Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šuang: Upotreba sile na Korejskom poluostrvu nije opcija

05.09.2017. 09:58 10:03
Piše:
Foto: Ilustracija

PEKING; Upotreba vojne sile radi rešavanja problema na Korejskom poluostrvu nije opcija, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang.

Ministarka spoljnih poslova Južne Koreje Kang Kjung-va izjavila je ranije danas da veruje da je njen kineski kolega Vang Ji otvoren za uvođenje dodatnih sankcija Severnoj Koreji.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa šefom kineske diplomatije, Kang je rekla da ne može da iznese detalje, ali istakla da bi Kina mogla da bude otvorena za uvođenje dodatnih sankcija Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Kineski ambasador u UN Liu Đieji pozvao je juče Severnu Koreju da "prestane da pravi pogrešne poteze", a sve strane je pozvao da "ozbiljno razmotre" predlog Pekinga o obustavi balističkih raketnih i nuklearnih programa Pjongjanga, ali i vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

"Snažno pozivamo (Severnu Koreju)... da prestane da preduzima akcije koje su pogrešne, pogoršavaju situaciju i nisu u skladu ni sa interesima same te zemlje, i da se zaista vrati na put rešavanja pitanja dijalogom", rekao je Liu na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Kineski ambasador je upozorio da Kina neće dopustiti haos i rat na Korejskom poluostrvu, preneo je AFP.

"Situacija na poluostrvu se konstantno pogoršava i zapada u začarani krug", zaključio je on, istakavši da se kriza na poluostrvu mora rešiti mirnim putem.

Amano i Gotemeler: Severna Koreja globalna pretnja

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano upozorio je danas da situacija u Severnoj Koreji predstavlja globalnu pretnju.

On je, na panelu „Globalno nuklearno upravljanje - Quo vadis?“, u okviru Bledskog strateškog foruma, rekao da je situacija u Severnoj Koriji veoma zabrinjavajuća.

"Mislimo da je to globalna pretnja. U prošlosti su neki smatrali da se radi samo o regionalnoj pretnji, ali je sada jasno da se radi o globalnoj pretnji, ukazao je Amano.

On je istakao da je u prošlosti postojala zabrinutost samo zbog nuklearnog naoružanja, a sada je ona kombinovana sa raketama dalekog dometa.

Prema njegovim rečima radi se o veoma opasnoj pretnji nove dimenzije.

IAEA, kako je objasnio, nadzire stanje u Severnoj Koreji preko satelita i drugih izvora, pošto je poslednji inspektor ove međunarodne organizacije "zamoljen“ da napusti zemlju 2009. godine.

Amano je ukazao da nema sumnje da su rizci širenja nuklearnog materijala postali veći.

On je naglasio da je nuklearno oružje staro oružje, i da je danas lakše da se ono nabavi nego da se razvija, imajući u vidu internet i sav drugi razvoj cocvečanstva.

Govoreći o sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja, podsetio je da je čitavu jednu dekadu Iran odbijao da sarađuje sa međunarodnom zajednicom i da je tek 2015.postignut sporazum, čiju primenu prati IAEA.

Kazao je da ne smatra da razvijenim zemljama treba zabraniti korišćenje nuklearnog materijala, ali podseća da je njegovo korišćenje vezano za mnoge obaveze.

Nuklearna tehnologija, kako je podsetio, ima širok spektar primene od lečenja do kontrole životne sredine.

Cilj IAEA, podvlači Amano, je da se "atomi koriste za mir i razvoj".

Zamenica generalnog sekretara NATO Roza Gotemeler takođe ističe da je situacija na korejskom poluostrvu iz perspektive NATO - globalno pitanje i izazov i tako treba i da bude tretirano.

To je globalno pitanje, nije samo stvar azijskih država i saveznika SAD - Japana i Južne Koreje ili šest država koje već godinama učestvuju u pregovorima o Severnoj Koreji. To je globalno pitanje i tako ga treba razmatrati, rekla je ona.

Podsetila je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u nedelju nakon najnovijeg poteza Pjongjanga objavio saopštenje u kojem jer oštro osudio nukelarni test i izrazio zabrinutost zbog destabilizacije u regionu.

Takođe je podsetila i na saopštenje Severnoatlantskg saveta iz jula u kojem se najoštrije osuđuje lansiranje balističkih raketa i esklacija napetosti i krešenje režima zabrane širenja nuklearnog oružja.

Prema njenom mišljenju, od posebnog je značaja i to što su predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, na samitu Briksa istakli neophodnost denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Autor:
Pošaljite komentar
Severna Koreja ispalila raketu, preletela sever Japana

Severna Koreja ispalila raketu, preletela sever Japana

28.08.2017. 23:54 23:55