Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sindikati prosvete i zdravstva protestovali ispred Vlade

28.09.2017. 17:26 17:29
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD/NOVI SAD: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” i Novi sindikat BAS Beograd održali su juče protest ispred zgrade Vlade Srbije.

Pedstavnici sindikata tražili su da se iz procedure povuče predlog Zakona o zaposlenima u javnim službama zato što, “od radnika pravi građane drugog reda”. Kako su objasnili, taj zakon je nepravedan zato što zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi i naučno-istraživačkoj delatnosti izuzima iz sistema zaštite “prava zaposlenih”. To bi značilo da poslodavci zaposlenima u javnim službama više ne bi bile ustanove ili organizacije u kojima su potpisali ugovore o radu već “javna služba”, a to bi značilo i da prestaje dejstvo ugovora o radu, i da je zaposleni na raspolaganju resornom ministarstvu, ističu sindikati.

Kako navode, na taj način nekoliko stotina hiljada zaposlenih u javnim službama postali bi ljudi bez radnih prava. Ocenjuju i da taj zakon predstavlja čerupanje Zakona o radu i najavu njegovog potencijalnog ukidanja u narednom periodu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kritikovala je i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, jer, kaže, daje ovlašćenje ministru prosvete da smenjuje direktore svih škola, čime, smatra, ministar postaje generalni direktor svih škola Srbije. Sa druge strane, kako je rekla, ovaj predlog Zakona o zaposlenima u javnim službama daje prevelika ovlašćenja direktorima u odnosu na zaposlene.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je, da je ovo prvi u nizu protesta i da sindikati neće dozvoliti usvajanje Zakona o javnim službama.


Štrajk održan u 512 škola

U 70 odsto osnovnih i srednjih škola u Srbiji nastava se juče u prepodnevnoj smeni odvija normalno, saopšteno je iz ministarstva prosvete. Kako je rečeno prema podacima školskih uprava koji su prikupljeni od direktora 1.751 osnovne i srednje škole nastava se u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u 1.232 škole. U preostalih 512 škola pozivu na štrajk tri reprezentativna sindikata prosfetara odazvalo se u proseku 60 odsto zaposlenih. Prosvetari su štrajk održali zbog neispunjeniog niza zahteva postavljenih Vladi Srbije, među kojima je i povćanje plata.


Predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da će zakon omogućiti masovno otpuštanje zaposlenih u javnim službama. Brajković je izjavio i da će se tražiti da se za najmanje 25 odsto poveća plata radnicima u toj oblasti.

Predstavnici sindikata su poručili da ovo nije bio politički skup već “radnički bunt”. Najavlili su masovnije proteste u narednom periodu ukoliko se predlog zakona ne povuče iz procedure.

“Štetnost novog predloga Zakona za zaposlene u javnom sektoru je višestruk i predstavlja ropski položaj u kom je zaposleni na neki način roba“, rekla je predsednica novog Sindikata zdravstva Doma zdravlja “Novi Sad” i potpredsednica novog Sindikata Srbije dr Dragica Jankov Vidačić, na konferenciji za novinare, održanoj u Domu zdravlja Novi Sad.

Dodala je da poslodavac ima odrešene ruke, odnosno, daje mu se mogućnost da radnika seli na neko drugo radno mesto udaljenosti do 50 kilometara bez saglasnosti radnika, odnosno na udaljenost preko 50 kilometara uz njegovu saglasnost. Takođe može privremeno ili trajno da vas “pozajmi” drugom poslodavcu, ali i stavi na niže radno mesto 45 dana u godini.

“On otvara vrata privatnim sektorima i na taj način se njima daje prioritet, a tek oko 10 odsto stanovnika ima mogućnost da plati privatne preglede“, rekla je Dragica Jankov Vidačić.

Po njenim rečima, radnici će biti prepušteni sami sebi, jer ukoliko se ovaj zakon izglasa u Skupštini, sindikati će izgubiti veliku ulogu. Štetnost vezana za zakon zaposlenih u javnom sektoru odražava se kako na zdravstvo, tako i na prosvetu, radnike u socijalnom sektoru, u kulturi i radnike u naučno – istraživačkom radu.

“To je veliki krug radnika zaposlenih preko budžeta i veliku većinu uglavnom čini ženski kolektiv“, rekla je Jankov Vidačić. Dodaje da, ukoliko se donese ovaj zakon, torturu trpi žena, a samim tim i porodica i na kraju celokupno društvo.

“Naša najveća sumnja je da se želi smanjiti broj radnika u javnim sektorima, što rezultira smanjenim kvalitetom rada, te na kraju imamo urušenu društvenu zajednicu”, zakljičila je Jankov Vidačić.

V. Crnjanski, I. Mikloši

Autor:
Pošaljite komentar
Sindikat: Plate u javnom sektoru neće biti smanjene

Sindikat: Plate u javnom sektoru neće biti smanjene

28.09.2017. 14:38 14:39
Sindikalci traže 154 dinara, a gazde nude 140

Sindikalci traže 154 dinara, a gazde nude 140

04.09.2017. 10:20 10:21