Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gojković: Vojvođansko zdravlje stiže u domove Vojvođana

24.11.2017. 17:10 17:13
Piše:
Izvor: Savremeni načini lečenja produžavaju život

- Podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore o tome da građani Vojvodine najviše boluju od kardiovaskularnih i malignih bolesti, plućnih oboljenja, povreda i trauma, a veliki deo ovih oboljenja može da se spreči zdravstvenom kulturom.

Čak i ukoliko pacijenti obole od njih, ranom dijagnostikom i prepoznavanjem tegoba, mogu da budu adekvatno lečeni i izlečeni - kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković, najavljujući dodatak “Vojvođansko zdravlje” koje će od sutra, svake nedelje, biti pred čitaocima “Dnevnika”.

Cilj serijala je da se na popularan i svima razumljiv način pojedina oboljenja približe građanima, kako bi znali da prepoznaju prve simptome, kao i kakvi su postupci koji ih čekaju tokom lečenja.

- U saradnji sa “Dnevnikom”, reč struke će ući u domove građana Vojvodine, jer moramo da shvatimo da sve što smo znali i učili juče, možda ne vredi danas, s obzirom na strahovit napredak nauke, tehnologije i tehnike. Zbog toga moramo da budemo u korak s novim saznanjima, jer to je kao veslanje uzvodno. Ako stanete - idete unazad. A želja svih nas je da idemo napred - kaže dr Gojković.

Sekretar za zdravstvo napominje i da, prateći savremene trendove u lečenju i dijagnostici, Pokrajinska vlada skoro svakodnevno izdvaja ne samo novac na nabavku najnovije opreme za ustanove na teritoriji Vojvodine, nego daje i iskrenu podršku svim naporima zdravstvenog sektora za veliki broj stručnih usavršavanja, naučno-istraživačkih radova i publicističke aktivnosti.


Učestvuju najveći stručnjaci

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Pokrajinska vlada u projekat “Vojvođansko zdravlje” uključuju najeminentnije doktore s područja cele severne srpske pokrajine.

- Oni građanima Vojvodine žele da prenesu bogato iskustvo, daju smernice i edukuju ih kako i na koji način se prepoznaju, dijagnostikuju i leče najčešće bolesti kojima smo danas izloženi. Zbog toga se u ime kompletnog zdravstvenog sektora zahvaljujem svima koji su ovu našu želju i napor shvatili i podržali - naglasio je dr Gojković.


- U svetlu toga možemo da se podičimo otvaranjem angio-sala, elektrofiziološkim procedurama na srčanom mišiću, mehaničkim trombektomijama, invazivnim hirurškim procedurama, 3D naprednim tehnikama zračenja, koje Vojvodinu ponovo stavljaju na vodeće mesto u lečenju najtežih oboljenja. Želja nam je da javnosti omogućimo uvid u najsavremenije zdravstvene dijagnostičke i terapeutske procedure, a u cilju onoga što nam nedostaje - povećanja zdravstvene kulture i prosvećenosti, kao osnovne karike dobrog zdravlja pojedinaca, a samim tim i društva u celini - navodi Gojković.

Sekretar smatra i da smo, nažalost, u poslednje vreme sve više svedoci kako se veruje društvenim mrežama, samoprozvanim isceliteljima, velikim bombastičnim naslovima i tekstovima koji na “suveren” način otkrivaju koji je najbolji način lečenja različitih bolesti i stanja, koji pogađaju građane Srbije. Reč lekara se u poslednje vreme sve slabije čuje i dolazimo u situaciju da hiljadu puta izgovorena laž postane istina i obrazac ponašanja.

- Tek kada nas zadesi neka nesreća, počinjemo da se dozivamo u pamet i shvatamo koliko smo bili nezreli i koliko moramo da cenimo znanje, trud i odricanje lekarskog esnafa, jer oni ceo život provedu učeći na koji način da pomognu obolelom. Šta nam treba više nego podatak da smo do septembra i poplave dezinformacija vezanih za vakcinu protiv malih boginja imali manje od 70 odsto vakcinisanih na teritoriji Vojvodine, a u Evropskoj prestonici kulture, Novom Sadu, ispod 60 odsto. Tek kada je bolest zakucala i kada smo shvatili koliko smo bili naivni, počeli smo ponovo da slušamo i da verujemo. Kontrateža antivakcinalnom lobiju je činjenica da je u ukupnoj ljudskoj istoriji od ratova stradalo manje od milijardu ljudi, dok je tokom 19. i 20. veka život izgubilo 1.700.000.000 osoba od bolesti koje se sada aktivno vakcinišu i bez posledica leče upravo vakcinom - zaključio je dr Zoran Gojković.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar