Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Božićna česnica

07.01.2018. 12:56 12:59
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Praksa je da se česnica mesi rano ujutro, što naravno ne znači da je kasnije tokom dana “zabranjeno” je praviti. Ako ste iz bilo kog razloga bili sprečeni da je ispečete ranom zorom, evo kako da najjednostavnije spremite ovu tradicionalnu božićnu pogaču.

Sastojci:

- kilogram brašna,

- ½ litre mleka,

- kocka svežeg kvasca,

- 2 jajeta,

- malo soli

Priprema:

1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, pa dodati jedno umućeno jaje.

2. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka dok se ne dobije glatko testo.

3. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti da naraste.

4. Kad počne da narasta, blago ga premesiti.

5. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

6. Oblikovati ga kao pogaču i ubaciti novčić.

7. Peći česnicu u podmazanom plehu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle desetak minuta, smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peći dok česnica ne bude gotova.

Autor:
Pošaljite komentar
Recept dana: Božićni keksi

Recept dana: Božićni keksi

24.12.2017. 11:57 12:00
Recept dana: Šnenokle

Recept dana: Šnenokle

29.12.2017. 16:24 16:28