Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dani Bočara uoči hramovne slave

24.07.2017. 13:19 13:20
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BOČAR: Slavljenički ambijent u najmanjem naselju novobečejske opštine - Bočaru. Tokom minulog vikenda Mesna zajednica je organizovala manifestaciju „Dani sela“, uoči slave pravoslavnog hrama Sabor svetog arhangela Gavrila, u sredu, 26. jula.

Na priredbi u prepunoj bioskopskoj sali učestvovali su učenici ovdašnje OŠ „Dositej Obradović“, pevačke grupe KUD „Izvor“ iz Nakova, KUD „Teodor Pavlović“ i KTC „Banatska odiseja“ iz Novog Miloševa, kao i KUD „Adi Endre“ iz Sajana. Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović uručio je prigodne poklone bočarskim studentima i godišnje priznanje dr Mirku Stojisavljeviću.

„Svako vreme ima svoje izazove, a ja sam sigurna da možemo da stvorimo uslove u selu za bolji život svih suseljana, samim tim i onih koje ugostimo, pogotovo kada su to naši bivši Bočarci“, rekla je predsednica Saveta MZ Bočar Milana Grbić.

Meštanima i gostima predstavljen je rad naivnog slikara Milana Dragoljevića iz Novih Kozaraca, koji je izložio 16 slika, a upriličena je i promocija knjige „Tvoj anđeo čuvar“ Mirjane Bobić Mojsilović. Pažnju meštana i gostiju privukla su kulinarska nadmetanja u pripremi riblje čorbe i lovačkih specijaliteta. Mimo takmičenja, u hladovini parka ispred dve crkve, vrtelo se desetak jaganjaca i prasića, širio opojni miris roštilja, krčkala riba u tanjirači, zgotovila jela ispod sača... Rečju, bio je to svojevrsni sajam kulinarstva.

Žiri je ocenjivao uzorke iz ukupno 35 kotlića, a najviše razloga za radost imala je kikindska ekipa Udruženje građana „Da se ne zaboravi“, osvojivši pobedničke pehare u obe takmičarske discipline. Poznati kulinar Radovan Subin, skuvao je i u Bočaru najbolju riblju čorbu, pa je u gepeku kola odneo, pored nagrada u robi i živo jagnje, a Dušan Lukin je pripremio, po oceni žirija, najukusniji lovački specijalitet i, uz pobednički pehar i paket, pripalo mu je živo prase. Drugo mesto u kuvanju riblje čorbe pripalo je Goranu Stoiljkoviću iz Borče, a treće Zoltanu Pabdiju iz Zrenjanina. Drugi u pripremi lovačkog kotlića bio je Nedeljko Gudalović iz Borče, a treći Dejan Kastratović iz Kule.    

Tekst i foto: V. Jankov

Piše:
Pošaljite komentar