Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Saher torta

27.06.2017. 14:42 14:44
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Kada je sa 16 godina kuvar šegrt Franc Saher na dvoru princa Meterniha prvi put napravio recept za Saher tortu, nije mogao ni da pretpostavi kakav će njegov recept imati uticaj na sve ljubitelje slatkiša. Originalni recept je dobro čuvana tajna, poznata samo poslastičarima hotela Saher u Beču, ali ni na ovaj nećete imati primedbi.

Sastojci:

- 12 jaja,

- 480 g šećera,

- 220 g brašna,

- 280 g putera,

- 280 g čokolade,

- 60 g kakaoa

Za preliv:

- 250 g čokolade,

- 125 ml vode,

- 200 g šećera,

- 30 g kakaoa,

- 300 g džema od kajsije

Način pripreme:

1. Umutiti belanca sa 200 g šećera.

2. Puter umutiti sa 80 g šećera i dodati otopljenu čokoladu i brašno pomešano s kakaom.

3. Masi dodati umućena belanca i sipati je u podmazan kalup za tortu.

4. Peći oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.

5. Ostaviti piškotu da se ohladi, pa je prepoloviti i namazati džemom u sredini i sa spoljašnjih strana.

6. U šerpicu staviti šećer, vodu, kakao i čokoladu, pustiti da se otope, kao i  da se masa dobro sjedini.

7. Smesom preliti tortu, ostaviti da se ohladi i tek onda je seći.

8. Prilikom serviranja, može se dodati sezonsko voće radi dekoracije.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Lažna pica bez mesa

Recept dana: Lažna pica bez mesa

14.06.2017. 22:08 22:12
Recept dana: Pileći bataci sa povrćem

Recept dana: Pileći bataci sa povrćem

23.06.2017. 09:59 10:07