Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kokain, heroin, semenke marihuane... stižu i poštom

24.08.2017. 09:03 09:22
Piše:
Izvor: Dnevnik, Uprava carina

Na carinskoj ispostavi Pošta Novi Sad, carinici su prekjuče, prilikom kontrole, u čak 12 pošiljaka otkrili manje količine različitih narkotika, saopštila je juče Uprava carina.

U pošiljkama pristiglim iz Holandije, Španije i Velike Britanije pronađeno je nešto više od 30 grama različitih opijata. U tri pošiljke iz Holandije pronađeno je oko devet grama heroina. Pošiljke su bile deklarisane kao pisma namenjena primaocima u Titelu i Novom Sadu.

Primaocima u Novom Sadu i Bačkoj Palanci bile su namenjene tri pošiljke iz Velike Britanije i Holandije, u kojima su pronađene kesice s drogom kristal met, ukupne težine oko sedam grama. Nešto više od šest grama kokaina pronađeno je u dve pošiljke iz Velike Britanije i Holandije, adresirane na primaoce u Bačkoj Topoli i Novom Sadu.

Oko devet grama marihuane i semenki tog narkotika otkriveno je u četiri pošiljke iz Španije i Holandije, namenjene primaocima u Čelarevu, Subotici i Novom Sadu.

Sve pošiljke su predate u dalju nadležnost Odseku PU Novi Sad za suzbijanje krijumčarenja narkotika.

To, nažalost, nije usamljen primer. Pre oko dve godine carinici su u novosadskoj pošti sprečili pokušaj krijumčarenja 23 semenke kanabisa koje su bile u jednoj pošiljci iz Velike Britanije. Pošiljka je poslata na adresu jednog Novosađanina, a carinici su je kao sumnjivu izdvojili za detaljan pregled i ubrzo otkrili da u njoj nisu jastučići za pojas, kako je bilo navedeno u propratnoj dokumentaciji. U pošiljci su bile tri providne kesice s ukupno 23 semenke, na kojima je pisalo „blimbum sids” i „auto hejzberi”, što su oznake poznatog proizvođača semena i vrste marihuane.

Nešto pre toga, semenke kanabisa su pronađene i u pošiljci koja je  upućena u Novi Sad iz Holandije, ali, po svemu sudeći, u oba slučaja su u pitanju „entuzijasti” koji su, pretražujući internet stranice posvećene marihuani i njenom uzgoju, naručili seme poštom.

Slanje droge poštom nekada je bilo vrlo popularno jer su troškovi i rizik najmanji, a u raznim vrstama paketa su mogle stići solidne količine. Taj vid transporta i danas se povremeno koristi, ali zbog skenera i često nekoliko carina kroz koje pošiljka treba da prođe do krajnje destinacije, krijumčari pronalaze nove načine da njihova „roba” prođe neopaženo.

U 12 pošiljki pristiglih u utorak u Novi Sad iz Holandije, Španije i velike Britanije pronađeno više od 30 grama različitih opijata

Tako je svojevremeno policija uspela da preseče redovan kanal kojim je kokain u poštanskim pošiljkama stizao iz Južne Amerike u Srbiju, ali i neke države EU. Policija je na osnovu saznanja do kojih je došla istražujući jednu sumnjivu grupu, u pošti Beograd,  i u pošiljci sa suvim voćem pronašla 435 grama tečnog kokaina. Zbog toga su uhapšena dvojica Beograđana. Kada su informacije o tom lancu prosleđene policijama Španije i Portugala, u Madridu i Lisabonu su uhapšena još dvojica srpskih državljana, a zaplenjeno je pet kilograma kokaina koji je stigao iz Južne Amerike. Njihove pošiljke su bile dobro prikrivene u pakovanjima suvog voća i pretpostavlja se da je pre presecanja tog lanca na taj način iz Južne Amerike stiglo sličnih 15-20 tura.

U  jednom slučaju carinici u Beogradu otvorili su jednu pošiljku iz brazilskog Sao Paula, u kojoj su, po deklaraciji, bile kozmetičke kreme. Sporna pošiljka je bila upućena jednom srpskom državljaninu iz Beograda, a kada su carinici odlučili da ipak detaljnije pregledaju paket, utvrđeno je da je u tubama stotinak grama kokaina.

Suvo egzotično voće i slični proizvodi često su bili kamuflaža za pošiljke droge. Kada su pročitali deklaraciju, carinici su uspeli da „identifikuju” sve proizvode sa spiska, ali su im loptice uvaljane u semenke „upale u oči”. Kada su otvorili jednu od loptica koje su poštom stigle iz Perua, shvatili su da su one plastične i da je u svih 126 tečni kokain.

Iz Evrope, najčešće iz Holandije, u Srbiju su do sada poštom stizale uglavnom manje količine LSD-a, „ekstazija”, marihuane i, u nekoliko slučajeva, semenki te biljke, ali do sada nije zabeležen slučaj ozbiljnijeg krijumčarenja droge iz evropskih država putem poštanskih pošiljki, što je sasvim logično s obzirom na to da te države raspolažu modernijom tehnikom i jačom kontrolom.

D. Nikolić, M. Bozokin

Autor:
Pošaljite komentar