Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kineska četvrt kao kreativni distrikt saradnje

23.08.2017. 22:09 22:15
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Glavna tema Foruma za kulturu, održanog  u Plavoj sali Skupštine grada bila je transformacija Kineske četvrti u omladinski kreativni polis.

Pozvani su bili svi akteri u kulturi grada Novog Sada, a njihovi sagovornici bili su arhitekta i član Koordinacionog tima Darko Polić i direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

" Uređenje Kineske četvrti smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji je dobio najviše ocene Evropske komisije – kazao je Nemanja Milenković. – Želja tima okupljenog oko njega jeste da čuje šta kaže stručna javnost, s obzirom na to da su se na prekjučerašnjem „Divanu” u SKC „Fabrika” pitali trenutni korisnici pomenutog prostora. Jasno je da je to tek skup ideja koje treba da se kroje i da je kreativni distrikt samo ram za ono što nastaje. Ne želimo da prebrzo donosimo zaključke, već želimo demokratičnost. U tome nam mnogo pomažu istraživanja agencije „Ninamedija” i rezultati stručnog veštačenja."

Kako tvrdi Darko Polić, 70 odsto postojećih objekata ima vrednost industrijskog nasleđa i oni će biti sačuvani, dok bi ostali, koji će tek biti sagrađeni, trebalo da se svojom formom i funkcijom uklope u koncept. Veštačenje je pokazalo da 71 odsto objekata nije bezbedno, a da ih je samo šest u redu, ali nije energetski efikasno. Njihova namena, svakako, tvrdi on, nije u skladu s kvalitetom lokacije: 55 odsto zauzimaju magacini i prazan prostor, 30 odsto su uslužne majstorske radionice, a samo je mali procenat delatnosti koje se mogu podvesti pod kulturu.

" Dakle, grad ima devastiran prostor s heterogenom struktrom na atraktivnoj lokaciji, a zasad je jasno samo da ga treba učiniti bezbednim i odlučiti u kojem smeru treba da se razvija – napominje Polić. – Zanatlije koje tamo posluju podržavaju ideju, ali smatraju da se što pre mora definisati ko se uklapa u koncepciju, pa samim tim i ko može ostati u Kineskoj četvrti, jer je činjenica da nema nikoga ko se bavi starim i kreativnim zanatima. Grad će uložiti ogromnu svotu, zbog čega moramo biti sigurni u to da će plan dati rezultate."

Nemanja Milenković je istakao da se trude da sve bude transparentno i demokratski, pa je tako uživo prenesena na Fejsbuk stranici debata „Divan” održana u „Fabrici”.

" Dali smo prostor svima da kažu šta misle, a odgovorili su pretežno pojedinci. Većina želi da se sačuva identitet i da se ide u pravcu umetnosti i kulture - kaže Milenković."

U toku rasprave, direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić je rekao da se institucije umetnosti i kulture teško mogu takmičiti s bankama i tržnim centrima.

Grad ima devastiran prostor s heterogenom struktrom na atraktivnoj lokaciji, a zasad je jasno samo da ga treba učiniti bezbednim i odlučiti u kojem smeru treba da se razvija (Darko Polić)

" Kao neko ko je više od četiri decenije u službi knjige, ja bih apsolutno pozdravio stratešku, dugoročnu i hrabru odluku da se kulturi nameni jedna takva lokacija – istakao je Kojić. – Taj projekat je identitetsko overavanje Novog Sada kao grada kulture i po meri kulture. Radovalo bi me ako bi omladinski projekat Gradske biblioteke našao prostora u Kineskoj četvrti. Nije mi poznato da je bilo koji grad s tom titulom propustio da sagradi ili da bar poboljša svoje biblioteke."

Od ostalih učesnika debate moglo se čuti da treba osnažiti postojeću nezavisnu scenu. rečeno je da je Kineska četvrt alternativni prostor, te se ne može očekivati da većina građana zna za nju. Izuzetno je što je Grad prepoznao taj prostor i što neće biti iskorišćen u druge svrhe. Postoje kulturno-umetničke aktivnosti koje nisu vidljive i koje rade u lošim uslovima, a trebalo bi da se koncentrišu ovde.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Novosadska Kineska četvrt neće biti srušena

Novosadska Kineska četvrt neće biti srušena

22.08.2017. 18:34 18:49