Otvoren subotički Biofest
SUBOTICA: Na Otvorenom univerzitetu u Subotici održava se trodnevni Biofest, 13. Međunarodni festivalu organskih proizvoda.
Za bioproizvođača godine proglašen je Nurdin Mujkanović, a za bioproizvod godine izabrani su sušeni kolutovi jabuke iz firme „All natural foods”. Reč je o organskim jabukama koje su ručno birane, a zatim isečene na kolutove i osušene u sušari, koja predstavlja spoj tradicionalnog iskustva i moderne tehnologije.
Snježana Mitrović iz udruženja „Teras” Subotica objašnjava da su panel diskusije imale za cilj da se poljoprivrednici upoznaju sa distributerima i novim tehnologijama.
- Gosti iz Šapca žele da donesu lokalni akcioni plan po našem modelu. Pre LAP-a smo imali 150 hektara u organskoj proizvodnji, sada je to 450 hektara. Imamo i oko 2000 grla stoke, ali to nije dovoljno - istakla je Snježana Mitrović.
Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu uvek podržava manifestacije poput Biofesta, jer je to prilika da se svi upoznaju sa iskustvom proizvođača u organskoj poljoprivredi, koja ima trend rasta , ocenio je Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara. On je podsetio da je otvoren konkurs za poljoprivrednike do 24. oktobra i da je resorni sekreterijat opredelio tri miliona dinara za projekte u organskoj poljoprivredi. Ističući da su povećana izdvajanja za poljoprivredu Rovčanin je naveo da je na raspolaganju 80 miliona dinara za plastenike, 450 miliona dinara za navodnjavanje i 320 miliona dinara za protivgradne mreže.
Tokom prošle godine povećan je broj proizvođača u organskoj proizvodnji na 2794, potvrdila je Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede.
- Ove godine podsticaji za organsku biljnu proizvodnju su veći za 70 odsto, a u stočarstvu za 40 odsto – naglasila je Jelena Milić. - Još jedna mera kojom Ministarstvo pomaže organsku proizvodnju je refundiranje polovine troškova kontrole i sertifikacije, a u posebnim slučajevima i 65 odsto tih troškova.
Posetioci u četvrtak i petak mogu obići izložbu organskih proizvoda, uključiti se u akcije Udruženja „Teras” kao što su izložba fotografija, degustacija organske hrane i poseta farmama.
S. Iršević