Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik” u Sremskim Karlovcima: Nedostaje sportska hala

15.12.2017. 08:50 08:58
Piše:
Izvor: Slobodan Šušnjević i arhiva klubova/Radivoje Knežević

Sremski Karlovci se, osim respektabilnom kulturno-istorijskom baštinom, mogu pohvaliti i bogatom sportskom tradicijom.

U prilog tome govori činjenica da je Sokolski pokret ponikao u tom mestu jer je 1904. u njemu osnovano prvo srpsko Sokolsko društvo. U svetu sporta moglo bi se reći da su Sremski Karlovci sinonim za odbojkaški sport, na čemu mogu da zahvale ranom i uspešnom razvoju te sportske discipline, čiji nosioci danas su Ženski odbojkaški klub „Partizan” i muški OK „Stražilovo”. Delu te slavne sportske prošlosti pripada i Fudbalski klub „Stražilovo”, koji dogodine puni sto godina, ali mu danas ne cvetaju ruže, jer već pet godina nema seniorski tim.

Sporstsku porodicu, okupljenu u Sportskom savezu opštine, danas čini 16 udruženja, klubova i društava, od kojih većina nosi naziv „Stražilovo”. Široku paletu disciplina – od fudbala, preko odbojke, košarke, orijenitringa do atletike, u poslednje vreme upotpunili su i jedan bejzbol, kao i aikido klub. Po rečima predsednika Sportskog saveza opštine Radivoja Kneževića, ti klubovi imaju oko tri stotine aktivnih članova, koji u okolnostima koje im u infrastrukturnom pogledu ne idu naruku, ipak ostvaruju rezultate za pohvalu.

– Naš zadatak je da potpomažemo rad klubova i promovišemo sport u Karlovcima – kaže Knežević. – Ove godine na raspolaganju smo imali 2,2 miliona dinara za to, što je manje od jednog procenta opštinskog buyeta, a trebalo bi da se godišnje za sport izdvaja tri odsto. Na osnovu uspeha koji su postigli lane, ove godine na redovnnm finansiranju su bili fudbalski, ženski odbojkaški i orijentirnig klub, KK „Impuls” i Streljačka družina, dok smo druge pomagali kupovinom opreme ili podržavajući programe koje su organizovali. U cilju promocije sporta organizvali smo Prvomajski dan sporta, bio je ove godine održan i Dan olimpijskog sporta, a kroz predavanja pokušavamo da omogućimo i usavršavnje sportskih stručnjaka.

Kao glavni problem sportskog života, Knežević navodi nedostatak sportske hale koja bi ispunjavala neophodne standarde i pružala uslove za održavanje takmičenja. To je razlog što je 14. sremskokarlovački karate kup ove godine, prvi put, bio održan na Spensu u Novom Sadu, pošto fiskulturna sala u osnovnoj školi ne ispunjava kriterijume koje sada karate kao olimpijski sport zahteva za održavane takmičenja.

– Iz istih razloga preduzeta je rekonstrukcija košarkaškog terena u Dvorskoj bašti – dodaje Knežević. – Plan je bio i da se na istom mestu uredi atletska staza, ali nismo uspeli ove godine, no od te ideje ne odustajemo. Namera nam je da rekonstruišemo i salu Sokolskog doma.

U ovom trenutku mogao bi se nazvati rak-ranom karlovačkog sporta fudbalski klub. Nakon višegodišnje krize, ostao je bez seniorske ekipe i danas počiva na igri dečaka rođenih 2005. i 2007. godine.

– „Stražilovo” danas ima 40 dece koja se takmiče – kaže trener Đoka Kostić. – U istoriji kluba uvek je bilo uspona i padova, ali situacija nikad nije bila tako nepovoljna. Novac je najveći problem. Ipak, prioritet nam je da sledeće godine oformimo seniorski tim.

Od 1953, kao sekcija pri Planinarsko-smučarkom društvu „Stražilovo”, a od 1985. samostalno, Orijentiring klub „Stražilovo” prisutan je na sportskoj sceni u Karlovcima. Poklonici tog sve popularnijeg sporta u Karlovcima su od pre dve godine pokrenuli Školu orijentiringa za najmlađe i to daje očekivane rezultate. U pionirskoj kategriji, kaže predstavnik kluba Aleksandar Petrović, prošle i ove godine zabeleženi su dobri plasmani. Da idu dobri dani za orijentiring, potvrđuje i podatak da je od ove godine taj sport „ušao” u osnovne škole.

– U maju sledeće godine biće održano i Školsko prvenstvo na Divčibarama – kaže Petrović. – Ove godine su i naši osnovci učestvovali u obeležavanju Svetskog dana orijentiringa, a Karlovci su 15. oktobra bili domaćin 13. kola Lige Srbije, kada se 206 takmičara iz 16 klubova Srbije s kartama i kompasima u rukama takmičilo po karlovačkim ulicama, propagirajući ujedno ovaj sport.

Laureati godišnjih nagrada

Od 2009. u Karlovcima dodeljuju se godišnje sportske nagrade. Ovog puta biće uručene 21. decembra, i to: Jovanu Horvatu za životno delo, pionirima Kristini Plavšić iz streljačke družine i Draganu Stefanoviću iz FK, juniorima Lani Jovanović iz KK „Impuls” i Kolji Nediću iz OK „Stražilovo”, seniorima Tanji Žunić iz „Impulsa” i Božidaru Vučićeviću iz OK „Vojvodina”, te treneru orijentiraca Dragiši Baueru, kao i PSD „Stražilovo” kao najuspešnijem klubu. Posebno priznanje otići će u ruke KK „Tim sistem – Stražilovo”.

Zorica Milosavljević

(Tekst je deo projekta koji se finansira iz budžeta Grada Sremski Karlovci - Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada)

Autor:
Pošaljite komentar