Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTKRIVAMO Kaptagon, droga za superratnike, i u Srbiji?

12.12.2017. 08:20 08:23
Piše:

NOVI SAD: U akciji srpske i makedonske policije u Tetovu pre desetak dana zaplenjeno je oko 300 kilograma sintetičke droge poznate kao kaptagon, a koju najčešće koriste ratnici Islamske države. Doktor Milan Zarubica, koji je u toj akciji uhapšen u Makedoniji, bio je najbolji u njenoj proizvodnji, zato i najtraženiji u krugovima krijumčara i prepodavaca kaptagona.

„Ta akcija je svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica otvori više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija, kako ovde, tako u Turskoj i na Bliskom istoku. Kaptagon, sintetička droga, prisutan je, kako u svetu, tako i kod nas. Razmere i kapacitete shvatite, kako je popularniji svetu, tako će biti popularan i kod nas“, rekao je načelnik odeljenja Uprave kriminalističke policije Dejan Milenković.

Iako je posle hapšenja doktora Zarubice u Makedoniji kaptagon dospeo u žižu interesovanja javnosti, zapravo to i nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu s terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod odgovornih za napade u Parizu i Tunisu.

„Nazivaju je još i droga za superratnike, zato je toliko interesantnam posebno na Bliskom i Srednjem istoku, gde se misli da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska“, predočava načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja  Slavica Vučinić.  

Pod uticajem sintetičke droge u obliku kristalnog praha, osobe postaju veoma agresivne

Kaptagon brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju.

Sumnja se da proizvodnja te droge cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji i da se Bliski istok snabdeva kaptagonom upravo iz tih laboratorija.

Metamfetamini su napravili pravi „bum” na narko-sceni Beograda. Ta sintetička droga najčešće je u obliku kristalnog praha, a pod uticajem tih narkotika osobe postaju veoma agresivne. Srpska policija je poslednjih nekoliko godina otkrila dve fabrike sintetičkih droga. U aprilu 2008. u Vinči, kod Beograda, pronađene su laboratorija i supstance za pravljenje narkotika, a u decembru 2007. godine policija je otkrila fabriku sintetičkih droga u Krnjači.

Kaptagon je lek za hiperaktivnost, a zabranjen je osamdesetih godina prošlog veka. Dobija se mešanjem fenetilina, kofeina i nekoliko drugih sastojaka.

Na Bliskom istoku kaptagon je vrlo popularan. U Saudijskoj Arabiji zapleni se 55 miliona tableta godišnje, a pretpostavlja se da je deset odsto njih, ipak, prokrijumčareno u zemlju.


Zrnce može da ubije i 30 ljudi

„Većina novodizajniranih droga pravi se u ilegalnim kućnim laboratorijama, a recepti za kreaciju tih droga se mogu pronaći čak i preko interneta. Kreatori tih narkotika pokušavaju da oponašaju dejstvo već poznatih prirodnih droga pa ih reklamiraju pod sloganom „heroin na kvadrat”, a upola jeftiniji, što je tačno, ali se mora imati na umu da su one i toksičnije. Ilustracije radi, količina sintetičke droge veličine zrna soli može ubiti 30 ljudi. Stručnjaci znaju da su se na tržištu narkotika pojavile nove droge kada ođednom dođe do velikog broja smrtnih slučajeva i psihijatrijskih komplikacija“, predočavaju poznavaoci narko-tržišta.


Po izveštajima UN iz 2013. godine, 64 odsto svih zaplena amfetamina na svetu dogodi se na Bliskom istoku, a većina u vidu kaptagon tableta.

Srbija je jedina zemlja na Balkanu, izuzev Bugarske, u kojoj je zabeležena proizvodnja amfetamina i metamfetamina. Organizovane kriminalne grupe i kriminalne grupe u proizvodnji amfetamina u Srbiji najčešće koriste metodu poznatu pod nazivom leuckart. Nju karakteriše proizvodnja u kućnim uslovima i to što se u većini slučaja proizvodi i BMK 43 (benzil-metil-keton), koji je osnovni prekursor za proizvodnju amfetamina, ističe se u studiji MUP-a „Procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala”.

Ilegalne laboratorije za proizvodnju metamfetamina su najčešće klasifikovane kao tzv. kuhinjske laboratorije i u njima se koristi vrlo dostupna oprema kao što su vatrostalne posude, grejna tela, staklena kuhinjska oprema, plastične kofe, kante i dr. Komponente za BMK 43 je osnovni prekursor za proizvodnju amfetamina. Komponente za proizvodnju metamfetamina su takođe vrlo dostupne i uglavnom se nabavljaju u apotekama i prodavnicama boja i lakova.

Stručnjaci kažu da popularnosti tih pilula „kumuje” njihova niska cena, koja iznosi svega nekoliko evra, ali i iluzija tinejyera da su amfetamini – vikend-droge, čije dejstvo prestaje s prvim satima ponedeljka.

Amfetamini su na tržište medikamenata izbačeni sredinom osamdesetih godina, i to pod pseudonimom „lekovi za spremanje ispita” koji ubrzavaju moždanu aktivnost, sprečavaju odlazak u carstvo snova i povećavaju budnost i koncentraciju...

D. Nikolić

M. Bozokin

Autor:
Pošaljite komentar
Bojanu Zarubici određen pritvor do 30 dana

Bojanu Zarubici određen pritvor do 30 dana

03.12.2017. 09:34 09:35
Zarubica uhapšen u MKD sa 300 kila amfetamina namenjenih ISIS-u

Zarubica uhapšen u MKD sa 300 kila amfetamina namenjenih ISIS-u

01.12.2017. 11:47 11:48