Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najbolja predstava „Šekspir, sonet 66“ na 44. Infantu

02.07.2017. 15:04 15:08
Piše:
Izvor: "Šekspir, sonet 66", foto: Infant

Predstava „Šekspir, sonet 66“ , u režiji Kokana Mladenovića, i izvođenju Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ iz Rumunije, proglašena je za najbolju na upravo završenom 44. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra Infant. Ovoj predstavi pripala je Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini.

“Polazeći od sonetne forme, veštim rediteljskim i koreografskim postupcima, predstava ’Šekspir, sonet 66’ se razvija u kompleksnu, bogatu značenjima, dramsku celinu. Jasan koncept svoj neposredan scenski izraz pronalazi kroz poigravanje sa univerzalnim simbolima, stavljajući ih u savremeni kontekst. Osim izuzetne kolektivne igre ansambla, koherentnosti predstave doprinosi povezanost i usklađenost svih autorskih segmenata predstave”, objašnjava žiri 44. Infanta u kojem su Zoran Đerić, predsednik, Hristo Petreski iz Makedonije i Goran Ibrajter.

Makedonska predstava “Otelo”, Turskog teatra iz Skoplja, osvojila je Nagradu za najorginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika. Kako žiri ističe, ova predstava “na inovativan način pretače jedno klasično delo u pozorišni eksperiment. Najvažniji segment predstave je korišćenje vode, koja se tako uzdiže od uspelog scenografskog rešenja, do višestruke simbolike, efektnog rediteljskog postupka, pojačava glumačku ekspresivnost i uspostavlja komunikaciju sa gledalištem.”

Nagradu za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu, dobila je predstava “Pravila igre”, Džone Bokaera (SAD). Ova predstava, po mišljenju žirija, “sažima savremeni plesni i dramski izraz, kao koherentnu celinu sa metafizičkim, filozofskim nabojem i specifičnom animacijom rekvizite i scenografije. U najvećem svom delu ona priziva najuspešnija ostvarenja ovog pozorišnog žanra.”

Pomenute nagrade donete su jednoglasno.

Pored ovih predstava, žiri je ukazao na još dve “koje odlikuje inovativan scenski potencijal”, a to su “Fama o biciklistima” Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz i “Imago sonus”, Pozorišnog udruženja „Letnji bioskop“ iz Srbije. Inače, kako je žiri saopštio, 44. Infant je “ponudio atraktivnu selekciju, potpuno u duhu njegove dugogodišnje koncepcije, oslonjene na eksperiment, istraživanje različitih pozorišnih segmenata i umetničkih izraza”. Ove godine videli smo deset predstava u selekciji Simona Grabovca, i izvođenju trupa iz Kanade, Amerike, Engleske, Indije, Rumunije i naše zemlje.

Za nagrade su se, podsetimo, borile predstave:”Poslednji čovek”, Džejmsa Viltona iz Engleske; “Šekspir, sonet 66”, u režiji Kokana Mladenovića, i izvođenju Mađarskog državnog teatra “Čiki Gergelj” iz Rumunije”;“Tamo gde senka nestaje” Krijativ teatra iz Indije; “Fama o biciklistima”, po romanu Svetislava Basare, u režiji Roberta Lenarda i izvođenju Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz; “So blu” Luiza Lekavalijea iz Kanade; “Imago sonus” Pozorišnog udruženja “Letnji bioskop” iz Srbije, rađena po koncepciji Deneša Debreija; “Otelo” Turskog teatra Skoplje; “Pravila igre” Džone Bokaera (SAD); “Žene dade – Jedna moguća izložba”, autorke Dijane Milošević, u izvođenju Dah teatra; i “Linija zvana samoća” beogradske Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić", četiri autorke: Maše Radić, Mine Ćirić, Galine Maksimović i Nede Gojković, u režiji Stevana Bodrože.

U čast nagrađenih je na zatvaranju Festivala na letnjoj sceni Kulturnog centra Novog Sada izvedena predstava “Arma” teatra iz Izraela - prezentacija radionice “Svetleće telo, svetleći grad”, koja je  održana kao jedan od pratećih programa 44. Infanta.  

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar