Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Po hranarinsku listu najčešće idu trudnice

28.08.2017. 09:31 09:36
Piše:
Izvor: Ilustracija

Prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u prvoj polovini ove godine na ime privremene sprečenosti za rad, odnosno bolovanja, isplaćeno je 5.976.214.044,55 dinara, odnosno za 16,2 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Ipak, manje bolovanja nego prošle godine beleži se u grupama bolesti i komplikacija vezanih za trudnoću, rađanje i babinje (čak 62 posto), bolesti sistema krvotoka (1,6 posto) i duševne poremećaje i poremećaje ponašanja (2 posto). U Srbiji, ove godine češće se na bolovanje ide zbog povrede, trovanja i posledice delovanja spoljnih faktora (11,4 posto), bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva (7,3 posto) i tumora (0,5 posto).

Najčešći razlog za otvaranje bolovanja (23,9 posto) i dalje su bolesti i komplikacije vezane za trudnoću, rađanje i babinje, a kako kažu u RFZO, iako se procenat uzimanja bolovanja vezanih za trudnoću i negu deteta smanjio u odnosu na prošlu godinu, primetno je da se u nekim filijalama broj trudnica koje trudnoću održavaju kod kuće povećao. To su filijale Kosovska Mitrovica, Leskovac, Prokuplje, Valjevo, Požarevac, Beograd, Sombor, Zrenjanin, Subotica, Čačak, Kragujevac, Kraljevo i Šaba. Tako u Filijali Leskovac 35,2 posto bolovanja čine trudnice, dok u filijalama Kikinda, Zaječar, Smederevo i Bor samo 12 do 14 posto trudnica koje su u radnom odnosu zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće odlazi na bolovanje.

Veći broj privremene sprečenosti za rad od proseka u Srbiji (20 posto) zbog povreda, trovanja i posledica delovanja spoljnih faktora imaju filijale Šabac, Sremska Mitrovica, Zaječar, Kikinda, Jagodina, Valjevo, Subotica, Pirot, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Kragujevac, Bor i Zaječar. U Filijalama Kosovska Mitrovica, Beograd, Leskovac, Vranje, Kruševac, Niš, Užice, Čačak, Kraljevo i Novi Pazar zbog ovih oboljenja na bolovanju je manji broj osiguranih od proseka.

Zbog bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva na bolovanju je 11,9 posto od ukupnog broja prijavljenih bolovanja, kažu u RFZO. Zbog ovog razloga najviše na bolovanje idu osiguranici Zaječara, Novog Pazara, Zrenjanina, Kikinde, Vranja, Smedereva i Sombora, a najmanje osiguranici Valjeva, Pirota, Prokuplja i Beograda.


Bolovanje duže od 30 dana određuje komisija

Kada su u pitanju uzroci privremene sprečenosti za rad, porastao je broj onih koji na bolovanje idu zbog bolesti ili povrede van rada, zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti i zbog nege bolesnog člana uže porodice. Dužinu privremene sprečenosti za rad preko 30 dana, po predlogu izabranog lekara utvrđuju stručno-medicinski organi Republičkog fonda prvostepena i drugostepena lekarska komisija. Izuzetno, po predlogu izabranog lekara, prvostepena lekarska komisija ceni privremenu sprečenost za rad dužu od 15 dana zbog nege člana uže porodice mlađeg od sedam godina života, odnosno dužu od sedam dana za člana porodice starijeg od sedam godina života.


Zbog tumora, na bolovanju je svaki deseti prijavljeni slučaj (11 posto). U Filijali Novi Pazar zbog tumora na polovanju je 16,9 posto bolesnih ljudi, a iznad proseka su i Filijale Valjevo (16,8 posto), Pirot (14,3 posto), Prokuplje, Kruševac, Jagodina, Kraljevo, Pančevo, Sombor i Zrenjanin. U Filijalama Požarevac, Užice, Čačak, Niš, Vranje, Bor, Zaječar, Subotica, Kikinda, Novi Sad i Sremska Mitrovica manji je broj osiguranih lica na bolovanju zbog dijagnoza iz ove grupe.

Osiguranici koji pripadaju filijalama Kruševac (10,2 posto), Kikinda (9,9 posto), Zrenjanin, Pančevo, Bor, Kraljevo, Čačak i Pirot mnogo češće su privremeno sprečeni za rad od ostalih u Srbiji zbog bolesti iz grupe sistema krvotoka, a manje od proseka (6,9 posto) po ovoj dijagnozi koriste bolovanje zaposlena koji pripadaju filijalama Subotica, Sombor, Novi Sad, Jagodina, Zječar, Užice, Novi Pazar, Leskovac i Beograd.

Dijagnozu duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja kao razlog za bolovanje dobija najviše Borana (11,3 posto) i Nišlija (10,8 posto). Iznad proseka (6,2 posto) su i osigranizi koji pripadaju filijalama Sombor, Smederevo, Zaječar, Užice i Kruševac, dok zbog duševih oboljenja manje boluju zaposleni u Valjevu (3,8 posto), Beogradu (5,1 posto), Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Požarevcu, Jagodini i Čačku.

I. V.

Autor:
Pošaljite komentar