Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Međugeneracijski izlet na Popovici

15.10.2017. 08:45 08:50
Piše:
Izvor: Dnevnik (F.Bakić)

Kao deo projekta „Razvijanje međugeneracijske saradnje i soldarnosti” juče je u Domu penzionera na Popovici organizovan „Međugeneracijski izlet”.

Bila je to prilika za druženje dece iz hraniteljskih porodica i pripadnika trećeg doba.

"Cilj zajedničkog projekta Udruženja penzionera i Centra za porodični smeštaj i usvojenje jeste interaktivan odnos između dece i starijih sugrađana", rekla je koordinatorka projekta i sekretar Udruženja Dragica Zelenbaba. Ona kaže da zahvaljujući Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje ga je prepoznalo i finansijski podržalo, oni su uspeli da organizuju ovakav skup.

" Kad odu u penziju, osobe često postanu socijalno izolovane, a budući da su pune znanja i praktičnih veština, nastoje da budu od koristi. S druge strane, ova deca su takođe željna pažnje", kaže Zelenbaba.

Cilj zajedničkog projekta Udruženja penzionera i Centra za porodični smeštaj i usvojenje jeste interaktivan odnos između dece i starijih sugrađana (Dragica Zelenbaba)

Kao neko ko je 18 godina radio u Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović”, a ukupno 40 godina proveo u oblasti socijalne zaštite, naša sagovornica smatra da je jedan od najboljih oblika zaštite dece hraniteljstvo, za koje se Centar za socijalni rad sve više opredeljuje.

"Svaka čast porodici koja odluči da se brine do punoletstva o detetu bez roditeljskog staranja. Među nama je i jedna žena koja se stara o njih troje, iako se ostvarila kao majka i ima sad već odraslu decu. Zahvalnost koju čovek dobije od njih je nemerljiva. Tako je za ovaj izlet zakusku obezbedio bivši štićenik Dečjeg sela, sada 35-godišnji uspešan preduzetnik, koji nije želeo, kako kaže, da reklamira sebe već one koji su mu pomogli da postane ono što jeste danas", dodaje ona. 

Dragica smtra  da bi u perspektivi hraniteljstvo trebalo da se proširi i na odrasle, što je i sa finansijske tačke gledišta dobro jer bi država manje morala da participira za izdržavanje nego u slučaju maloletnih osoba.

"Nije stvar u tome da deca ne žele da brinu o starim roditeljima, već su stalno zauzeta, a parcijalna pomoć u toku dana nije rešenje", kaže Dragica Zelenbaba.

Na livadi u blizini Doma penzionera igralo se desetak dece u pratnji odraslih.

"Nismo imali nikakav striktan plan: poneli smo loptu, hranu, sokiće, dobro raspoloženje i entuzijazam, što se i vidi jer se ideje rađaju iz trena u tren. Igrali smo fudbal, takmičili se u brzom hodu, a kasnije ćemo se prošetati kroz prirodu i zajednički obedovati u Domu penzionera", rekla je savetnica za hraniteljstvo iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Jelica Marić. Prema njenim rečima, u okviru projekta imaju još aktivnosti u prostorijama Udruženja: dramsku sekciju, čiji će rezultat biti velika međugeneracijska predstava prikazana široj javnosti, te likovne radionice na različite teme i edukativnu sekciju, gde mladi podučavaju penzionere kako se koriste mobilni telefoni i kompjuteri.

I jedni i drugi u ovoj zajedničkoj razmeni mogu imati koristi. Projekat ne iziskuje toliko finansijskih sredstava, a može da iznedri mnogo lepih i kreativnih sadržaja.

Poziv na druženje

Želeći da pomogne starima da budu aktivni, koliko im to godine dozvoljavaju i da im ponudi prostor za druženje, nakon što odu u penziju, Dragica Zelenbaba je pozvala sve zainteresovane da im se pridruže.

"Udruženje penzionera se nalazi u Poštanskoj 3 i radi svakog dana od 8 do 12 sati. Aktivnosti su raznolike. Osim što imamo likovnu i sportsku sekciju, učestvujemo u Olimpijadi trećeg doba, koja je ove godine u Vrnjačkoj Banji na jednom mestu okupila 1.000 penzionera", kaže Zelenbaba.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar