Recept dana: Meksički rižoto
Ako i ne možete nikud da skoknete tokom vikenda, ne znači da je putuvanje potpuno isključeno kao opcija. Predlažemo da se otisnite na jedno gastro putovanje; bez kofera, ali zato puno sjajnih ukusa.
Sastojci:
- šoljica crvenog pasulja,
- šoljica kukuruza šećerca,
- 1/2 crvene paprike,
- šoljica boranije,
- manja šargarepa,
- manja glavica crnog luka,
- čen belog luka,
- šolja pirinča,
- 50 g slanine
- začini: po malo đumbira, celera, peršuna, bosiljka, bibera, ljute aleve paprike
Priprema:
1. Iseći na kockice šargarepu i crni luk, sitno iseckati beli luk, a crvenu papriku na listiće.
2. Sipati u tiganj kukuruz, prethodno skuvan crveni pasulj, šargarepu, crni i beli luk, iseckanu papriku i boraniju.
3. Dodati začine, pa naliti vodom da povrće bude skroz pokriveno i kuvati oko 15 minuta.
4. Dok se povrće kuva, u drugoj posudi skuvati pirinač i začiniti ga po ukusu.
5. Kada je povrće gotovo, iseckati slaninu na sitno i propržiti, dodati povrće u slaninu i pržiti oko 3 minuta na masti koju je otpustila slanina prilikom prženja.
6. Neprekidno mešati, na kraju dodati dobro oceđen pirinač i sve promešati.