Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na čvrste veze ne utiču promene granica

13.10.2017. 18:20 08:36
Piše:
Izvor: Dnevnik (B.Lučić)

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović juče je u Novom Sadu razgovarao s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Mirović i Brajović ocenili su da su, u  svetlu ukupno dobrih odnosa Srbije i Crne Gore, stvorene mogućnosti za kvalitetniju saradnju i iskorak u dosadašnjim odnosima.

"Mi danas ne uspostavljamo saradnju, već razvijamo saradnju koju smo gradili u proteklim decenijama", kazao je Pastor u razgovoru s Brajovićem. Prema njegovim rečima, ona proizlazi iz zajedničkog života unutar zajedničke države, a potkrepljena je ličnim i porodičnim vezama na koje ne mogu uticati promene granica.

Na sastanku u Pokrajinskoj vladi Mirović i Brajović saglasili su se u tome da je, osim jačanja privrednih veza i saradnje na infrastrukturnim projektima, u zajedničkom interesu pokretanje novih inicijativa za povezivanje univerziteta, teatara, razmenu kulturnih poslenika i drugo. 

Istaknuto je i da će prilika za produbljivanje saradnje i povezivanje srpskih i crnogorskih privrednika i turističkih radnika biti manifestacija „Dani Vojvodine“, koja će krajem oktobra biti održana u Podgorici. 

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić, ambasador Crne Gore u Srbiji NJ. e. Branislav Mićunović, potpredsednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović i generalni konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Miodrag Kankaraš.

U razgovoru u Skupštini Vokvodine, predsednici dvaju parlamenata Pastor i Brajović izrazili su obostranu želju za institutcionalnim i dugoročnim odnosom dvaju parlamenata, bez obzira na to što su u pitanju različiti nivoi vlasti. Pastor je dodao da  je poseta visokog crnogorskog zvaničnika izuzetno značajna.

"U kratkom razgovoru konstatovali smo da su odnosi između Srbije i Crne Gore u poslednjih deset godina izuzetno dobri, da to pogoduje privrednoj aktivnosti subjekata s obe strane, a cifre pokazuju tendenciju rasta", kazao je Pastor.

On je dodao da je predsednik crnogorske skupštine prvi put u poseti vojvođanskom predstavničkom domu, ali je naglasio da predstavnici pokrajinskih vlasti imaju izuzetno dobru saradnju s ambasadorom i generalnim konzulom Crne Gore u Srbiji, a potvrda dobrih veza se ispoljila nedavno na Novosadskom sajmu, kada je Crna Gora bila zemlja-partner na Međunarodnom sajmu turizma.

Dani Vojvodinekrajem oktobra u Podgorici

Ivan Brajović rekao je da mu je to prva poseta Srbiji otkako je na funkciji predsednika crnogorskog parlamenta i da je zadovoljan tokom posete i nizom uspešnih sastanaka koje je imao s najvišim državnim zvaničnicima, počev od formalnog domaćina, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, preko premijerke i ministra spoljnih poslova Ane Brnabić i Ivice Dačića te predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Naš sastanak je kratko trajao, ali prijatelji se vrlo brzo i vrlo lako razumeju", ocenio je Brajović sastanak s predsednikom vojvođanskog palamenta.

Crna Gora je ponosna na to što je građanska država, koja multinacionalnost i multikulturalnost promoviše kao svoju vrednost. Onda možete misliti kakvo bogatstvo ima Vojvodina (Ivan Brajović)

"Onda možete misliti kakvo bogatstvo ima Vojvodina", kazao je predsednik crnogorskog predstavničkog doma.

Brojna crnogorska zajednica u Vojvodini

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor je kazao i da je za razvoj i unapređenje dobrih odnosa posebno važna crnogorska zajednica, koja je u Vojvodini brojna. On je dodao da će Nacionalnom savetu crnogorske nacionalne manjine pružiti punu podršku za očuvanje sopstvenog indentiteta i službeno korišćenje jezika te da je Brajovićeva poseta značajna i u tom smislu.

"Ova poseta može dati podstrek da se ta pitanja brže i efikasnije rešavaju i ja ću u tome uzeti aktivno učešće, i kao čovek i kao predsednik Skupštine Vojvodine", izjavio je Pastor.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Pastor i Brajović: Uspešna privredna saradnja Srbije i Crne Gore

Pastor i Brajović: Uspešna privredna saradnja Srbije i Crne Gore

13.10.2017. 16:57 16:59