Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić sa Aderom u Senti: Mađarska prijatelj i saveznik na evropskom putu

11.09.2017. 10:16 12:39
Piše:
Foto: Tanjug (Rade Prelić)

SENTA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Senti, gde se sastao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Aderom, da je Srbija danas snažna, da se razvija i da ima mnogo prijatelja u svetu, ali da se jedan izdvaja, a to je Mađarska, prijatelj i saveznik naše zemlje na evropskom putu.

Predsednik Srbije to je rekao na svečanoj sednici opštine Senta, kojoj pristvuje i predsednik Mađarske i podvukao da smo, svim onim što smo uradili, zacementirali vekovne iskrene prijateljske odnose dve države, ojačali prijateljstvo dva naroda, koje je i sada isto tako jako, kao što je to bilo pre 320 godina, u Sećanskoj bitci, kada smo se borilizya iste vrednosti. 

Srbija je mnogim svojim delima čvrsto pokazala da je na putu velikih evropskih naroda, naučili smo da nas je vekovima put ka Evropi najčešće vodio preko Budimpešte i Beča, naveo je Vučić. 

Tako da nema ništa logičnije, nego da nam oni budu saveznici na evropskom putu, primetio je predsednik Srbije. 

Naš cilj je, istakao je, nezavisna i jaka Srbija, a jaka Srbija znači stabilan Balkan, rekao je Vučić i podsetio:

Srbiju i Mađarsku vezuje više od Dunava, sećanja na Janoša Hunjadija i oko 151 kilometar granice. Naše veze sežu u daleku prošlost, budući da su Srbi u Mađarskoj prisutni još od 7. veka, a da je Budim kroz istoriju bio značajno središte naše kulture, nauke i umetnosti.  

Ali, istakao je predsednik Vučić, najviše nas vezuje između 250.000 i 300.000 Mađara, koji danas žive u Vojvodini.

Vučić je istakao i da su Mađari u Srbiji svoji na svome i zahvalio im na podršci u reformama i razvoju Srbije. 

Predsednik Srbije se, u tom smislu, posebno zahvalio rvaču Viktoru Nemešu, Mađaru koji je zlatnu medalju na svetskom prvenstvu osvojio za Srbiju.


Predsednici položili venac na spomenik Senćanskoj bici

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, položili su vence na spomenik Senćanskoj bici i učestvovali su na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke.



Ceremonija polaganja venaca i obelažavanja 320. godišnjice bitke održana je uz državne i vojne počasti uz prisustvo Garde i vojnog orkestra.

Vence su položili i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i gradonačelnik Sente Rudolf Cegledu.

Okupljeni građani nosili su sa sobom transparent na srpskom i mađarskom sa porukom: “Vučić predsednik svih građana”.

Bitka kod Sente odigrala se 1697. godine i najznačajnija je bitka Velikog turskog rata.

Austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski pobedio je Turke u toj bici, i to mu je bila prva pobeda koju je izvojevao kao samostalan komandant austriske vojske.

Poraz Turaka kod Sente, a nešto kasnije i kod Beograda, početak su vidnog opadanja prestiža osmanlijske carevine i njene vojničke moći.

Prema austrijskim podacima, u bici kod Sente poginulo je oko 30.000 turskih i oko 2.000 austrijskih vojnika.

Turski zapovednik, sultan Mustafa Drugi uspeo je da pobegne sa oko 1.000 janičara, a kao ratni plen vojnici pod komandom Eugena Savojskog, sa kim je ratovala i većina Srba, osvojili su 72 topa, 52.400 đuladi, 553 bombe, 505 buradi baruta, 6.000 kola natovarenih municijom i hranom, 5.000 konja, 6.000 kamila, 12.000 volova i bivola.

U čast te bitke, Ferenc Ajzenhut je dva veka kasnije naslikao sliku na platnu širine sedam, visine četiri metra, površine 28 kvadratnih metara.

Slika, koja se danas čuva u zgradi Skupštine opštine u Somboru, je u pozlaćenom ramu širokom pola metra, koji je umetničko delo samo po sebi, a platno i ram zajedno zauzimaju površinu od 40 metara kvadratnih. 


Ader: Srbija i Evropa mogu da računaju na Mađarsku

Srbija i Evropa mogu da računaju na nas. Mi verujemo u saradnju za koju je Konrad Adenauer sa svežim iskustvom iz Drugog svetskog rata rekao - Evropa svoju bezbednost može pronaći samo zajednički i samo tako može odbraniti svoju slobodu i samo kao celina može naći mesto u svetu, to je dostojno po njenoj duhovnoj veličini, rekao je Ader.

Mađarski predsednik je naglasio da su se u mnogonacionalnoj vojsci, mnogi Srbi i Mađari te 1697. borili jedni pored drugih.

Dragi srpski prijatelji, imali smo jednake ciljeve i morali smo od osvajača da povratimo naš zajednički dom. To je moglo uspešno da se sprovede samo zajedničkim snagama. Te 1697.godine, kao saveznici istupili smo za isti cilj na obali Tise, tu u Senti. Senćanska bitka, pre 320 godina, donela je šansu za ponovni početak, rekao je Ader.

Pre 320 godina, dodao je mađarski predsednik, dosta različito od dotadašnjih načina ratovanja, borba je trajala jedva dva sata, uprkos činjenici, kako je naveo, da je brojnost savezničke vojske bila upola manja nego turske i da su se vojnici već dosta umorili prilikom pešačenja do Sente.

U tadašnjim hronikama stoji kako sultan zapanjeno gleda kako njegovu vojsku na improvizovanom mostu i u šančevima razbijaju topovskom paljbom do poslednjeg vojnika. Oko 20.000 janičara i spahija našlo je smrt na poljima Sente i u reci Tisi, rekao je Ader i naveo da je Eugen Savojski dokazao da je savršen straget i po povratku u Beč primljen sa posebnim častima i usklikom “Beč je odbranjen kod Sente”.

Autor:
Pošaljite komentar
Pastor: Vučić i Ader u Senti zajedno 11. septembra

Pastor: Vučić i Ader u Senti zajedno 11. septembra

25.08.2017. 08:13 08:14