Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prvi slučaj u Vojvodini: Od boginja obolelo dete iz Subotice. Zaražena i majka?

16.11.2017. 11:53 13:55
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Jedno dete staro 13 godina iz Subotice obolelo je od malih boginja, potvrdili su za Dnevnik iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Dete je hospitalizovano, a od boginja je najverovatnije obolela i detetova majka koja je takođe u bolnici. Oboje su u dobrom zdravstvenom stanju pod stalnim nadzorom lekara.

U ovom trenutku imamo jedan potvrđen slučaj malih boginja u Severnobačkom okrugu, a najverovatnije je obolela i majka, ali još nemamo potvrdu. Oboje su hospitalizovni i dobrog su opšteg stanja. Pre nekoliko dana potvrđen je i slučaj malih boginja kod jedne medicinske sestre koja radi u Beogradu i profesionalno je bila eksponirana. Ona živi na teritoriji Vojvodine, ali se vodi kao obolela u Beogradu“, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković i dodao kako je ukupan broj obolelih u Srbiji sada 125.

Najveći deo obolelih je sa Kosova i Metohije, zatim u Kraljevu 14 i u Beogradu 10. Gojković je naglasio da je epidemiološka slika u Vojvodini bolja nego u centralnoj Srbiji, te da je Pokrajina na pragu da postigne epidemiološki bedem u odbrani od bolesti, jer je vakcinisano 93 odsto dece.


U Novom Sadu Nevakcinisano 5.742 dece

„Od 248.264 dece u Vojvodini nevakcinisano je njih 12.805. U Novom Sadu je vakcinisano 86,6 odsto, a nevakcinisano je 5.742 dece. Ukoliko bi se polovina od tog broja dece u Novom Sadu vakcinisala, ne bi bilo epidemije“, rekao je dr Petrović.


„U septembru je odziv na vakcinaciju bio ispod 70 odsto, a sada je situacija naterala roditelje da shvate kako ne treba da veruju društvenim mrežama, već da slušaju savete lekara. Zabrinjava što je najmanji odziv na vakcinaciju u Somboru, Vrbasu, Titelu i Novom Sadu“, izneo je dr Gojković i napomenuo da u Novom Sadu ima 5.700 nevakcinisane dece, od čega je njih 4.700 sa teritorijee centra grada, Limana i Novog naselja.

Prema Gojkovićevim rečima, sada je idziv u Novom Sadu od 85 do 86 odsto, dok je u septembru odziv bio ispod 60 odsto u centru grada. U septembru je oformljen štab za praćenje epidemije, u kojem su najveći stručnjaci i u stalnoj u komunikaciji sa opštim bolnicama. Osim za odbranu od epidemije, štab je zadužen i za adekvatno prepoznavanje obolelih, kao i za uspešno lečenje i izlečenje. Deca su najugroženija i važno je da nemamo smrtnih slučajeva, kao što je bilo u epidemiji 1993. godine, kada su bila dva smrtna slučaja.

„Cilj nam je da svako dete zaštitimo, a stariji imaju imunološki odgovor i tu nema straha od mortaliteta. Apelujemo na roditelje da se odazovu vakcinaciji, a svi domovi zdravlja imaju dovoljne količine vakcina i izaći će svima u susret“, poručio je dr Gojković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine profesor dr Vladimir Petrović kazao je da je epidemija stigla i do Vojvodine, ali je naglasio da smo blizu kolektivnog imuniteta kod dece do 14 godina, kako bi se suzbila i sprečila epidemija, koja se neminovno preliva.

„U Vojvodini je obuhvat vakcinacijom bio viši ranijih godina i zato smo dobili na vremenu. Do 10. novembra uradili smo kompletnu reviziju svih vakcinalnih kartona i utvrdili da je od 248.264 dece u Vojvodini, njih 93,3 odsto potpuno vakcinisano, njih 1,6 odsto je nepotpuno vakcinisano odnosno dobili su jednu dozu, a nevakcinisano je 5 odsto dece“, naveo je dr Petrović i naglasio da ukoliko se podigne nivo imunizacije u Novom Sadu, epidemije neće biti.

Petrović je izneo i podatak da je obolelo dete iz Subotice vakcinisano protiv malih boginja, ali je objasnio da u pitanju jedan slučaj od sto kada se ni uprkos imunizaciji ne razvije imunitet.

„Za majku nema podataka o vakcinaciji, ali je ona rođena 1977. godine i verovatno je vakcinisana. Najteže komplikacije bolesti javljaju se kod dece koja imaju od jedne do četiri godine, dok kod odraslih osoba bolest prođe bez komplikacija i nekada ljudi misle da imaju alergiju, naročito ako nemaju temperaturu, te ni ne odu kod lekara“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, posebno su ugrožena deca koja zbog zdravstvenog stanja ne mogu da dobiju vakcine, a to su oni koji imaju malignu bolest, dobijaju terapiju zbog tih bolesti ili imaju neko imunosupresivno oboljenje. Oni su u posebnom riziku, jer ne mogu da dobiju vakcinu, zato je važno da sva deca oko njih budu vakcinisana, kao i da bolesna deca ne dolaze u škole i vrtiće.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Od malih boginja u Srbiji obolela 121 osoba 

Od malih boginja u Srbiji obolela 121 osoba 

15.11.2017. 11:40 11:43
Lončar: Oboleli od malih boginja stabilno

Lončar: Oboleli od malih boginja stabilno

12.11.2017. 09:32 09:33