Recept dana: Saher torta
Kada je sa 16 godina kuvar šegrt Franc Saher na dvoru princa Meterniha prvi put napravio recept za Saher tortu, nije mogao ni da pretpostavi kakav će njegov recept imati uticaj na sve ljubitelje slatkiša. Originalni recept je dobro čuvana tajna, poznata samo poslastičarima hotela Saher u Beču, ali ni na ovaj nećete imati primedbi.
Sastojci:
- 12 jaja,
- 480 g šećera,
- 220 g brašna,
- 280 g putera,
- 280 g čokolade,
- 60 g kakaoa
Za preliv:
- 250 g čokolade,
- 125 ml vode,
- 200 g šećera,
- 30 g kakaoa,
- 300 g džema od kajsije
Način pripreme:
1. Umutiti belanca sa 200 g šećera.
2. Puter umutiti sa 80 g šećera i dodati otopljenu čokoladu i brašno pomešano s kakaom.
3. Masi dodati umućena belanca i sipati je u podmazan kalup za tortu.
4. Peći oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
5. Ostaviti piškotu da se ohladi, pa je prepoloviti i namazati džemom u sredini i sa spoljašnjih strana.
6. U šerpicu staviti šećer, vodu, kakao i čokoladu, pustiti da se otope, kao i da se masa dobro sjedini.
7. Smesom preliti tortu, ostaviti da se ohladi i tek onda je seći.
8. Prilikom serviranja, može se dodati sezonsko voće radi dekoracije.