Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Elektronika i tehnika u borbi protiv glodara

22.11.2017. 12:22 12:31
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U Novom Sadu i okolini u toku je jesenji krug velike sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara. Uz slogan „Komšiluk bez glodara – zdrav komšiluk“, akciju, u saradnji s Gradskom upravom, sprovodi preduzeće „Ciklonizacija“. Ekipe su svakodnevno na terenu, a koliko će akcija trajati zavisi od vremenskih uslova.

„Jesenji krug smo započeli pre otprilike mesec dana“, objašnjava za „Dnevnik“ menadžer „Ciklonizacije“ za odnose s javnošću Dario Aćimović. „Do sada su naše ekipe sprovele tretmane u opštini Sremski Karlovci, naseljima Stari i Novi Ledinci i Bukovac, a ovih dana su u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici.“

Kao i prethodnih sezona, preventivnim tretmanima biće obuhvaćen grad i sva prigradska naselja. Nakon sremske strane grada, na redu su sela i prigradska naselja na bačkoj strani. Paralelno s tim, ekipe „Ciklonizacije“ rade i u gradu, a tim tretmanima obuhvaćeni su šahtovi, ali i podrumi, tavani i druge zajedničke prostorije u novosadskim zgradama. Podsećamo da je sistematska deratizacija za građane besplatna, potrebno je samo da omoguće obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih uputstava.

Do sada su naše ekipe  sprovele tretmane u opštini Sremski Karlovci, naseljima Stari i Novi Ledinci i Bukovac, a ovih dana su u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici (Dario Aćimović)

„Građani koji nisu kod kuće u vreme kada operativci obilaze njihov deo grada mogu se naknadno obratiti „Ciklonizaciji” na telefon 641-23-22 ili na imejl-adresu [email protected]. Da bi Novi Sad zadržao najveći mogući stepen zaštite, apelujemo na sugrađane da ne lageruju preparat jer je zaštita od glodara zajednički interes, a njena uspešnost zavisi od delovanja na celoj teritoriji – kaže Aćimović.

Osim sistematske deratizacije, ekipe „Ciklonizacije“ svakodnevno izlaze u na teren po pozivima građana koji imaju problem s bubama, mravima ili glodarima. Aćimović apeluje na građane da se „Ciklonizaciji“ obrate čim primete problem jer je svako žarište štetnih glodara i insekata lakše i brže ukoniti u početku, nego kada se stanje zapusti.„U slučaju pravovremene reakcije uglavnom je dovoljan jedan tretman, a ako se problem zapusti, potrebno je više vremena i više uzastopnih tretmana“, objašnjava Aćimović.


Obuhvaćene i zelene javne površine



Akcija sistematske deratizacije obuhvata i sve zelene javne povšine. Vodeći se podacima iz geografskog informacionog sistema „Ciklonizacije“, koji već godinama beleži sve pozive građana, učestalost infestacije na pojedinim lokacijama, sve izvedene tretmane i njihov učinak, prioritet su upravo delovi grada u kojima se beleže takozvana žarišta, odnosno gde je pojava štetnih glodara učestalija.


On napominje da informacioni sistem „Ciklonizacije“ beleži sve tretmane i prati njihovu uspešnost, i da građani ne treba da se iznenade kada ih dve nedelje od tretmana pozovu operateri  tog preduzeća da provere kakvo je trenutno stanje i da li tretman treba ponoviti ili je problem rešen.

Već nekoliko sezona „Ciklonizacija“ tokom sistematske akcije u Novom Sadu koristi i elektronske deratizacione stanice. Ta savremena tehnologija prvi put se koristi u Jugoistočnoj Evropi u sistemu zaštite zdravlja građana od glodara. Elektronske deratizacione stanice postavljaju se na kontrolnim lokacijama, povezane su na integrisani geografski informacioni sistem (GIS) „Ciklonizacije“, detektuju prisustvo glodara i u sistem šalju informaciju o tome te na taj način omogućavaju monitoring u realnom vremenu.

" Redovno sprovođenje preventivne deratizacije u velikoj meri smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su prenosioci glodari, pre svega pacovi i miševi, ali i materijalnu štetu koji oni izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi", podseća Aćimović. "Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoragična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap", objašnjava Aćimović.

A. Brzak

Autor:
Pošaljite komentar