Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lokalna samouprava ulaže u obrazovanje

11.12.2017. 08:59 09:01
Piše:
Izvor: Dnevnik/Jelena Ivanović

TEMERIN: Članica Opštinskog veća za obrazovanje Korana Milanko kaže da je ove godine podeljeno 24 stipendije studentima i iznos je sa šest povećan na osam hiljada dinara.

- U planu je odluka o nagrađivanju najboljih učenika i studenata sa teritorije Opštine Temerin. Takva odluka nedostaje našoj Opštini i ima i povoda za njeno donošenje - kaže Milankova.

Za godinu i po dana koliko Korana Milanko radi u Opštini na njihovu adresu stigle su četiri molbe studenata koji traže da im se pomogne radi odlaska u inostranstvo,usavršavanje... Međutim Opština nije imala pravni osnov da to odobri, izdvoji novac za tu namenu i pomogne studentima.

- Prvenstveno iz tog razloga formirana je odluka koja će biti usvojena na narednoj sednici, a odnosiće se i na učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine koji su nosioci Vukove diplome i đaci generacije - kaže Milankova. Oni su i do sada nagrađivani poklonima od Opštine.

Milankova kaže da je predloženo da dva miliona dinara iz buyeta bude izdvojeno za tu namenu.

- Tu bi se obuhvatili i đaci koji su na okružnim, regionalnim i međunarodnim i republičkim takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta, ali bi se nagradili i njihovi profesori koji su ih spremili za to takmičenje - napominje Milankova.

U junu su dodeljene knjige maturantima koji su osvojili neku nagradu na republičkom takmičenju, što je nagovestilo da Opština razmatra da donese i odluku o novcu kojim će biti nagrađeni najbolji učenici i studenti.

- To je bio zapravo uvod, a Opština će pomoći i decu koja žele da se usavršavaju. Imali smo dva đaka koja su išla u Petnicu ove godine i na nama je da im pomognemo koliko možemo - ističe Milankova.

Da Opština ulaže u obrazovanje govori i podatak da je ove godine u škole i vrtiće uloženo oko 130 miliona dinara.

- Urađena je kompletna sanacija Osnovne škole „Petar

Kočić„ finansirano novcem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a sada je na redu sanacija centralnog objekta Predškolske ustanove „Veljko Vlahović„ u Temerinu i radi se projektno-tehnička dokumentacija za objekat „Bambi„ u Bačkom Jarku - kaže Korana Milanko.

Sledeće godine Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima finansiraće rekonstrukcije škole „Koka Imre„ u Temerinu i „Danilo Zelenović„ u Sirigu.

Opština Temerin broji četiri osnovne, jednu srednju školu i jednu predškolsku ustanovu.

- Opština regresira i troškove puta za srednjoškolce iz buyeta u vrednosti tri miliona dinara, dok je pomoć Pokrajine u vrednosti pet miliona dinara - kaže Milankova.

Prema njenim rečima, Temerin je mirno mesto, a i odgovara im blizina Novog Sada, tako da deca koriste priliku da se školuju u svojoj opštini, takoreći od vrtića do fakulteta.

- Imamo i sve moguće i aktivnosti van nastave - kaže Milankova i dodaje da ima puno kulturnih i sportskih sadržaja u poslednje vreme, čak i više nego ranije, a od ove godine je aktuelan i školski sport, koji pohađa 650 đaka.

Članica Gradskog veća za obrazovanje kaže da je želja da maturanti iduće godine imaju kvadril u centru Temerina.

- O tome smo pričali i sa direktorom srednje škole i nastavnicima i želja je da se maturantski ples održi u maju - kaže Milankova.

Da misle na najmlađe govori i podatak da Opština od ove godine finansira i engleski u vrtićima, koji je i do sada bio dostupan, ali su roditelji morali da plaćaju ukoliko žele da njihovo dete pohađa engleski. Iako je bila opcija, kao što je i sada, sva deca idu na engleski jezik u jednu predškolsku ustanovu, koliko broji ova opština, koja ima svoje objekte u mesnim zajednicama Bački Jarak, Staro Đurđevo, Centar, Telep, Sirig.

M. Stakić

 

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Temerin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar