Otvorena veganska kuhinja proslavila sedmi rođendan
Kažu da ko sprema hranu (pevajući), zlo ne misli. Šta tek reći o onom ko je besplatno deli! Otvorenoj kuhinji na novosadskoj adresi kluba „CK13” treba čestitati rođendan. I to sedmi u nizu.
Nije jubilarno, ali je podvig, videvši koliko ljudi dolazi i zadovoljava svoje stomake i srca. Za pevanje je bio zadužen bend „Voda nad vodama”.
Ukusna čorbica od sočiva, malo ljutkasta, pirinač, ćuftice od soje i mešana salata, a na kraju mafini i torta, mmmm. Ko kaže da se ne može najesti od povrća, taj kleveće i laže, ili ne zna. Zato u Otvorenoj kuhinji i pozivaju sve da probaju, ne samo da jedu, nego da kuvaju za društvo.
Na primedbu da je sedam godina taman vreme za polazak u školu, Hana Kukučka iz Otvorene kuhinje kaže da je njima svaka godina bila novi polazak u školu, jer funkcionišu kao fluidan kolektiv, stalno počinju.
"Mnogi ovde nauče da kuvaju. Neki su zahvaljujući ovom jedinstvenom iskustvu kuvanja za druge jer to nije kuvanje u porodičnom ambijentu, sada zaposleni u restoranima u gradu, Em-Čiju, Anandi... -",predočava Hana Kukučka iz Otvorene kuhinje „CK13”.
Prema njenim rečima, funkcionišu na obostrano zadovoljstvo, i onih koji kuvaju i onih koji se hrane, ali u to je trebalo uložiti zaista baš puno truda.
"Radili smo to na različite načine. Pišući o tome, govoreći pre i u toku večere, distribuirajući pamflete, pričajući za medije... Sad stvarno funkcionišemo dobro, zahvaljujući prostoru „CK13”, sredstvima za rad - struja, voda koju ne plaćamo iz naših prihoda, volonterskom angažmanu kolektiva i donacijama posetilaca koje se investiraju u nabavku", kaže Hana.
Otvorena kuhinja je veganska zato što poštuje principe nenasilja, ekologije, samoorganizovanja, solidarnosti, sve one principe koji jedno društvo čine lepšim i zdravijim, iako vole da istaknu kako oni nisu lekari i nutricionisti. Želje u Otvorenoj kuhinji su da se pokaže kako veganska ishrana ne podrazumeva odricanje, i da nije potrebno izdvojiti mnogo novca da bi se dobro jelo, sa pozitivnim učincima u borbi protiv eksploatacije ljudi, životinja i prirode.
"Bitno nam je da služimo sezonsku hranu, voće i povrće, što više moguće lokalnog i organskog porekla. Zato sarađujemo sa malom komšijskom piljarom, manjim lokalnim proizvođačima. Imamo akcije kada prikupljamo odbačenu hranu na pijacama, hranu koja se ne bi prodala po tržišnim cenama, imamo i akcije sakupljanja oko kontejnera, ali uglavnom kupujemo na novosadskim pijacama", kaže Hana.
Ona dodaje da građani koji su čuli šta rade, donosili su im džak jabuka, šljiva, višak za njihove porodične kapacitete.
"Osmišljenu saradnju smo imali sa Baštenskom inicijativom iz Novog Sada, implementirajući program koji se na žalost nije nastavio u kontinuitetu. Zvao se „Kuhinja iz naše bašte” i bio je posvećen jednom proizvodu, jednog godišnjeg doba, bundevi, kupusu...", priča Hana.
Nisu svi koji kuvaju u Otvorenoj kuhinji, pogotovo oni koji se sa očiglednim zadovoljstvom hrane u njoj jednom sedmično, vegani. Ali, u Otvorenoj kuhinji smatraju da je važno da se daje alternativa mogućnost, da ljudi sa malo ili bez novca imaju pristup dobroj i ukusnoj hrani.
Poziv za više
Jedan dan Otvorene kuhinje u nedelji, sreda, je možda malo, ali sasvim dovoljan zato što se sve zasniva na dobrovoljnom angažmanu, objašnjava Hana Kukučka iz „CK13”. Ljudi izdvoje ceo svoj dan za nabavku, pripremu, postavku, čišćenje, promociju... Bilo bi odlično kad bi ovakva kuhinja funkcionisala svaki dan, ali bi onda bilo potrebno mnogo više ljudi koji bi se smenjivali na tom zadatku, zbog čega je Otvorena kuhinja otvorena i za inicijative da se dođe sa društvom, kuva i deli što više.
Igor Burić