Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Efektnim golom Kolarova Srbija savladala Irsku u Dablinu

05.09.2017. 23:23 23:50
Piše:
Izvor: Luka Milivojević i Džejms Mekklin, foto: FoNet/AP

Srbija krupnim koracima grabi ka toliko željenom Mundijalu u Rusiji. Orlovi su u 8. kolu kvalifikacione "D" grupe savladali direktnog konkurenta Republiku Irsku.

Veliki posao je urađen na Ostrvu, ostvaren je trijumf kojim smo potvrdili poziciju lidera, ali i uvećali prednost u odnosu na Irce, pa praktično u preostale dve runde (Austija i Gruzija) možda i jedan bod bude dovoljan za overu vize koja nas vodi na završnu smotru svetskog fudbala. U ratničkom meču kakav se i očekivao Srbija je imala dovoljno snage, hrabrosti i znanja da savlada upornog, ali ne previše kvalitetnog rivala.

Veliki ulog je bio na talonu, pa se od starta u igri Srbije videlo da nema previše rizika. Irci su morali na "sve ili ništa", ali to nije promenilo njihov sistem i stil igre. Tražili su svoje šanse dugim loptama koje su slali u kazneni prostor, odnosno pokušavali su iz prekida da budu opasni.

Već u 2. minutu lepa akcija Srbije, ali je na šesnaest metara izblokiran Matićev udarac. Upozorenje za "orlove" stiže u 10. minutu kada su posle prekida postigli pogodak, ali ga je sudija Čakir opravdano poništio zbog ofsajda. Statistički posed lopte bio je na strani Iraca ali, kako se bližio odmor Srbija je delovala sve sigurnije i konkretnije. Prava je šteta što filigranska akcija Matića, Tadića i Kostića nije završila pogotkom, jer je Mitrović sa nekoliko metara slabo zahvatio loptu (33. minut). Uspeli smo da donekle primirimo Irce, istina, nije nam išla pas igra, ali stvorili smo još jednu izglednu priliku u 42. minutu. Probio se po levom bloku Kostić, vratio loptu unazad, na nju je natrčio Rukavina i ona je završila preko gola.

Bili su orlovi strpljivi možda previše stegnuti, ali su ipak, u svakom trenutku znali šta hoće na terenu. U 46. minutu najzad magija u stilu Dušana Tadića, virtuozni dribling, ali i udarac pravo u Rendolfa. Uzvratio je nešto kasnije takođe traljavim šutem Long. A onda trenutak odluke, nova dobra akcija Srbije u 55. minutu dugo je trajala, a rešenje su na kraju pronašli Matić pa Kostić koji je pravovremeno proizgrao Kolarova, a ovaj pravom "bombom" matirao Irce. Zasluženo je Srbija stigla do prednosti koja je naterala domaćina da pojača ritam i pokuša da preokrene rezultat. Na ruku im je išao i detalj iz 68. minuta kada je Maksimović posle neopreznog starta nad Voltersom zaradio crveni karton. Ipak, u defanzivi smo delovali prilično sigurno na čelu sa pouzdanim kapitenom Ivanovićem i sjajnim golmanom Stojkovićem. Napadali su Irci, ali opipljivijih prilika za gol gotovo da i nije bilo. U finišu meča novi maler za orlove, povreda Vukovića i nemogućnost selektora Muslina da reaguje, jer je već izvršio sve tri izmene. Ipak, herojski je Vuković izdržao desetak minuta na terenu uz promenu pozicije, jer je po nalogu stručnog štaba otišao na mesto napadača. Stezao se obruč pred golom Srbije i u pet minuta sudijske nadoknade, ali sem nekoliko ubačenih loptu u kazneni prostor Irci nisu stvorili priliku za izjednačenje.

Z. Rangelov

Republika Irska - Srbije 0:1 (0:0)

DABLIN: Stadion: Avava Park, gledalaca 45.000, sudija: Čakir (Turska), strelac: Kolarov u 55. minutu. Žuti kartoni: Brejdi, Meklin (R. Irska), Rukavina, Stojković (Srbija). Crveni karton: Maksimović (Srbija).

REPUBLIKA IRSKA: Rendolf 6, Kristi 6, Dafi 6, Klark 6, Vord 6 (Odauda), Volters 6, Brejdi 7, Hulahan 6 (Marfi), Mejler 6 (Hurihejn), Meklin 6, Long 7.

SRBIJA: Stojković 7, Ivanović 7, Maksimović 7, Vuković 7, Rukavina 7, Kolarov 8, Matić 7, Milivojević 7, Tadić 7 (Gudelj), Kostić 7 (S. Mitrović), A. Mitrović 7 (Prijović).

Kokeza: Pobeda u Dablinu važna za celu Srbiju

DABLIN: Prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza izjavio je da je pobeda u Dablinu nad Republikom Irskom (1:0) važna za čitavu državu, ali upozorio da još uvek ništa nije rešeno oko plasmana na Svetsko prvenstvo.

"Srećan sam zbog pobede, kao i svi u našoj zemlji. Trijumf je mnogo važan za srpski fudbal i zemlju. Ipak, ništa nije gotovo, ima da se igra, ali sada smo bliži plasmanu u Rusiju", rekao je Kokeza posle utakmice.

Srbija dva kola pre kraja ima četiri boda više od Velsa, pet od Republike Irske, i do kraja joj je potrebna jedna pobeda u Austriji ili protiv Gruzije da direktno ode na Mundijal.

"Plasman u Rusiju bi bio značajan za svakog građanina Srbije. O ovome sanjamo osam godina, ako odemo na Mundijal biće velika stvar za naš fudbal i zemlju, posebno posle uspeha Partizana i Crvene zvezde".

Predsednik FSS ističe da je naredni cilj trijumf u Beču i overa plasmana na SP.

"Bliže smo Rusiji, ali ništa nije gotovo. Idemo na pobedu u Austriji, imam puno poverenje u selektora Muslina i igrače. Nema kalkulacija, idemo da napadnemo u Beču", zaključio je Kokeza.

Reprezentacija Srbije 6. oktobra igra u Austriji, a tri dana kasnije dočekuje Gruziju.

D grupa

Austrija – Gruzija  1:1 (1:1)

Moldavija – Vels   0:2 (0:0)

R. Irska – Srbija    0:1 (0:0)

1. Srbija            8      5      3      0      17:7  18

2. Vels               8      3      5      0      12:5  14

3. R. Irska         8      3      4      1      9:6   13

4. Austrija         8      2      3      3      10:10        9

5. Gruzija            8      0      5      3      8:12  5

6. Moldavija      8      0      2      6      4:20  2

G grupa

Italija – Izrael          1:0

Makedonija – Albanija 1:1

Lihtenšajn – Španija   0:8

I grupa

Turska – Hrvatska        1:0

Island – Ukrajina        2:0

Kosovo* – Finska          0:1

Autor:
Pošaljite komentar
UŽIVO: Srbija je pobedila Republiku Irsku 1:0 (0:0)

UŽIVO: Srbija je pobedila Republiku Irsku 1:0 (0:0)

05.09.2017. 20:29 22:42