Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučević: Više scenarija spasa za tri gubitaša

05.01.2018. 11:50 12:01
Piše:
Izvor: Gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić

Otvaranje ponuda za javno-privatno partnerstvo u JKP „Stan” zakazano je za 15. januar. Rok je, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, produžen na zahtev potencijalnih privatnih partnera, ali i produženje roka ne znači da će to komunalno preduzeće na taj način izaći iz krize.

„Tog dana bi trebalo da vidimo hoće li uopšte biti ponuda i kakve su“,  rekao je Vučević.“Ako ne uspe prvi poziv za javno-privatno partnerstvo, donećemo odluku na nivou Grada da li ćemo ući u drugi javni poziv s korigovanim uslovima ili ćemo preduzeti neki od alternativnih poteza. Jedan od njih je i gašenje „Stana” ili potpuna reorganizacija tog preduzeća s manjim brojem zaposlenih i s fokusiranjem samo na određene poslove kojima se oni bave.“

Vučević je novinarima pred Novu godinu kazao i da je u njegovom mandatu, u teškim uslovima, dug „Stana” smanjen nešto više od 300 miliona dinara, te je s više od 800 miliona spao na 505.

Govoreći o sudbini Apoteke „Novi Sad”, Vučević je iskazao mnogo veći optimizam.

„Imali smo prvi intervju pred Komisijom za javno-privatna partnerstva pri nadležnom ministarstvu. Oni su postavljali određena pitanja, mi imamo rok da odgovorimo i čekaćemo odluku Komisije da li imamo zeleno svetlo da idemo na javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu „Novi Sad”. Tu sam veliki optimista, i to je prva apotekarska ustanova koja se javila da ide na privatno-javno partnerstvo. Neke opštine su išle na izdavanje prostora privatnim apotekama, a da im oni preuzmu deo zaposlenih, ali mislim da to nije sistemsko rešenje  problema“, izjavio je Vučević.

I za još jedno problematično gradsko preduzeće traži se rešenje. U pitanju je Spens, s velikim dugovima i istim takvim troškovima održavanja. Jedan od koraka Skupština grada je preduzela pred kraj godine, kada je odobrila 400 miliona dinara Spensu za isplatu dugova tog preduzeća „Novosadskoj toplani”. 

„Tu moramo otvoriti dijalog na nivou Grada. Ako hoćemo mi da ga održavamo, moramo da dajemo više para. Ako ga želimo i dalje, čak i milijardu dinara godišnje. Ako je to simbol grada, on mnogo košta“,  zaključio je gradonačelnik Miloš Vučević, dodavši da su u igri i privatno-javno partnerstvo, ali i neke radikalnije mere. 

Apoteka smanjuje broj zaposlenih

Nedavno postavljeni direktor Apoteke „Novi Sad”, prethodno predsednik Upravnog odbora te ustanove, Gojko Vujnović izneo je u medijima podatke o problemima koji su počeli 2013. godine, nakon što su privatne i državne apoteke zakonski izjednačene. Prema njegovim rečima, Apoteka „Novi Sad” opstala je samo zahvaljujući tome što su zaposleni primali pola predviđene zarade.

I pored svih tih mera, istako je Vujnović, račun je u blokadi gotovo tri meseca, a mesečni promet lekova, zbog minimalnih isporuka, u odnosu na nekadašnjih 140 ili 150 miliona dinara, smanjen je dve trećine.„Zaposleni su takođe izgubili strpljenje pa su nas tužili zbog neisplaćenih zarada, tako da imamo i te izvršne presude. Samim tim, čeka nas vrlo ozbiljan posao“, naveo je Vujnović.

Ministarstvo finansija ponudilo je program za višak zaposlenih, na koji se odazvalo 54 radnika te ustanove.„Očekujemo da u drugom krugu ustanovu napusti još 65 radnika, tako da ćemo broj zaposlenih, s više od 200, svesti na šezdesetak. Moraćemo, samim tim, da korigujemo radno vreme apoteka, a možda neke i zatvorimo. Naravno, apoteke u prigradskim mestima neće biti na toj listi“, rekao je Gojko Vujnović.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević: Radovi teku po planu, nova muzičko-baletska škola u novembru

Vučević: Radovi teku po planu, nova muzičko-baletska škola u novembru

03.01.2018. 12:54 13:00
Vučević obišao dežurne službe i poželeo im srećnu Novu godinu

Vučević obišao dežurne službe i poželeo im srećnu Novu godinu

31.12.2017. 23:52 23:54
Vučević: Novi Sad najstabilniji grad u državi

Vučević: Novi Sad najstabilniji grad u državi

31.12.2017. 09:45 10:10