Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sve spremno za prvake, škole uređene i doterane

24.08.2017. 10:36 10:38
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Školarcima je ostalo još nedelju dana do povratka u školske klupe, a najveće uzbuđenje je, očekivano, među budućim prvacima i njihovim roditeljima.

Po novosadskim školama uveliko se pripremaju tradicionalni prijemi za prvačiće, kada će, 30. ili 31. avgusta, učenici starijih odeljenja izvesti priredbe kojima će poželeti dobrodošlicu mlađanim školskim drugarima, kao i njihovim roditeljima, bakama i dekama.

“Budući drugi razredi spremaju svečani program za prvake pa će ih tog 31. avgusta dočekati uz pesmu, igru, balet, recitacije...”, najavljuje direktorka najveće novosadske osmoletke, OŠ „Dušan Radović” na Klisi Slavoljupka Mihajlović. – Trenutno imamo upisanih 250 đaka prvog razreda, a za našu školu je karakteristično da upis traje poduže te i sada ima roditelja koji dolaze da upišu dete.

Naša sagovorica objašnjava da će ta škola ove godine ostvariti maksimum od devet odeljenja prvog razreda, ali da će verovatno biti više učenika nego što, po propisima, može da primi. U tom slučaju, škola će one đake koji zbog popunjenih kapaciteta ne budu primljeni, usmeriti u neku od osmoletki u blizini.

Gužva je i u OŠ„Kosta Trifković”, gde se prijem sprema za 165 prvaka, koliko je trenutno upisano. Direktor te škole Milan Spasojević kaže da bi trebalo da, kao i u prethodnoj generaciji, bude šest odeljenja prvog razreda, a bilo bi i više da im ne nedostaje prostora.

“U odnosu na prošlu školsku godinu, od 1. septembra možemo se pohvaliti sa 70 učenika više, ukupno 1.300 dece. Takođe, ponosni smo na to što smo škola koja nema tehničke viškove, čak nam trebaju i novi kadrovi. Prijem za prvake smo zakazali za 30. avgust, a učenici koji su završili treći razred svakodnevno imaju probe za program koju su spremili zajedno s učiteljima, a pomažu im i nastavnici likovnog, kao i nastavnici muzičkog s decom starijeg uzrasta”, kaže Spasojević.

Dok u nekim delovima grada ove godine ima više školaraca, u nekim školama se, zbog manjka dece, smanjuje i broj odeljenja. Takav slučaj je i u futoškoj OŠ „Miroslav Antić”, koja će od septembra imati četiri odeljenja prvog razreda, umesto prošlogodišnjih pet. Ipak, od 1. septembra će u klupe te osmoletke sesti značajan broj od 95 prvačića.   

U školama se uveliko pripremaju tradicionalni prijemi za prvačiće, kada će, 30. ili 31. avgusta, učenici starijih odeljenja izvesti priredbe kojima će poželeti dobrodošlicu mlađanim školskim drugarima

“Za 25 godina, koliko sam provela radeći u školi, sećam se da je nekada bilo mnogo više dece. Vidim da je to tendencija i u mnogim drugim školama, kao i u našoj susednoj osmoletki.

I tamo učenici trećeg razreda vredno i svakodnevno pripremaju program kojim će prvacima poželeti dobrodošlicu u školu koja nosi naziv pesnika čije će im stihovi obeležiti mnoge školske dane”, kaže diretorka OŠ „Miroslav Antić” Gordana Hajduković Jandrić.

Svečano je i na Salajci, gde učenici trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić” pripremaju priredbu za 31. avgust, a oni imaju i dodatni razlog za slavlje:

“Ove godine imaćemo jedno odeljenje više, odnosno 70 prvaka u tri odeljenja, na šta smo više nego ponosni“, kaže Zorica Zeljković.

Dodaje da su, iako su mala škola, uspeli da pokažu da su velikog srca, i roditelji su ih prepoznali kao pravu porodičnu osmoletku.


Roditelji žele produženi boravak

Po rečima direktora OŠ „Kosta Trifković” Milana Spasojevića, vlada veliko interesovanje roditelja za produženi boravak, za koji je u toj osmoletki trenutno upisano čak 270 učenika prvog i drugog razreda. Da bi svim zahtevima mogli izaći u susret, škola je od Ministarstva prosvete tražila još dva do četiri nova odeljenja, a odgovor čekaju. 


“Zbog toga imamo mnogo upisane dece koja nam teritorijalno ne pripadaju, pa čak i učenika iz Futoga, Veternika i s Novog naselja”, veli Zeljković.

Osim toga, budućim prvacima će u OŠ „Vuk Karadžić” biti predstavljen projekat o bezbednosti dece u saobraćaju, a uz pomoć MZ Salajka, za prisutne će biti izvedena i pozorišna predstava. U saradnji s Udruženjem malih kućnih ljubimaca, na prijemu će, u znak novog početka, u dvorištu škole poleteti i jato golubova. Kao i ostale škole, i ova osmoletka je pripremila poklone za prvake, u čemu su imali pomoć iz knjižare „Gatarić”, dok direktorka Zorica Zeljković napominje da će za ugroženu decu, uz udžbenike, biti obezbeđen i sav potreban pribor.

D. Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
Otvorena vrata budućim prvacima

Otvorena vrata budućim prvacima

21.03.2017. 21:16 13:52