Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Priključke i podstanice za grejanje od sada plaća Toplana

03.10.2017. 09:20 10:20
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Izmene Odluke o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema grada Novog Sada usvojene su na poslednjoj sednici Skupštine grada, a iz „Novosadske toplane” poručuju da su inicirali izmene tog dokumenta na predlog zaštitnika građana Novog Sada, kao i na osnovu izveštaja pokrajinskog ombudsmana o obavljanju komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Ipak, u preduzeću kažu da su bili najviše vođeni usklađivanjem Odluke sa Zakonom o energetici, Zakonom o efikasnom korišćenju energije, potom sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Izmene u Odluci usmerene su, pre svega, prema korisnicima usluga, tvrde u „Novosadskoj toplani”. Da bi korisnici lakše ostvarivali svoja prava, a „Toplana” ispunjavala svoje obaveze, novom odlukom je regulisana svaka potencijalna situacija u odnosu „Toplana” – korisnik usluga, počevši od izgradnje objekta do krajnjeg proizvoda, grejanja i tople vode. Iz preduzeća ističu da u radu „Novosadske toplane” ne postoji ništa što bi ostalo za pretpostavku ili za slobodnu procenu, sve je formalizovano i propisano Odlukom o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom, a najnovije izmene „Toplanu” bi trebalo da približe korisnicima usluga.

Izmene u Odluci odnose se, u prvom redu, na terminologiju i definicije koje su sada usklađene s propisima koji regulišu oblast enrgetskih i komunalnih delatnosti, a sve u cilju preciznijeg i lakšeg tumačenja i njihove primene.   

U cilju stimulacije priključenja novoizgrađenih objekata na sistem Novosadske toplane, a kao rezultat izuzetno dobre finansijske situacije, Toplana je u mogućnosti da preuzme troškove za izgradnju priključka i toplotne podstanice (Dobrosav Arsović)

– Evropska komisija je direktivom iz 2016. godine promovisala sistem daljinskog grejanja kao budućnost grejanja u gradovima – kaže direktor „Novosadske toplane” Dobrosav Arsović. – Najznačajnija izmena u Odluci o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom je ta što će troškove izgradnje priključka i toplotne podstanice ubuduće snositi preduzeće. U cilju stimulacije priključenja novoizgrađenih objekata na sistem „Novosadske toplane”, a kao rezultat izuzetno dobre finansijske situacije, „Toplana” je u mogućnosti da preuzme troškove za izgradnju priključka i toplotne podstanice. Takvim vidom podsticanja priključenja novih objekata Novi Sad sledi Strategiju razvoja energetike Republike Srbije i mere za njeno sprovođenje.

Po njegovim rečima, izmene Odluke sadrže i dalje odlaganje primene modela naplate prema potrošnji za stare objekte – više od 1.150 zgrada u Novom Sadu – sve do stvaranja odgovarajućih uslova kao što su izolacija objekta, zamena stolarije i slično.

– U Novom Sadu u energetskom razredu C ima više od 150 objekata, odnosno 5.200 stambenih jedinica za koje se obračun i naplata obavljaju prema izmerenoj potrošnji i zbog veoma dobrih iskustava, taj sistem će nastaviti da se primenjuje na objekte koji se ubuduće budu gradili. Grad je prepoznao veliku razliku u energetskoj efikasnosti između starih i novijih objekata i uvažio loša iskustva gradova u okruženju kod prelaska starih objekata na novi model obračuna i naplate, što je rezultiralo odlaganjem prelaska sve dok i najstariji objekti ne budu na zadovoljavajućem stepenu energetske efikasnosti – naglašava Arsović.


U novu sezonu bez povećanja cena

U predstojeću grejnu sezonu, poručuju iz preduzeća, „Novosadska toplana” ulazi s aktuelnim cenama usluga, bez ikakvih naznaka da će se one menjati. Povećanja cena usluga sigurno neće biti, dok će njihovo eventualno sniženje biti izvesno nakon urađene procene u skladu s Metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom.


Odlukom je sada definisano i formiranje cena grejanja, koja će se utvrđivati na osnovu Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, koju donosi Vlada Republike Srbije. Novom Odlukom predviđena je i mogućnosti trajnog isključenja pojedinačnog potrošača s toplifikacionog sistema, uz zadovoljavanje načela da samo njegovo isključenje ne utiče na kvalitet usluge i troškove ostalih kupaca.

Promene u Odluci odnose se i na uslove za početak i završetak grejne sezone. Naime, grejna sezona počinje 15. oktobra tekuće i završava se 15. aprila naredne godine. Ona može početi i pre roka, kada je, po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura spoljnog vazduha izmerena u gradu tri dana uzastopno u 21 sat 12 stepeni Celzijusa ili niža, ali ne pre 1. oktobra. Grejna sezona može trajati duže od 15. aprila, a najduže do 3. maja. Završava se kada je temperatura spoljnog vazduha, počev od 13. aprila, tri dana uzastopno u 21 sat viša od 12 stapeni.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar