Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najveća navala za mesto na Medicinskom fakultetu

22.06.2017. 12:06 12:10
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Sudeći prijavama na fakultete novosadskog univerziteta koje su prvog dana, (stiglo 4.316 prijava, što je 45 odsto planiranih), većina od predviđenih skoro 10.000 brucoških mesta na 14 fakulteta biće popunjena.

Prvog dana prijavljivanja najveće interesovanje bilo je za Medicinski fakultet gde se za 415 budžetskih i 304 samofinansirajuća mesta prijavilo 498 maturanata, što je skoro 70 odsto od plana. Na ovom fakultetu najviše zainteresovanih bilo je za integrisane studije medicine.

Sledi Filozofski fakultet, na kojem je prvog dana primljeno 584 prijave za 517 budžetskih i 440 samofinansirajućih mesta, što je 61 odsto od planiranog, a najatraktivnija je, sudeći po broju prijava i ove godine psihologija. Treći na ovoj rang listi je Fakultet tehničkih nauka , koji prima i najviše brucoša - 1.493 budžetska i 1.201 samofinansirajućeg, a već prvog dana stigle su 1.304 prijave, što je 48 odsto planiranog.

Većina bi na računarstvo i automatiku

Najviše prijava ovde je bilo za računarstvo i automatiku. Interesovanje je već tradicionalno bilo veliko i na Poljoprivrednom fakultetu, na kojem ima 565 budžetskih i 175 samofinanisrajućih mesta , a prvog dana primljeno je 327 prijava , što je 44 odsto od planiraniog broja mesta. Najviše prijava ovde je bilo za veterinarsku medicinu. I Tehnološki fakultet interesantan je i ovoj generaciji maturanata pa je za popunu 225 buyetskih i 30 samofinansirajućih mesta prvog dana stiglo 102 prijave, što je 40 odsto planiranih, a najviše ih je bilo za biotehnologiju.


Svi bi u glumce

I dok se na ostalim fakultetima UNS-a prijave primaju još danas, pa se praktično još uvek ne zna kakva je zainteresovanost ovogodišnjih maturanata za studije,na Akademiji umetnosti je prijavljivanje završeno, a sudeći po prijavama, umetnički nastrojenih devetnaestogodišnjaka više je nego mesta, jer je za 149 buyetskih i 54 samofinansirajuća mesta stiglo 420 prijava, što je duplo više od planiranog.Od ovih prijava najviše je za glumu na srpskom jeziku. 


Na Prirodno matematičkom fakultetu, na kojem ima 680 budžetskih i 320 samofinansirajućih mesta prvog dana stiglo je 365 prijava, ili 36 odsto planiranih, a od tog broja najviše je bilo za turizam, dok je na Pravnom fakultetu, na kojem ima 117 buyetskih i 703 samofinansirajuća mesta prvog dana bilo 276 prijava, većina za opšti smer,  što je 31 odsto planiranih.

Na Ekonomskom fakultetu za 489 budžetskih mesta i 414 samofinansirajuća stiglo je prvog dana 259 prijava, što je skoro 29 odsto planiranih, a najatraktivniji je smer za marketing. Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu za 249 budžetskih i 161 samofinansirajuće mesto prijavilo se prvog dana 92 maturanta, to jest 22 odsto planiranih, a najviše prijava stiglo je za softversko inženjerstvo.

Na začelju DIF i Građevinski fakultet

Na Pedagoškom fakultetu u Somoboru se na 112 budžetskih i 123 samofinansirajuća mesta prijavilo 34 kandidata što je 14 odsto planiranih, a interesovanje je najveće za diplomirane učitelje. Na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici se na 35 budžetskih mesta i 20 samofinansirajućih prijavilo sedam kandidata, što je bezmalo 13 odsto planiranih, a više zainteresvanih ima za vaspitački smer. Prvog dana prijavljivanja na samom začelju po interesovanju bili su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, na kojem je za 163 budžetska i 212 samofinansirajućih mesta bilo 36 prijava, što je tek nešto manje od 10 odsto planiranog(ovde je najinteresantniji bio smer za diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja i sporta) i Građevinski fakultet u Subotici, na kom je, za 110 budžetskih i 24 samofinansirajuća mesta, prvog dana stiglo samo 12 prijava, što je manje od devet odsto planiranih.

Sudeći po prvom danu prijavljivanja ovogodišnjoj generaciji maturanata nisu interesantne studije na kojima se školuje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja za menayere u sportu, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“za informatiku i tehniku u obrazovanju, na PMF-u za dvopredmetnu nastavu prirodnih nauka matematiku i informatiku , na FTN-u za tehničku mehaniku, na Medicinskom fakultetu za medicinu i stomatologiju na engleskom i na Filozofskom fakultetu za slovački i rumunski jezik, jer prvog dana za ove studije niko se nije prijavio.

D. Devečerski

Autor:
Pošaljite komentar
Prijave za polaganje prijemnih ispita još danas i sutra

Prijave za polaganje prijemnih ispita još danas i sutra

22.06.2017. 08:23 08:30