Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuburović: Predlog za promenu Ustava biće na javnoj raspravi

03.11.2017. 14:13 14:52
Piše:
Izvor: Nela Kuburović, foto: Tanjug (Z. Žestić)

PRIJEPOLJE: Ministarstvo pravde će analizirati sve predloge za izmenu Ustava koji se odnose na pravosuđe i na osnovu toga pripremiti predloge amandmana, o kojima će zatim uslediti javna rasprava, rekla je danas Ministarka pravde Nela Kuburović.

"U skladu sa onim što je dostavljeno bilo u pisanom obliku ili rečeno u javnoj raspravi Ministarstvo pravde će izvršiti analizu i na osnovu toga izaći sa predlogom budućih ustavnih amandmana, nakon čega ćemo opet imati javnu raspravu. Amandamani svako moraju da budu dostavljeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje", rekla je Kuburović novinarima u Prijepolju.



Ona je rekla da bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije i usklađivanja ustavnih promena sa njihovim mišljenjem predlog promena Ustava ne može da se nađe u skupštinskoj proceduri.



Takođe je podsetila da je Ministarstvo pravde pre više od pet meseci pokrenulo javnu raspravu povodom ustavnih promena koje se odnose na sudsku vlast i organizaciju javnog tužilaštava, ukazujući da Ustavne promene treba da ojačaju nezavisnost pravosuđa."Buduće izmene Ustava će se odnositi na postupak izbora sudija i javnih tužilaca, kao i na sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. 



"Za sada su se odvijale javne rasprave uz organizovanje okruglih stolova, gde su svi zainteresovani mogli da izneasu svoje mišljenje na koji način vide ustavne promene", navela je Kuburović, najavljujući analizu i predlog ministasrtva koji će opet ići na javnu raspravu.

Zakon je osnažio žrtve da prijave nasilje



Zakon o sprečavanju nasilja u porodici postigao je svoj cilj - da se žrtve osnaže i prijave nasilje, kao i da nadleženi organi preventivno deluju udaljenjem nasilnika, ocenila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.



Ona je ukazala da je od početka primene Zakona 1. juna prijavnljeno 13.000 slučajeva nasilja u porodici.



"Najvažnije je da se putem ovog zakona promenjuju hitne mere - udaljavanje nasilnika iz stana i zabrana prilaska žrtvama. Na osnovu statistike sudovi su u oko 5.000 izricali hitne mere što pokazuje da se zakon primenjuje", navela je Kuburović odgovarajući na pitanja novinara u Prokuplju. 



Zakon se, kako je dodala, pokazao vrlo efikasnim u praksi zahvaljujći dobroj koordinaciji sudova, tužilaštava, policije i centara za socijalni rad.

Poboljšanjem infrastrukture do kraćih postupaka



Ministarstvo pravde nastoji da poboljšanjem infrastrukturnih kapaciteta pravosudnih organa stvori bolje uslove za njihov rad i tako omogući efikasnije i kraće postupke, poručila je danas ministarka pravde Nela Kuburović prilikom obilaska rekonstruisane zgrade pravosudnih organa u Prijepolju. Kuburović je ukazala da su građani Prijepolja dobili funkcionalnu zgradu, koja je završena za tri meseca i u čiju rekonstrukciju je uloženo iz republičkog budžeta oko 46 miliona dinara.



Podsetila je da se radi o zgradi koja je građena 60-tih godina i koja nije imala gotovo nikakvu vrstu radova na obnovi, te da su sada u njoj smešteni Osnovni sud, Prekršajni sud i Osnovno javno tužilaštvo. "Nadam se da sada nosioci pravosudnih funkcija i zaposleni imaju adekvatne uslove za rad“, rekla je Kuburović i dodala da je obezbeđen i pristup osobama sa invaliditetom, pa je tako sudska zgrada dostupnija za sve građane. 



Ona je naglasila da je ponosna što je Ministarstvo pravde završilo rekonstrukciju još jedne u nizu sudskih zgrada u toku ove godine, koju je obeležilo "otvaranjem zgrada". "Pre nekoliko meseci otvorili smo nove sudske zgrade u Užicu i Požarevcu, u toku su veliki radovi na rekonstrukciji beogradske Palate pravde, a za nekoliko meseci nas očekuje i otvaranje nove zgrade Prekršajnog suda u Pančevu“, navela je Kuburović.



Obilasku zgrade pravosudnih organa prisustvovali su i vršilac funkcije javnog tužioca Rastko Živadinović i predsednici Osnovnog suda Mileta Bezarović i Prekršajnog suda Spomenka Divac. Oni su se zahvalili Ministarstvu pravde na tome što je iznašlo sredstva i pomoglo da se reši jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju pravosudni organi u Prijepolju. 



Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović zahvalio se Vladi Srbije na investicijama u tu opštinu, od zgrade suda do ulaganja u putnu infrastrukturu, te građevinske objekte. 



 

Autor:
Pošaljite komentar