Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Venci u čast 99. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

25.11.2017. 10:57 22:33
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsedniik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić postavili su vence na mesto gde je pre 99 godina Velika Narodna Skupština Vojvodine donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. 

Povodom 25. novembra 1918. godine, dana kada je na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje u Novom Sadu izglasano prisajedinjenje Vojvodine tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, juče su Novosađani na Trgu slobode ispred današnje zgrade “Vojvođanske banke”, a nekadašnjeg hotela “Grant”, položili vence na spomen ploču i time odali počast svojim precima. Skupu su prisustvovali predstavnici lokalne i pokrajinske vlasti, članovi Izvršnog odbora bunjevačkog nacionalnog saveta i Gradskog odbora Saveza udruženje potomaka ratnika Srbije, kao i mnogobrojni građani.

- Sa zadovoljstvom i nestrpljenjem dočekujemo obeležavanje 25. novembra, dana koji predstavlja ostvarenje viševekovnog sna naših predaka na ovim prostorima, i velika mi je čast što predvodim Grad Novi Sad u ovom procesu obeležavanja - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. - Sledeće godine ćemo obeležiti stogodišnjicu i to neće biti samo datum koji će se obeležavati samo u Vojvodini, jer će centralna proslava biti u Beogradu. Mislim da je važna i simbolika što će i predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj obeležavanja sto godina od prisajedinjenja. Na toj Velikoj narodnoj skupštini Jaša Tomić je pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa ključnim porukama koje bi danas valjalo primeniti, a to su ravnopravnost, sloboda, napredak.

Prema rečima gradonačelnika Vučevića, obeležavanje takvog datuma nije povratak u prošlost, već odavanje počasti i iskazivanje zahvalnosti našim precima za sve ono što su uradili kako bismo mi danas mogli mirno i slobodno da stojimo na Trgu slobode u centru Novog Sada, zagledani u budućnost i u ono šta treba da uradimo kako bi ovo mesto bilo još bolje za život.

- Zadovoljstvo mi je što se sve više i lepše obeležava i ovaj značajni istorijski događaj prisajedinjenje drage Vojvodine svojoj matici Srbiji - rekao je pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Republičkog odbora Saveza udruženje potomaka ratnika Srbije. - To je dokaz da se oslobodilački, odbrambeni i pravedni rat Srbije završio uspehom, odnosno ujedinjenjem svojih naroda. Naši slavni preci, ta generacija čija legenda živi u nama, za šest godina je tukla i potukla četiri carevine. Hoću da kažem mladima i ovoj našoj zemlji da se ne boje. Mi možemo neku bitku da izgubimo, ali rat ne možemo. Jer, čitav svet je na našoj strani. Radujemo se ovakvim događajima koji jačaju najjače oružje u našem narodu, a koje se zove moral.

Sa željom i nadom da sačuvaju svoj nacionalni identitet, jezik i kulturu, Bunjevci su 1918. godine podržali ideju prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, a danas taj datum obeležavaju kao svoj nacionalni praznik.

- Bunjevci su danas u Republici Srbiji priznata nacionalna manjina i mi joj se zahvaljujemo što je prepoznala taj nacionalni ponos i identitet Bunjevaca da budu ono što jesu - istakao je predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić. - Mi ovaj dan obeležavamo zajedno uz rečenicu: “Braća uvek i uvik zajedno”.

Lea Radlovački

Vučević: Evropljanke mogle samo da maštaju o pravu glasa

Dan kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, odnosno 25. novembar 1918, ostao je upamćen po još jednoj činjenici, a to je da su žene tada prvi put dobile pravo glasa i odlučivale po pitanju prisajedinjenja. Na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo je sedam žena među kojima su Milica Tomić, kao i Marija Jovanović, Manda Sudarević, Mara Malagurski Đorđević, Kata Prčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković, sve supruge, ćerke ili sestre uglednih muškaraca tog doba.

- To samo pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnosti na ovim prostorima bili prisutni i da iste moramo negovati, čuvati i razvijati - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dodajući da su u tom trenutku Evropljanke mogle samo da maštaju o pravu glasa u političkom životu.

Autor:
Pošaljite komentar
(Intervju) Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada: Grad-heroj sinonim antifašizma i slobodarstva

(Intervju) Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada: Grad-heroj sinonim antifašizma i slobodarstva

21.10.2017. 23:19 19:47
Vučević: Srbija pokazala ozbiljnost i poštovanje svih građana

Vučević: Srbija pokazala ozbiljnost i poštovanje svih građana

21.10.2017. 11:50 11:58