembra 2017. godine. Takav vid saradnje predstavlja izuzetan značaj za Pokrajinu Vojvodinu jer jača naša iskustva u saradnji sa superiornim ekonomijama u najrazvijenijim regijama i gradovima na svetu, naročito kada je po prvi put otvorena direktna avio-linija na relaciji Beograd-Peking.

Ima li konkretnih rezultata što se tiče projekata ili investicija u Vojvodinu koji su proizašli iz međuregionalne saradnje?

- Kao jasno vidljiv i merljiv oblik saradnje sa našim partnerima u okruženju, koristimo programe prekogranične saradnje i saradnja se dominantno ostvaruje sa županijama koja se graniče sa AP Vojvodinom, kao što su, na primer, Bač-Kiškun i Čongrad iz Mađarske, Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci iz Rumunije, Osiječko-Baranjska, Vukovarsko-Srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija iz Hrvatske. Ovakvi programi saradnje pozitivno utiču na okruženje, odnosno za iniciranje razvoja nedostajućih prekograničnih infrastrukturnih sistema i posebno na povezivanje aktera iz poslovnog sektora. U svim prekograničnim programima u kojima mogu učestvovati pokrajinske institucije, a to su programi sa Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom ukupno je na raspolaganju više od 180 miliona evra IPA sredstava u ovoj finansijskoj perspektivi. Zbog toga, pokrajinske institucije aktivno učestvuju u svim raspoloživim prekograničnim programima, tako je, na primer, od odobrenih projekata u programima sa Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom odobreno oko 40 miliona evra donacija za projekte u kojima su pokrajinske institucije partneri.

U vašem mandatu dosta je urađeno na formalizaciji saradnje Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srpske.

- Možemo slobodno reći da su odnosi Autonomne Pokrajine Vojvodine sa Republikom Srpskom na najvišem nivou od nastanka Republike Srpske pre 25 godina. Oslonac za takvu saradnju čine odlični odnosi predsednika Republike Srbije sa predsednikom Republike Srpske i zajedničke sednice dve vlade na kojima se utvrđuju strateški okviri i pravci saradnje. Za pokrajinu Vojvodinu veoma važnu fazu u razvijanju dobrih odnosa označava 22. septembar 2017. godine kada su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisali Protokol o saradnji između AP Vojvodine i Republike Srpske. Takav dokument predstavlja izraz obostrane spremnosti i političke volje da ostvarujemo svestranu saradnju u zajedničkom interesu i konkretizaciju te  saradnje u čitavom nizu oblasti, posebno u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, poljoprivrede, razmene naučnih znanja i povezivanja univerziteta, te turističkih organizacija, kao i razmenu usluga u oblasti zdravstva.

Ova saradnja otvorila je mogućnost za zajedničke projekte. Šta se od važnijih projekata može očekivati u budućnosti?

- Prioritet je jačanje saradnje u oblasti putne infrastrukture, a kao najvažnije projekte možemo istaći rekonstrukciju pruge Šid-Bijeljina, potez Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, zatim preko Šapca do Republike Srpske, koji predstavlja našu zajedničku potrebu i skraćene puteve privrednim i transportnim vezama između dve zemlje. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, tokom prošle godine, kroz prvi poziv prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, za manje od dva meseca, pripremio je deset projekata u saradnji sa Vladom Republike Srpske u vrednosti od od oko 5,8 miliona evra, što je jasan pokazatelj izuzetnih odnosa između Srpske i Vojvodine.

U vašoj nadležnosti su i lokalne samouprave. Postoji li konkretan i efikasan model koji bi zaustavio depopulaciju manjih sredina i odlazak mladih u veće gradove?

- Uveren  sam da je jačanje ekonomije osnova za rešenje ovog problema. Zbog toga, sa zadovoljstvom mogu da naglasim da je u sprovođenju razvojne politike preko ovog Pokrajinskog sekretarijata iz posebnog budžetskog fonda krajem prošle godine plasirano 350 miliona dinara direktno u razvoj privrede Vojvodine odnosno otvaranje novih radnih mesta, što će nesumnjivo dati vidljive rezultate veoma brzo. Jedan od osnovnih načina da sprečimo negativne demografske trendove je upravo u tome da jačamo privredu naše Pokrajine i da finansiramo one programe koji kreiraju nova radna mesta koja će apsorbovati neangažovanu radnu snagu i poboljšati uslove života naših građana.

Da li će biti novih konkursa za otvaranje novih radnih mesta na teritoriji Vojvodine?

- Konkurs bi trebao biti raspisan sredinom februara i realizuje se kroz dodelu bespovratnih sredstava malim, srednjim i velikim preduzećima sa teritorije Vojvodine odnosno za investicione projekte čije je mesto realizacije na teritoriji pokrajine u skladu sa Pokrajinskom uredbom o uslovima i načinu dodele sredstava iz Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2018. godinu. Ovom konkursnom merom predviđeno je otvaranje od 10 do 100 novih radnih mesta povezanih sa realizacijom investicionog projekta vrednim najmanje 50.000 evra kroz ulaganja u materijalnu imovinu preduzeća. U zavisnosti od kategorije razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se projekat realizuje, korisniku se odobravaju sredstva u ukupnom iznosu do najviše 5.000 evra po jednom novozaposlenom. Na istovetnom konkursu realizovanom prošle godine, 15 preduzeća kojima su odobrena ukupno će otvoriti 532 radna mesta i zaposliti isto toliko novih radnika na neodređeno vreme.

Aleksandar Savanović


Do banje preko kulturnog centra

U petak ste položili kamen temeljac Srpskog kulturno-turističkog centraKolou Mađarskom Morahalomu koji će biti realizovan u okviru programa prekogranične saradnje. Najavili ste gradnju sličnog centra i na Paliću naredne godine. Zašto je izabran Morahalom?

- Morahalom je odabran iz nekoliko važnih razloga - radi se o naselju sa oko šest hiljada stanovnika u kome živi blizu osam odsto pripadnika srpske zajednice, ali presudno je bilo to što je Morahalom udaljen dvadesetak kilometara od Segedina kao značajnog infrastrukturnog čvora za ovaj deo Evrope i što raspolaže bogatim termalnim izvorima za razvoj banjskog i zdravstvenog turizma, što u određenoj meri koincidira sa obeležjima naselja Palić koje je u 19. veku formirano upravo kao banjsko mesto, a Grad Subotica je takođe jedan od partnera na ovom projektu. Osim toga, Morahalom je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u županiji Čongrad i naselje koje po kriterijumima mađarske razvojne agencije spada u kategoriju naselja sa najdinamičnijim razvojem u regionu Južne Mađarske. Konačno, od ukupnog broja turista koji posećuju ovaj gradić, čak 60 procenata u ovaj banjski grad pristiže iz Srbije i pokrajine Vojvodine što je oko 250 hiljada naših državljana godišnje.

Autor:
Pošaljite komentar