Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Oko 100 doktorskih diploma predmet pravne ekspertize

06.12.2017. 10:58 11:00
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD: Oko 100 doktorskih diploma privatnih i državnih fakulteta u Srbiji, koje je osporila Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), predmet su pravne ekspertize domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka koju je zatražilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon što im se dopisom obratila grupa profesora, docenata i asistenata koji su zbog odluke KAPK-a ostali bez posla na univerzitetima.

To je za Tanjug potvrdio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić navodeći da su se Ministarstvu obratili oštećeni koji su izgubili pravo da budu predavači, iako su u ranijim procesima akreditacije regularno prolazili procedure za izbor nastavnika na fakultetima i visokim školama strukovnih i akademskih studija.



''''Izgubili su to pravo da zbog promene određenih standarda KAPK-a. Imajući u vidu pravne posledice svega toga i eventualnu tužbu države, u obavezi smo da reagujemo i razgovaramo sa članovima KAPK-a i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Nije važno da li se radi o 500 ili 30 slučajeva, ako su protivpravo ostali bez posla, to je onda problem i zato želimo da ga rešimo'''', rekao je Džamić.



On napominje da je reč o pravnoj, a ne personalnoj i političkoj temi i da je Ministarstvo konsultovalo domaće pravne eksperte, kao i stručnjake iz delegacije EU od kojih u narednih 30 dana očekuje da dobije pravnu ekspertizu kako bi se sve razjasnilo rešilo u skladu sa pravnim propisima. 



''''Oni koji se smatraju oštećenima odlukom KAPK-a pozivaju se na to da su ođednom promenjeni standardi koji potiru ranije odluke same Komisije i upravo zato imamo pravnu dilemu koju treba razrešiti.



On dodaje da će jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva nakon formiranja novog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i novog KAPK-a biti unapređenje sistema vrednovanja kvaliteta visokoškolskih ustanova i uspostavljanje registra nastavnika.



''''Tako bismo u svakom trenutku znali ko je gde zaposlen i sa kojim fondom časova. Takođe, sistem akreditacije treba da bude što transparentniji i kvalitetniji kako se ovakve stvari ne bi ubuduće dešavale'''', smatra Džamić.



Generalni sekretar KAPK-a Šćepan Miljanić naveo je da je osporeno oko stotinak doktorskih diploma od čega skoro polovinu poseduju oni koji su bili zaposleni kao profesori, docenti ili asistenti. 



Kako je objasnio za Tanjug, KAPK ne poništava diplome, jer je to u nadležnosti Ministastva, ali ih osporava ukoliko ih je izdala visokoškolska ustanova koja nije bila akreditovana.



Prema njegovim rečima sporno je što su određeni univerziteti izdavali diplome bez dozvole Ministartstva, kao i to što su doktore nauka sa spornim disertacijama angažovali drugi fakulteti i s njima pravili studijske programe za koje su podnosili zahtev za akreditaciju. 



''''To ne znači da ti studijski programi neće biti akreditovani, ali zato nalažemo ustanovama da se predavačima s takvim diplomama prekine radni odnos. Ako neko drugi želi da ih zaposli, mi s tim nemamo ništa'''', rekao je Miljanić za Tanjug'''', rekao je Miljanić. 



On insistira na tome da su osporene diplome nezakonite i da KAPK postupa po propisanim standardima. 



''''Zabluda je da retroaktivno osporavamo diplome. KAPK dobija zahtev za utvrđivanje akreditacije određenog studijskog programa i ako nađemo na listi zaposlenih nastavnika s nezakonitom diplomom, koja može da bude stečena pre 3, 17 ili 30 godina, razmatramo da li je ustanova tada imala pravo da je izda'''', pojasnio je Miljanić.



 

Autor:
Pošaljite komentar
Uskoro upis i na specijalističke, master i doktorske studije

Uskoro upis i na specijalističke, master i doktorske studije

20.07.2017. 08:27 08:31