Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Španovićeva velika nada Srbije za medalju na SP u Londonu

03.08.2017. 20:02 20:16
Piše:
Izvor: Ivana Španović, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Na Olimpijskom stadionu u Londonu sutra počinje Svetsko prvenstvo u atletici, koje će okupiti više od 2.000 sportista iz preko 200 zemalja.

Očekuje se prisustvo velikog broja ljubitelja atletike, za koje je pripremljeno preko milion ulaznica na stadionu kapaciteta od 60.000 posetilaca. Takmičenje u Londonu ući će u istoriju atletike zbog dvojice velikana “kraljice sportova” - Juseina Bolta i Moa Faraha, koji će se poslednji put u blistavim karijerama boriti za najsjajnija odličja.

Jusein Bolt, neverovatni sprinter s Jamajke i najbrži čovek koji je ikada hodao ovom planetom, oprašta se od aktivnog bavljenja sportom. On će u gradu na obali Temze braniti zlatne medalje u "svojim" disciplinama u kojima već godinama neprikosnoveno vlada: na 100 i 4h100 metara, dok će ovog puta trku na 200 metara preskočiti. Malo će biti onih koji neće navijati iz sve snage za njega i Jamajku. Čovek je pravi, skromni sportski heroj, omiljen među navijačima svih rasa i nacija. Uvek raspoložen za šalu i uvek brz, pakleno brz. Prava reka svetskih rekorda koje je postavljao i rušio, uliće se ovog avgusta u Temzu. Jedna, zlatna stranica istorije "kraljice sportova", biće posle toga, nažalost - zatvorena.


Rusi bez zastave i himne

Skoro dve godine posle suspenzije zbog dopinga, a godinu dana posle učešća samo jednog predstavnika na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, Rusiju će na šampionatu sveta u Londonu predstavljati 19 atletičara.

Oni će se u Londonu takmičiti kao neutralni sportisti, pojedinci koji ne predstavljaju svoju zemlju. Međunarodna atletska federacija (IAAF) izdala je stroga pravila ponašanja za ruske atletičare u Londonu. Njihova zastava i nacionalne boje su zabranjene, a sportsku opremu u neutralnim bojama mora odobriti IAAF. Crvena, bela i plava boja zabranjene su im čak i na trakama, zavojima, nakitu... Ako osvoje zlatnu medalju, na pobedničkom postolju će slušati himnu IAAF. Prema pravilima, ako neko bude pevao rusku himnu, suočiće se s kaznom.


Što se tiče naših atletičara, njih osmoro se spakovalo na put za prestonicu Velike Britanije, a jasno je da samo jedan, to jest jedna, ima pravo da se nada medalji. Istina, Ivana Španović nije u savršenoj formi, pre svega zato što je imala izvesnih zdravstvenih problema, ali je kadra uvek da uzme odličje. Ako bude raspoložena, a tvrdi da je potpuno zdrava, mogla bi konačno i do velikog zlata na jednom velikom planetarnom takmičenju, nakon dve bronze na prošla dva SP.

Glavne protivnice Ivane biće dve Afro-amerikanke Tijana Bartoleta, vlasnica zlata iz Pekinga od pre dve godine, kao i Britni Ris, aktuelna olimpijska vicešampionka.

Već prvog dana na borilište skoka udalj izaći će Lazar Anić, dok će se tokom njegovog takmičenja na startu trke na 1.500 m pojaviti Amela Terzić. Ukoliko Anić uđe u najboljih osam skakača udalj na svetu, finale u toj disciplini na programu je već drugog dana. Treći dan obeležiće trkačke discipline, te će, osim Milana Ristića, startovati i Tamara Salaški u trci na 400m, kao i Teodora Simović u maratonu. Tamara Salaški je normu na 400m ispunila na mitingu u Kragujevcu, kada je stazu istrčala za 51.98 sekundi i tako sebi obezbedila plasman na Prvenstvo sveta.

„Nigde nisam bila na pripremama, jer sam putovala po Evropi i trčala mitinge. S obzirom na to da sam pre par dana ispunila normu, forma je u uzlaznoj putanji, pa se nadam dobroj trci u kvalifikacijama u Londonu. Za mene je ogroman uspeh već samo učešće na Svetskom prvenstvu“, rekla je Tamara.

Teodora Simović trčaće maraton koji je na programu  6. avgusta, od 15 sati.

„Moja očekivanja za SP su skromna, bila bih zadovoljna novim ličnim rekordom“, izjavila je Simovićeva. 


Ivana u borbi i za Sportsku komisiju

Rekorderka Srbije u skoku u dalj, Ivana Španović, u prestonici Velike Britanije, osim dobrog rezultata, nadmetaće se i za mesto u Sportskoj komisiji Svetske atletske federacije (IAAF). Biće izabrano šest novih članova te komisije, a među 15 kandidata je i Ivana. Osim Španovićeve, u konkurenciji se nalaze i Kim Kolins (Sent Kids i Nevis), Angel Rodrigez (Španija), Habiba Gribi (Tunis), Ajnaki Gomez (Kanada), Periklis Jakovakis (Grčka), Adam Kščot (Poljska), Jipsi Moreno (Kuba), Marko Fortes (Portugal), Rozle Prezelj (Slovenija), ka i dosadašnji predsedavajući Sportske komisije Tomas Reler (Nemačka), Olga Saladuha (Ukrajina), Benita Vilis (Australija), Vang Ju (Kina) i Đerđi Živocki Farkaš (Mađarska).


Već dve decenije bacačica diska Dragana Tomašević je učesnica je na svim velikim takmičenjima. Bila je na čak četiri Olimpijade i vlasnica je nacionalnog rekorda (63.63 metra). Ovo će biti njeno sedmo učešće na Svetskom prvenstvu.

„Dobro sam trenirala, nadam se da ću ući u finalu. Iskusna sam, znam šta da radim, pokušaću da stignem do državnog rekorda“, napomenula je Tomaševićeva.

Najbolji srpski desetobojac Mihail Dudaš spremno dočekuje planetarnu smotru u Londonu. Ruku uz ruku s najboljim atletama sveta, on se nada borbi za medalju. Miša će u pohod na nove lične rekorde krenuti osmog dana takmičenja. Zajedno sa svojim trenerom Feđom Kamasijem, nalazi se na pripremama u jednom mestu nadomak Londona, kako bi se adaptirao na vremensku razliku.

„Mesto je izuzetno lepo. Uslovi za trening su onakvi kakvi trebaju da budu. Ono što je bitno jeste adaptacija na englesko varljivo vreme. Moram priznati da nije lako, ali da će do 11. avgusta sve biti kako treba. Očekivanja su takva da želimo da uradimo sve što je u našoj moći da rezultat bude dobar i da ono što smo promenili da dobar rezultat“, zaključio je Mihail Dudaš.

Milan Ristić, koji živi u i trenira u Americi, startovaće trećeg dana Svetskog prvenstva u Londonu, u trci na 110 metara prepone.

„Nadam se da ću istrčati najbolji rezultat do sada. Nalazim se u odličnoj formi. Zbog povrede koju sam imao krajem januara ove godine, nisam se takmičio do juna, tako da sam relaksiran maksimalno i spreman za ovo takmičenje. Videćemo kako će biti, sam uspeh je otići na ovo takmičenje“, objašnjava Milan Ristić.  

G. K.

Autor:
Pošaljite komentar
Prvi deo naše atletske reprezentacije otputovao u London na Svetsko prvenstvo

Prvi deo naše atletske reprezentacije otputovao u London na Svetsko prvenstvo

01.08.2017. 19:55 19:58